Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Έπιασαν 3.403 για «μαύρο χρήμα» και φοροδιαφυγή

Έπιασαν 3.403 για «μαύρο χρήμα» και φοροδιαφυγή

Σάββατο, Σεπτέμβριος 14, 2019 - 09:54
4 0 0

 

Όργιο φοροδιαφυγής και διακίνησης του «μαύρου χρήματος» στην Ελλάδα της κρίσης αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στην τελευταία τριετία, κατά την οποία τηρούνται στατιστικά στοιχεία, 3.400 πρόσωπα εντοπίστηκαν να έχουν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος, ένδειξη, που σημαίνει ότι παρά τους ελέγχους και τα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν επιβληθεί η «μαύρη οικονομία» ανθεί.

Και δεν είναι μόνο οι γνωστές μεγάλες υποθέσεις Novartis, Siemens, ΚΕΕΛΠΝΟ και εξοπλιστικά, αλλά κάθε μήνα ανακύπτουν και νέες υποθέσεις ανθρώπων υπεράνω υποψίας, της… διπλανής πόρτας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 3.403 πρόσωπα ενεπλάκησαν σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος την περίοδο από την 1η-1-2016 έως την 31η-7-2019, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι διάπραξης του συγκεκριμένου αδικήματος από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία απέστειλε σχετικά έγγραφα αναφορών και προς τις αρμόδιες φορολογικές αρχές για τη διενέργεια των σχετικών φορολογικών ελέγχων.

Ταυτόχρονα οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα περισσότερες από 900 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής συνολικού ύψους άνω του 1,64 δισ. ευρώ για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω εάν συντρέχουν λόγοι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άσκησης ποινικών διώξεων για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κατά των εμπλεκομένων.

Ακόμη, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. απέστειλαν στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες περισσότερες από 6.150 αναφορές για περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου της διάπραξης του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος σε βάρος μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Οι αναφορές αυτές αφορούσαν σε υποθέσεις μη εμπρόθεσμης πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 9,9 δισ. ευρώ(!), που αποτελούν το 9% του συνόλου των βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Α.Α.Δ.Ε., στην περίοδο από 1-1-2016 έως την 31-7-2019:

  1. Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., 1.692 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 3.403 πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η Α.Α.Δ.Ε. διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 2.003 και ήδη για 844 εξ’ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 844 ήδη ελεγχθείσες υποθέσεις ανέρχονται σε 68,048 εκατ. ευρώ, όμως τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν μόλις τα 3.146 εκατ. ευρώ.
  2. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), οι Δ.Ο.Υ. και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) υπέβαλαν συνολικά 4.712 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής, προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Επιπλέον, εντόπισαν 740 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,648 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης καί του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.
  3. Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 6.157 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης καί του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 9,877 δισ. ευρώ.

 

www.sofokleousin.gr

 

Πηγή: 
Verianet.gr