Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ 1.400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ 1.400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Τρίτη, Αύγουστος 13, 2019 - 17:26
45 0 0

 

Μηδενικά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ή με μειωμένο φόρο κατά 50% θα λάβουν περισσότεροι από 1,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή καθορίστηκαν και για φέτος οι όροι απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%, η οποία προβλέπει, ότι, στο εισόδημα του φορολογούμενου προστίθενται 23 κατηγορίες εσόδων, προκειμένου να κριθεί εάν απαλλάσσεται ή όχι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση το εισόδημα του προηγούμενου έτους (2018) και την αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν.

Οι ιδιοκτήτες που απαλλάχτηκαν πέρυσι από τον ΕΝΦΙΑ ή είχαν την έκπτωση του 50% ή έχασαν τις απαλλαγές για λίγο, θα πρέπει να τσεκάρουν αν με τα με τα νέα δεδομένα εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, υπερβαίνουν ή καλύπτουν τα όρια απαλλαγής.

Το 2018 απαλλάχτηκαν από τον ΕΝΦΙΑ 66.236 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ 1.414.225 ιδιοκτήτες ακινήτωνπλήρωσαν ΕΝΦΙΑ, μειωμένο κατά 50%.
Καθώς οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν μεταβλήθηκαν έκτοτε, υπολογίζεται ότι και φέτος οι απαλλασσόμενοι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Οι όποιες διαφορές θα οφείλονται στις μεταβολές του ύψους των εισοδημάτων ή (πολύ σπανιότερα) στη μεταβολή της αξίας της ακίνητης περιουσίας, λόγων μεταβιβάσεων.

Ποιοι απαλλάσσονται

Δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι οι φορολογούμενοι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

  • ΑΓΑΜΟΣ/Η: έως 9.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή έως 100%

Στις οικογένειες, που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Η αναπηρία των τέκνων, λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώρηση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.

Πώς υπολογίζεται το εισόδημα

Προκειμένου να υπολογιστούν οι απαλλασσόμενοι από τον ΕΝΦΙΑ, στο συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα συνυπολογίζονται και τα φοροαπαλλασσόμενα και τα έκτακτα εισοδήματα καθώς και το πρόσθετο εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια. Ειδικότερα, στο εισόδημα πρροστίθενται τα ακόλουθα ποσά, που τυχόν ελήφθησαν το 2018:

  1. Η διατροφή συζύγου και τέκνων.
  2. Τα επιδόματα ανεργίας.
  3. Οι συντάξεις των αναπήρων πολέμου ή των θυμάτων πολέμου ή των αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
  4. Το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος όπως περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης.
  5. Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.
  6. Τα επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων.
  7. Ποσοστό 65% των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας και της από 11.10.2018 καταβαλλόμενης πτητικής αποζημίωσης στους πιλότους πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
  8. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
  9. Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.
  10. Οι «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες.
  11. Οι λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις
  12. Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης
  13. Οι αμοιβές που καταβάλλονται από την Παγκόσμια Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών σε φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος.
  14. Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία των ολικά τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.
  15. Η αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης
  16. Το επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018, το οποίο καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.).
  17. Η εκλογική αποζημίωση (παρ. 1.αρ. 108 π.δ. 26/2012).
  18. Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων.
  19. Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) του ν. 4551/2018.
  20. Τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσίους λειτουργούς υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.). 
  21. Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, του ΓΕΝΕ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που εισπράχθηκε μέσα στο φορολογικό έτος 2018. 
  22. Τα συνολικά καθαρά κέρδη που αναλογούν στα φυσικά πρόσωπα - εταίρους προσωπικών εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία, (O.E., Ε.Ε., κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές εταιρίες, κοινοπραξίες κλπ.), μετά την αφαίρεση του φόρου του νομικού προσώπου. 
  23. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.)

 

 

www.sofokleousin.gr

 

 

Πηγή: 
Verianet.gr