Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Σιροπιαστό κέικ καρύδας

Σιροπιαστό κέικ καρύδας

Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16, 2019 - 09:00
78 0 0

 

Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 1 ώρα, Αναμονή: 2 ώρες

Υλικά Κέικ
5 αυγά
1 φλιτζ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
150 γρ. γάλα εβαπορέ (όπως είναι, συμπυκνωμένο)
1½ φλιτζ. ινδοκάρυδο + έξτρα για πασπάλισμα
1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ  
Σιρόπι

1½ φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. νερό
1 κάψουλα βανίλιας
χυμός από 1/2 λεμόνι

Διαδικασία

Ξεκινάμε από το σιρόπι, ώστε να κρυώνει: Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τον κοχλασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για πιο γρήγορα, το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος. Φτιάχνουμε το κέικ: Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Ρίχνουμε σταδιακά το ινδοκάρυδο, λίγο-λίγο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.

Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το μίξερ και το αδειάζουμε στη φόρμα. Ψήνουμε το κέικ στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) για περίπου 1 ώρα.

Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ένα καλαμάκι στο κέντρο του – θα πρέπει να βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω του.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και να σιροπιαστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Μετά το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας προσεκτικά τη φόρμα. Προηγουμένως, περνάμε ένα μαχαίρι περιμετρικά, ξεκολλώντας τη ζύμη από τα τοιχώματά της.

Πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με λίγο ινδοκάρυδο.

 

www.kathimerini.gr

 

Πηγή: 
Verianet.gr
url