Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Νέα πρόκληση Τουρκίας: Ζητά με αντί-Navtex την αποστρατικοποίηση της Χίου

Νέα πρόκληση Τουρκίας: Ζητά με αντί-Navtex την αποστρατικοποίηση της Χίου

Τρίτη, Σεπτέμβριος 15, 2020 - 09:46
184 0 0

 

Όπως αναφέρεται στην τουρκική αντί-Navtex -η οποία έχει ισχύ μέχρι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου- "παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης".
 
 
Μπορεί το Oruc Reis να αποσύρθηκε και να παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια - γεγονός που ερμηνεύτηκε από την Αθήνα ως ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης - η Τουρκία ωστόσο συνεχίζει να "τραβάει το σκοινί" εκδίδοντας το βράδυ της Δευτέρας αντί-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου.
 
Μετά το Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φέρεται να επαναφέρει μία ακόμη πάγια αξίωσή της, δηλαδή την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, εστιάζοντας στην παρούσα φάση στη Χίο.
 
Όπως αναφέρεται στην τουρκική αντί-Navtex -η οποία έχει ισχύ μέχρι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου- «παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».
 
Αναλυτικά όσα γράφει:
 
«TURNHOS N/W : 1149/20
 
AEGEAN SEA
 
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA08-206/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
 
2. CANCEL THIS MESSAGE 160001Z SEP 20.»
 
Να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αμφισβητήσει την εν λόγω συνθήκη αρκετές φορές.
 
Δείτε την τουρκική αντι-Navtex που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας 14/9:
 
 

 

www.news247.gr

 
 
Πηγή: 
Verianet.gr
url