Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Δακρυγόνα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κλούβες ΜΑΤ και στη Χίο

Δακρυγόνα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κλούβες ΜΑΤ και στη Χίο

Τρίτη, Φεβρουάριος 25, 2020 - 08:47
12 0 0

 

Δύο καραβιές με ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο στέλνει η κυβέρνηση. Νησιώτες τους περιμένουν στα λιμάνια, ώστε να εμποδίσουν την αποβίβαση.

Άρχισαν τα όργανα σε Λέσβο και Χίο, όπου οι κάτοικοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για νέες κλειστές προσφυγικές δομές μέσω επίταξης χώρων.

Γύρω στις 11 το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ αναμένεται η άφιξη πλοίου με δεκάδες αστυνομικούς, εμφανίστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης δύο κλούβες των ΜΑΤ και με χρήση δακρυγόνων διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Στο σημείο παραμένουν τα απορριμματοφόρα του δήμου Μυτιλήνης, προκειμένου να εμποδίσουν τυχόν αποβίβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Λίγα λεπτά αργότερα αποκλείστηκε και το λιμάνι Σιγρίου από απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Την ίδια ώρα, δύο κλούβες με ΜΑΤ έκαναν...απόβαση και στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, όπου αναμένεται να καταπλεύσει σύμφωνα με πληροφορίες το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Bue Star Naxos», το δεύτερο πλοίο με αστυνομικούς που στέλνει η κυβέρνηση στα νησιά.

Σημειώνεται πως το σύνθημα δόθηκε σε Μανταμάδο, Κάπη και Κλειώ, καθώς χτύπησαν οι καμπάνες και οι κάτοικοι κατέβηκαν στην Καράβα για να «υποδεχτούν» τα ΜΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Λέσβο κατευθύνεται το πλοίο «Πήγασος», που κανονικά επρόκειτο να αναχωρήσει στις 9 το βράδυ, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα. Πληροφορίες αναφέρουν πως το επιβατηγό-οχηματαγωγό αναχώρησε ξαφνικά στις 4:15 το απόγευμα από το λιμάνι του Λαυρίου και μεταφέρει περίπου 200 αστυνομικούς, κλούβες και μηχανήματα εκτόξευσης νερού (Αίαντας).

Να σημειωθεί ότι και τα δύο πλοία λίγη ώρα μετά τον κατάπλου τους από τα λιμάνια του Λαυρίου και του Πειραιά, δεν μπορούσαν πια να ανιχνευτούν, όπερ σημαίνει πως είχαν κλείσει τα δορυφορικά συστήματα που δίνουν το στίγμα.

Οργανώνονται οι τοπικές κοινωνίες
Σε θέση μάχης οι κάτοικοι των νησιών του βόρειου Αιγαίου, που ήδη από το Σάββατο έχουν συστήσει ομάδες περιφρούρησης σε 24ώρη βάση, ώστε να ειδοποιηθούν και να παρεμποδιστεί η εγκατάσταση μηχανημάτων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες.

Στη Χίο, ομάδα κατοίκων έχει μεταβεί στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και έχει ήδη κόψει την πρόσβαση από τα ανατολικά, προς τη σχεδιαζόμενη δομή στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου - Βολισσού. Την ίδια ώρα, άλλοι κάτοικοι έχουν αποκλείσει την πρόσβαση από τη βόρεια πλευρά. Το πρωί της Τρίτης σχεδιάζουν επίσης συγκέντρωση στο 17ο χλμ.

Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ
Για απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές κινήσεις στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με αφορμή τις πληροφορίες «για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών».

Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της. Οι απαράδεκτες αυτές τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τη δημοκρατία». Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να μετατρέψουν τα νησιά σε πεδίο μάχης. Καθιστούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη αποκλειστικά υπεύθυνους για την ομαλότητα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στα νησιά μας».

«Να αφήσει τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και να ακολουθήσει επιτέλους τον δρόμο της λογικής, του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπισμού» στο προσφυγικό, καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Στην δήλωσή του αναφέρει ότι «μετά από το μπάχαλο επτά μηνών και αφού στη Μόρια ο πληθυσμός των προσφύγων εκτοξεύτηκε από τις 5.000 στις 25.000, η κυβέρνηση επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές». Προβλέπει δε, ότι «οι πολιτικές αυτές, όχι απλώς δεν θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να συγκρουστεί με τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών. Ξεκινά με αυταρχικό τρόπο και με τα ΜΑΤ τη δημιουργία νέων δομών δίπλα στις υπάρχουσες».

Κλείνοντας, υποστηρίζει ότι «η μόνη λύση και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους αιτούντες άσυλο είναι αυτή που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ: άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και των δομών με το απαραίτητο προσωπικό και πίεση προς όλες τις χώρες της ΕΕ για έμπρακτη αλληλεγγύη».

«Το προσφυγικό δεν λύνεται με ΜΑΤ και αυταρχισμό» τονίζει και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

«Ο διάλογος που εξήγγειλε ο κος Μηταράκης δεν έγινε ποτέ, ήταν ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα του Υπουργείου για να αποπροσανατολίσει την τοπική κοινωνία ώστε να μπορέσει να την αιφνιδιάσει με τη δημοσίευση του επείγοντος διαγωνισμού για την κατασκευή του κλειστού κέντρου στην περιοχή της Καράβας. Στις αντιδράσεις των κατοίκων του Μανταμάδου η Κυβέρνηση επιλέγει για ακόμα μια φορά να απαντήσει με ΜΑΤ και αυταρχισμό στο αίτημα για αποσυμφόρηση και διάλογο», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της ρήξης και της αυταρχικότητας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να προχωρήσει τς τις απαράδεκτες επιλογές της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», τονίζει και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

«Καθιστώ υπεύθυνο προσωπικά τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτή Χίου κ. Μηταράκη και την κυβέρνησή του για ό,τι πρόκειται να συμβεί», σημειώνει μεταξύ άλλων και καλεί σε ενότητα, μακριά από μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές λογικές.

Για «αυταρχικό κατήφορο της ΝΔ», που δεν έχει τέλος κάνει λόγο και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες, ναυλώνει και στέλνει πλοία γεμάτα ΜΑΤ και "αύρες" για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των νησιωτών!» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά».

«Μυστικά ναύλωσε το πλοίο "Πήγασος", που απέπλευσε από το Λαύριο, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις καταστολής στα νησιά, για να αντιμετωπίσει με τη βία τον "εχθρό λαό", που αγωνίζεται για να μην γίνουν τα νησιά του Αιγαίου οι μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταλήγοντας ότι «η κυβέρνηση γελιέται αν νομίζει ότι με τα ΜΑΤ, την τρομοκρατία, το ψέμα και τους εκβιασμούς, θα επιβάλει τον επικίνδυνο σχεδιασμό της. Απέναντί της δεν θα βρει μόνο τους νησιώτες, αλλά όλο το λαό».

Και γαλάζιες παραιτήσεις
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Astraparis.gr, μέλη της ΝΟΔΕ Χίου έχουν υποβάλει την παραίτησή τους

 

www.efsyn.gr

 

Πηγή: 
Verianet.gr
url