Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Σεντ Γκάλεν - ΑΕΚ 0-1

Σεντ Γκάλεν - ΑΕΚ 0-1

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 25, 2020 - 09:13
77 0 0

 

Η ΑΕΚ πήγε στην Ελβετία για να προκριθεί κι αυτό έκανε! Μπορεί να μη γοήτευσε, αλλά το ζητούμενο το πήρε με το γκολ του Ολιβέιρα και την ερχόμενη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ κόντρα στην Βόλφσμπουργκ παίζει... τελικό για τον όμιλο του Europa League!
 
Η πρόκριση στην Ελβετία επί της Σεντ Γκάλεν ήταν μονόδρομος για την ΑΕΚ καθώς η επιστροφή της στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι το ζητούμενο έπειτα από ένα χρόνο απουσίας. Και μπορεί η Ένωση να προβλημάτισε στο πρώτο μέρος, όμως στο δεύτερο φρόντισε να μην απειληθεί καθόλου από την αντίπαλό της. Δεν δημιούργησε ευκαιρίες, όμως με ένα πέναλτι του Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος σκόραρε με διπλή προσπάθεια βλέποντας αρχικά την εκτέλεσή του να αποκρούσει ο Άτι-Ζίγκι, η ΑΕΚ έφυγε με τη νίκη – πρόκριση (0-1) και πλέον περιμένει την επόμενη εβδομάδα τη Βόλφσμπουργκ στην Αθήνα όπου θα παιχτεί το εισιτήριο της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Παναγιώτης Τσιντώτας, ο οποίος δείχνει σε μεγάλη φόρμα, κρατώντας με τις επεμβάσεις του την Ένωση.
 
Απρόσεκτη η ΑΕΚ σε παθητικό ρόλο με... Άγιο Τσιντώτα
Ο Μάσιμο Καρέρα επέλεξε τελικά το 4-3-3, σχηματισμό που χρησιμοποίησε στο δεύτερο ημίχρονο στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, με τον Βασιλαντωνόπουλο να παίρνει ξανά φανέλα βασικού (στο δεξί άκρο της άμυνας αυτή τη φορά), τον Μάνταλο να επιστρέφει στην ενδεκάδα, ενώ η τριάδα στην επίθεση αποτελούταν από τους Λιβάια, Ανσαριφάρντ στα άκρα και τον Ολιβέιρα στην κορυφή. Κόντρα σε μια Σεντ Γκάλεν, όπου ο Πέτερ Τσάιντλερ όπως αναμενόταν δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του παρατάσσοντας το αγαπημένο του 4-3-1-2.
 
Το «κλειδί» της ελβετικής ομάδας είναι το τρέξιμο και το πρέσινγκ και αυτά προσπάθησαν να εφαρμόσουν από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού οι παίκτες της Σεντ Γκάλεν, με την ΑΕΚ να μην μπορεί να κρατήσει την μπάλα στην κατοχή της. Μάλιστα λίγο έλειψε στο 5' έπειτα από το γύρισμα του Κιντιγιά ο Ινσούα να βάλει αυτογκόλ, βάζοντας απρόσεκτα την προβολή, αλλά ο Τσιντώτας με το ένα χέρι έσωσε ενστικτωδώς σε κόρνερ. Η Ένωση συνέχιζε να προβληματίζει καθώς βρισκόταν σε παθητικό ρόλο, με τη Σεντ Γκάλεν να πιέζει από το το 20' και μετά και να δημιουργεί ευκαιρία στο 23' στην αντεπίθεση, αλλά την προσπάθεια του Γκιγεμενό έδιωξε σε κόρνερ ο Τσιντώτας.
 
Οι κιτρινόμαυροι δεν μπορούσαν να κάνουν παιχνίδι στο γλιστερό τερέν, λόγω της μπόλικης βροχής που έπεφτε, με συνέπεια να μην δημιουργούν καμία απολύτως επικίνδυνη κατάσταση στην εστία της Σεντ Γκάλεν. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε μια στατική φάση στο 32' όταν ο Μάνταλος γέμισε μέσα στην περιοχή, αλλά η κεφαλιά του Λιβάια πέρασε λίγο πάνω από τη συμβολή των δοκών. Η ΑΕΚ εκτός του ότι δεν έβγαζε συνδυασμούς, ήταν και απρόσεκτη, και ένα τεράστιο λάθος του Τσιγκρίνσκι στο 37' πήγε να κοστίσει ακριβά. Ο Ουκρανός στόπερ γύρισε την μπάλα προς τα πίσω με το κεφάλι βγάζοντας όμως τον Ντουά μόνο του απέναντι από τον Τσιντώτα, με τον Έλληνα γκολκίπερ να σώζει και πάλι.
 
Μπαίνοντας στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους η ΑΕΚ ανέβασε κάπως ρυθμό και στο 41' έφτασε για δεύτερη φορά κοντά στο να ανοίξει το σκορ. Σε κανονική ροή αγώνα αυτή τη φορά, ο Ανσαριφάρντ έστρωσε την μπάλα εκτός περιοχής στον Σιμόες, το σουτ του οποίου πέρασε ελάχιστα δίπλα από το κάθετο.
 
