Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης χειραγωγημένων αγώνων, σύνδεσή της και με το νέο μοντέλο της ΕΕΑ, που ετοιμάζεται, αποκάλυψε ο κ. Αυγενάκης

Εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης χειραγωγημένων αγώνων, σύνδεσή της και με το νέο μοντέλο της ΕΕΑ, που ετοιμάζεται, αποκάλυψε ο κ. Αυγενάκης

Πέμπτη, Δεκέμβριος 17, 2020 - 19:14
2396 0 0

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 η εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος χαιρέτισε το άνοιγμα των εργασιών της.

Τα μέλη που συμμετείχαν δια ζώσης στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν οι:

* Γιώργος Μαυρωτάς, πρόεδρος της Επιτροπής και γ.γ.Αθλητισμού,
* Άγγελος Μπίνης, διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
* Ευάγγελος Καραγρηγορίου, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων
* Βασίλειος Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος/Α.Ε.Α, και
* Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, Αθλητικός Εισαγγελέας.
Τα αναπληρωματικά μέλη συμμετείχαν μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης.

Τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης  Αυγενάκης, όσο και ο γ.γ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισαν την πολιτική βούληση που υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς στον αθλητισμό. Με δεδομένη την στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Ε.Π.ΑΘΛ.Α επωμίζεται ένα δύσκολο ρόλο για να αλλάξει το τοπίο προς το καλύτερο και να εγγυηθεί με το έργο της ένα αθλητικό μέλλον απαλλαγμένο από σκιές, αντάξιο του αθλητικού κινήματος.

Με σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις – προστατεύουμε τον Αθλητισμό» ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο θεσμικά η Ε.Π.ΑΘΛ.Α και θα συνδεθεί με τη νέα δομή και λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, στο προσεχές σχέδιο νόμου που ήδη ετοιμάζεται.Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκαν οι γενικές αρχές της, καταγράφηκαν οι τρόποι λειτουργίας της καθώς και αποτυπώθηκε η διαμεσολάβηση των φορέων που θα απευθύνονται προς αυτήν για να γνωστοποιούν τα όποια θέματα προκύπτουν.
Συγκεκριμένα έγινε αναφορά σχετικά με:
* Την πλήρη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ε.Π.ΑΘΛ.Α που σύντομα θα ανέβει στο διαδίκτυο
* Τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από τη σύμβαση Macolin
* Τις ομάδες εμπειρογνωμόνων που θα λειτουργήσουν παράλληλα με την Επιτροπή
* Το διάγραμμα ροής διαδικασιών μεταξύ των φορέων για τις αναφορές που θα γίνονται προς την Επιτροπή και
* Την προετοιμασία των ομάδων εργασίας.

Ο χαιρετισμός του κ. Αυγενάκη στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής:

«Σήμερα πραγματοποιείται μια συνάντηση – σταθμός για την μετάβαση στη νέα εποχή της αντιμετώπισης των χειραγωγημένων αγώνων, αφού για πρώτη φορά συνεδριάζει το σώμα της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, το οποίο συγκροτήθηκε με Υπουργική Απόφαση και δημοσιεύθηκε με το ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 1019/07.12.2020

Είναι σαφής η πολιτική βούληση, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων μας στην Κυβέρνηση, για την πάταξη της διαφθοράς στον αθλητισμό σε όλες του τις μορφές.

Αυτή τη βούληση εκφράσαμε έμπρακτα εξαρχής με την Κύρωση της Σύμβασης Macolin, με τον ν. 4639/2019. Να θυμίσω ότι  η Σύμβαση υπογράφηκε το 2014, αλλά δυστυχώς έμεινε για πέντε ολόκληρα χρόνια στο συρτάρι των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς συστήσαμε και την Ε.Π.ΑΘΛ.Α., με τον ν. 4726/2020, δίνοντάς της υπόσταση και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι, πλέον, η εξέταση των χειραγωγημένων αγώνων δεν είναι ένας στείρος μηχανισμός αρχειοθέτησης, όπως συνέβαινε, αλλά μια ολοκληρωμένη δομή, με σαφείς αρμοδιότητες, ρόλο, αρχή, μέση και τέλος.

