Αρχική / Νέα / Ελεύθεροι... πως είπατε; - Γράφει ο Ευάγγελος Πάλλας

Ελεύθεροι... πως είπατε; - Γράφει ο Ευάγγελος Πάλλας

Κυριακή, Φεβρουάριος 17, 2019 - 20:39
1 0 0

 

Η ελευθερία για τον άνθρωπο, είναι ένα προσωπικό επίτευγμα, ένας προσωπικός αγώνας. Πολλές φορές άνισος. Η ελευθερία είναι αυτό που ο άνθρωπος θα πρέπει να εφεύρει, ξεπερνώντας τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέφυγαν, από την καθημερινότητα. Χιλιάδες, εκατομμύρια στη διάρκεια των αιώνων, και ήταν η μειοψηφία της περιοχής του. Οι μοναχικοί λύκοι και έτσι είναι και σήμερα. Βυθισμένοι στην ουτοπία, ότι είναι ελεύθεροι.

Το πρόβλημα της ελευθερίας, είναι πως στη μεγάλη ανθρώπινη ιστορία, ήταν όταν οι αρένες γέμιζαν με μονομάχους, θηρία και μάρτυρες, όταν οι σταυροφόροι έμπαιναν στις νέες αποικίες, όταν οι ιεροεξεταστές έστελναν ψυχές να καούν ζωντανές, όταν τα εκτελεστικά αποσπάσματα ετοίμαζαν κρεμάλες, τουφέκια ή χατζάρες, όταν εκατομμύρια κορμιά απλώνονταν νεκρά και κομματιασμένα στα πεδία των μαχών, τότε εμφανίστηκε το όραμα που λέγεται ελευθερία, φέροντας τον άνθρωπο μπροστά στις ευθύνες του. Είμαστε ελεύθεροι; Πώς είπατε…

Η αστική τάξη, πάντα καταφεύγει σε ανελεύθερα μέσα, για να παρατείνει τη λιγοστή ζωή της. οι πράξεις της δεν μας εκπλήσσουν. Είναι στη φύση της να βασανίζει, να εκτοπίζει, να δολοφονεί. Όμως κανένας δεν πεθαίνει δίχως να αμυνθεί.

Η πραγματική ελευθερία αποτυπώνεται και ξεκινά από την βρεφική ηλικία. Ρωτάμε το παιδί μας πριν το βαπτίσουμε; Όχι.

Το παίρνουμε το βρέφος, το βάζουμε σε μια κολυμπήθρα και ξορκίζει ο παπάς το σατανά. Το ρωτάμε; Όχι.

Μόλις το βαπτίσουμε το στέλνουμε σε ένα σχολείο όπου λαμβάνει μια κατευθυνόμενη και τσεκαρισμένη – για να μην ξεφύγει – από όλες τις μεριές, υποτίθεται μόρφωση. Τελειώνει το πανεπιστήμιο και δεν έχει ιδέα ούτε από ιστορία, ούτε από γεωγραφία, ούτε από φιλοσοφία. Μετά το Χριστιανό Ελληνόπουλο σπουδάζει και μπαίνει στο χώρο εργασίας σύμφωνα με τους κανόνες του καπιταλισμού.

Εάν αυτό λέγεται ελευθερία, τότε εγώ είμαι βαμπίρ.

Σήμερα, που οι ανισότητες και η πείνα αρχίζει να θερίζει, τώρα που οι αποστάσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων έχουν αβυσσαία απόσταση, τώρα που η δημοκρατία αμφισβητείται. Επιμένουμε να αμφισβητούμε την πραγματικότητα. Μήπως πρέπει να βγάλουμε από το συρτάρι τον Αριστοτέλη, να ανατρέξουμε στον Πλάτωνα, να αναζητήσουμε λίγο Ηράκλειτο;

Μήπως θα θυμηθούμε τον Ροΐδη; ή μήπως να αποκωδικοποιήσουμε τους Γάλλους Διαφωτιστές;

Τότε θα μιλήσουμε για ελευθερία.

Όσοι ξέφυγαν από το μόνιμο σκοτάδι και τις υποκριτικές δαγκάνες, είναι ήρωες που το κατάφεραν. Είναι προσωπικό τους επίτευγμα, προσωπικός αγώνας άνισος, ένας γολγοθάς και ίσως να χρειάζεται να υπενθυμίζουμε πως τα αληθινά επαναστατημένα πνεύματα που αγάπησαν τον άνθρωπο και θέλησαν να του δώσουν «φωτιά» με τα έργα τους, τα βιβλία τους, τη σκέψη τους, βρέθηκαν σε κάποια κορυφή αλυσοδεμένοι να τους τρώνε τα σπλάχνα τα όρνεα.

Σήμερα οι υπαίτιοι της μνημονιακής καταστροφής πάνε κι έρχονται. Αλλάζουν μεταξύ τους. Σχηματίζουν κυβερνήσεις, νέα πολιτικά σχήματα. Άλλοι αλλάζουν… πλευρό, άλλοι θέσεις. Κοιμούνται πάντα στα ήσυχα πολυτελή σπίτια τους, στέλνουν τα παιδιά τους στα ακριβά σχολεία, οι μπράβοι φυλάνε τα πολύτιμα αντικείμενα. Λειτουργούν με δικά τους μέτρα και σταθμά.

Γελάνε οι νέοι αποικιοκράτες, πάνω από το πτώμα της λογικής. Χωρίς να υποπτεύονται τι σηκώνεται από κάτω, στις νέες αποικίες.

Ακόμα και αν κάποια στιγμή ο άνθρωπος βρει ξανά το χαμένο παράδεισο, μέχρι να φτάσει εκεί, θα πρέπει να διασχίσει τη κόλαση.

Ο φασισμός είναι στη φύση του ανθρώπου. Κι όποτε νοιώθει ανασφαλής καλή τη φύση του. Ουδέποτε χρειάστηκε προσπάθεια για να μετατρέψεις τον άνθρωπο σε φασίστα. Να τον κάνεις δημοκράτη είναι το ζητούμενο.

Εσύ άνθρωπε προσπάθησες να τα αλλάξεις όλα αυτά; Έκανες κάτι για να το πετύχεις; Πάλεψες, θυσίασες τη ζωή σου, για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη; Τότε που ήταν παχιές οι αγελάδες; Όχι…

Επομένως για ποια ελευθερία σου μιλάνε ανθρωπάκο; Αυτή που παραχώρησες μαζί την κυριαρχία σε δανειστές και επικυρίαρχους;

Εάν πιστεύεις ότι είσαι ελεύθερος… τότε ζήτησε πιστοποιητικό…

 

 

Πηγή: 
Verianet.gr
url