Το πέναλτι του Ολιβέιρα έστειλε την Ένωση στα πλέι οφ
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με ρυθμό, με την ΑΕΚ ωστόσο να παρουσιάζει την ίδια αδυναμία στο να δημιουργήσει συνδυαστικό παιχνίδι και να αναπτύξει τις επιθέσεις της με ορθολογικό τρόπο. Από την άλλη βέβαια η Ένωση είχε καταφέρει να κρατήσει μακριά από την περιοχή της τη Σεντ Γκάλεν και να μην δέχεται επιθέσεις. Οι κιτρινόμαυροι με τη συμπλήρωση μιας ώρας απείλησαν για δεύτερη φορά από στατική φάση, όταν ο Σβάρνας έπιασε την κεφαλιά από το καλοεκτελεσμένο κόρνερ του Μάνταλου, με την μπάλα να περνάει πάνω από το οριζόντιο.
 
Στο 68' ο Καρέρα πέρασε τον Λιβάι Γκαρσία στη θέση του Ανσαριφάρντ στο δεξί άκρο, με τον εξτρέμ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο να κάνει το ντεμπούτο του με την κιτρινόμαυρη φανέλα και τον Ιταλό κόουτς να προσπαθεί να βάλει ταχύτητα στα «φτερά». Αν η Σεντ Γκάλεν πάντως είχε εξ αρχής ένα... θέμα ήταν η άμυνά της που έπαιζε ψηλά. Η Ένωση έπρεπε να «χτυπήσει» σε κάποια αντεπίθεση και το πέτυχε. Στο 70' η κάθετη του Μάνταλου έβγαλε τον Ολιβέιρα μπροστά, με τον Πορτογάλο φορ να ανατρέπεται από τον Άτι-Ζίγκι και να κερδίζει το πέναλτι. Ο Ολιβέιρα ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση, με τον Άτι-Ζίγκι να αποκρούει αρχικά στη γωνία του, αλλά τον Πορτογάλο επιθετικό να παίρνει το ριμπάουντ και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1!
 
Το σημαντικό για την ΑΕΚ ήταν ότι σε όλο το δεύτερο μέρος κρατούσε τη Σεντ Γκάλεν μακριά από την περιοχή. Στο 81' το σουτ του Γιουάν κόντραρε πάνω στον Σβάρνα και πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Τσιντώτα. Η Ένωση κοντρόλαρε το ματς στα τελευταία λεπτά, με τον Σάκχοφ να κάνει το ντεμπούτο του στις καθυστερήσεις και τους κιτρινόμαυρους να φεύγουν από το βροχερό Σεντ Γκάλεν με το εισιτήριο της πρόκρισης στα πλέι οφ.
 
 
 
MVP: Ο Τσιντώτας με τις επεμβάσεις του κράτησε ανέπαφη την εστία του. Έδειξε ξανά σε εξαιρετική κατάσταση και η παρουσία του ήταν κομβική στο να πάρει η ΑΕΚ την πρόκριση.
 
Στο ύψος τους: Ο Ολιβέιρα με το πέναλτι που κέρδισε και το γκολ που σημείωσε έκρινε την πρόκριση, αν και γενικότερα δεν έκανε καλό ματς. Επίσης ο Σιμόες έδωσε μεγάλες βοήθειες με τα τρεξίματά του και το μοίρασμα του παιχνιδιού στο κέντρο, ενώ και ο Μάνταλος με την κάθετη που έβγαλε στο πέναλτι του Ολιβέιρα, έκανε με την ποιότητά του σε μια στιγμή τη διαφορά.
 
Αδύναμος κρίκος: Απρόσεκτο ματς από τον Τσιγκρίνσκι στην άμυνα, με τον Ουκρανό παραλίγο να αποβεί μοιραίος.
 
Η γκάφα: Την έκανε ο τερματοφύλακας της Σεντ Γκάλεν, ο Άτι-Ζίγκι, ο οποίος έβαλε απρόσεκτα το χέρι του ανατρέποντας τον Ολιβέιρα στο πέναλτι που έκρινε το παιχνίδι.
 
Το στραγάλι: Ο Αλεχάντρο Ερνάντεθ είχε μια εύκολη διαιτησία, βγάζοντας σωστά τις κίτρινες κάρτες σε ορισμένα σκληρά μαρκαρίσματα.
 
Το ταμείο του gazzetta.gr: Η ΑΕΚ τη γλίτωσε φτηνά στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο ωστόσο κράτησε τη Σεντ Γκάλεν μακριά και βρήκε τον τρόπο να φύγει με τη νίκη – πρόκριση από την Ελβετία. Η δουλειά έγινε για την Ένωση και αυτό ήταν το πιο σημαντικό, με τους κιτρινόμαυρους να περιμένουν πλέον τη Βόλφσμπουργκ την επόμενη Πέμπτη στην Αθήνα όπου θα κριθεί η πρόκριση στους ομίλους του Europa League.
 
Οι συνθέσεις:
 
Σεντ Γκάλεν (Πέτερ Τσάιντλερ): Άτι-Ζίγκι, Μούχαϊμ, Φαζλίγι, Στεργίου, Κράουχι, Κιντιγιά, Γκέρτλερ, Ρουίθ (74' Γιουάν), Στίλχαρτ (74' Ριμπέιρο), Ντουά (62' Καμπέρι), Γκιγεμενό
 
ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Ινσούα, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Βασιλαντωνόπουλος, Σιμόες, Κρίστιτσιτς, Μάνταλος, Λιβάια (90' Σάκχοφ), Ανσαριφάρντ (68' Γκαρσία), Ολιβέιρα
 
 
 
 
 
Πηγή: 
Verianet.gr