Μάλιστα, θέλω να επισημάνω ότι, ένα από τα ζητούμενα της ολιστικής Μελέτης που συνέταξαν FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν και η θεσμοθέτηση επίσημου και ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης των χειραγωγημένων αγώνων και υπήρξαν θετικές εντυπώσεις για τις αποτελεσματικές ενέργειες που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει.

Ενώνουμε δυνάμεις, προστατεύουμε τον αθλητισμό!

Για τον λόγο αυτό και η επιλογή των προσώπων που απαρτίζουν την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως αποτελείται από εκπροσώπους ανωτάτων θεσμικών φορέων, με εμπειρία, κύρος και πολύ περισσότερο γνώση για το αντικείμενο, όπως:
* ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς,
* ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης,
* ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευάγγελος Καραγρηγορίου,
* ο Αθλητικός Εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου και
* ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Παπακώστας.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, αφενός μεν για την ανταπόκριση όλων σας και κυρίως για τη διάθεσή σας να παράξετε άμεσα έργο και να αλλάξετε το τοπίο. Προς τον σκοπό αυτό έχετε, όπως είπα, την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης.

Η συμμετοχή σας αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική λειτουργία της Ε.Π.ΑΘΛ.Α και εχέγγυο αντιμετώπισης του προβλήματος των χειραγωγημένων αγώνων. 

Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία λοιπόν, να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα εργαλεία και τις δυνατότητες που σας παρέχει η Ε.Π.ΑΘΛ.Α., ώστε να δημιουργήσετε έναν γρήγορο και αποτελεσματικό μηχανισμό, που θα οδηγήσει σε ιστορικό χαμηλό τα ποσοστά των χειραγωγημένων αγώνων.

Έχετε την ευκαιρία να πετύχετε αυτό που η πλειοψηφία της κοινωνίας δυσπιστεί. Ότι επιτέλους θα δοθεί ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση όσων νοθεύουν την ευγενή άμιλλα και τον αγνό ανταγωνισμό.

Επιπλέον, έχετε μπροστά σας όλο το πεδίο, να ξεκινήσετε από το μηδέν και να εκπαιδεύσετε ορθά την αθλητική οικογένεια και κυρίως τις μικρότερες ηλικίες, ώστε όχι μόνο να αποθαρρύνει την εξάπλωση της χειραγώγησης, αλλά αντιθέτως να συμβάλλει ο καθένας με τις δικές του δυνατότητες στην καταπολέμησή της.

Είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα πετύχουμε να έχουμε έναν αθλητισμό στηριγμένο σε αξίες και όχι διαβρωμένο από ύποπτες οικονομικές συναλλαγές. Και είμαι πεπεισμένος ότι στα πρόσωπά σας θα το καταφέρουμε.Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε στο πλάι σας ουσιαστικοί αρωγοί και υποστηρικτές στο έργο που μόλις αναλάβατε.
Και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, θεσμικά, την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. Θα την συνδέσουμε με τη νέα δομή και λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού στο επόμενο σχέδιο νόμου που άμεσα ετοιμάζουμε. Περισσότερα επ’ αυτού, όμως, τις προσεχείς εβδομάδες.
   
Εύχομαι καλή αρχή, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας».
 
Η εισηγητική ομιλία του προέδρου της Ε.Π.ΑΘΛ.Α, γ.γ Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά:
«Αυτό που υλοποιούμε με τη σύσταση και τη συγκρότηση της ΕΠΑΘΛΑ ξεκινώντας σήμερα τη δουλειά της Επιτροπής είναι ένα ακόμα βήμα στην εξυγίανση του αθλητισμού και συγκεκριμένα απέναντι σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές, τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.
Κύριε υπουργέ,
η Επιτροπή διαθέτει τα μέλη εκείνα, αυθεντίες στον τομέα τους, που μπορούν με τη γνώση και την εμπειρία τους να συμβάλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνσης της πλήρους απαλλαγής του αθλητισμού από φαινόμενα που τον ταλαιπωρούν και εν τέλει αφαιρούν από την αίγλη του.

Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε η Ε.Π.ΑΘΛ.Α και πιστεύω ότι είναι ένας οργανισμός που θα μακροημερεύσει και οι εργασίες του θα αποδώσουν καρπούς. Το βασικό μότο της Επιτροπής είναι «Ενώνουμε δυνάμεις, προστατεύουμε τον αθλητισμό». Το αθλητικό κίνημα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμούς τόσο της Κυβέρνησης αλλά και της Δικαιοσύνης, που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέρθει σε μεγάλες προκλήσεις.
Θα προσπαθήσουμε, όσο διαρκεί η δική μας θητεία, να βάλουμε ένα λιθαράκι ακόμα ώστε προβλήματα όπως αυτό της χειραγώγησης των αγώνων, που παρατηρείται όχι μόνο στην χώρα μας, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Είναι σημαντικό να πούμε ότι και διεθνώς τώρα αρχίζει να δημιουργείται το πλαίσιο εκείνο για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, όπως και πριν από 20 περίπου χρόνια δημιουργήθηκε το πλαίσιο καταπολέμησης μίας άλλης μάστιγας του αθλητισμού, του ντόπινγκ.

Ως εκ τούτου στόχος μας είναι να αναδείξουμε την χώρα μας πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και εμείς να είμαστε ισότιμοι εταίροι στη δύσκολη μάχη εναντίον της χειραγώγησης, της διαφθοράς και της διαπλοκής που εμφανίζονται κατά καιρούς στον χώρο του αθλητισμού, έναν χώρο που έζησα ως πρώην αθλητής και τώρα υπηρετώ από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού».

Οι τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής στην εναρκτήρια συνεδρίασή της:
Άγγελος Μπίνης: «Ευχαριστούμε για τη συμμετοχική προσέγγιση που μας κάνει συνοδοιπόρους στο όρμα της πολιτικής ηγεσίας για ένα πιο καθαρό αθλητισμό. Έχουμε ένα άριστο προπονητικό τιμ και αδημονούμε να δείξουμε το πάθος μας για να κάνουμε τη διαφορά που περιμένουν όλοι από εμάς».
Ευάγγελος Καραγρηγορίου: «Οφείλω να τονίσω ότι βρήκαμε ευήκοα ώτα από την Πολιτεία σε ό,τι και αν ζητήσαμε και αυτή η συναντίληψη φάνηκε και ανάμεσα στα μέλη αυτής της Επιτροπής. Φαίνεται ότι υπάρχει βούληση να προχωρήσουμε και στο κατασταλτικό κομμάτι αλλά και στην πρόληψη που είναι το ζητούμενο».
Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου: «Αυτό που όλοι επιδιώκουμε με τη συγκρότηση της συγκεκριμένης Επιτροπής δεν έχει χρονικό περιορισμό, έτσι εμείς με τις βάσεις που θέτουμε από σήμερα θα συνεχίσουν ένα πολύ δύσκολο έργο ώστε ουσιαστικά να υπάρξει ένα επιστημονικό εργαλείο, ένα επιστημονικό όπλο που θα βοηθήσει πάρα πολύ στο πειθαρχικό και το ποινικό κομμάτι, για την καταπολέμηση των συγκεκριμένων αδικημάτων».
Βασίλειος Παπακώστας: «Ενώνουμε δυνάμεις για την εξυγίανση του αθλητισμού, πλέον θεσμικά. Είναι πρόκληση αυτό που ξεκινάμε, όχι μόνο κατασταλτικά αλλά περισσότερο να συντονίσουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ούτως ώστε να χτιστεί  μία νοοτροπία στις νέες γενιές που θα βοηθήσει πολύ στο σημαντικό κομμάτι της πρόληψης».

 

 

 

Πηγή: 
Verianet.gr