Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Συν-εργασία": Την Παρασκευή στη Βουλή οι διατάξεις για την επιδότηση εργασίας - τι προβλέπει το τελικό σχέδιο

Συν-εργασία": Την Παρασκευή στη Βουλή οι διατάξεις για την επιδότηση εργασίας - τι προβλέπει το τελικό σχέδιο

Τρίτη, Μάιος 26, 2020 - 19:29
14 0 0

 

Την ερχόμενη Παρασκευή 29/5 αναμένεται να έρθουν στη Βουλή οι διατάξεις του Υπουργού Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση σε σχέση με το νέο μηχανισμό  επιδότησης της εργασίας  ("Συν-Εργασία") στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20% τους τελευταίους μήνες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα την προηγούμενη 3ετία και ιδίως το 2019, ανεξάρτητα μάλιστα αν ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο ή όχι.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, συμπληρώνοντας πως οι σχετικές διατάξεις θα ψηφισθούν πιθανότατα εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα "Συν-Εργασία", το οποίο θα προβλέπει κρατική επιδότηση 60% στις ενδεχόμενες απώλειες μισθών σε εργαζομένους πλήρους απασχόλησης,  θα έχει ισχύ από την 1η Ιουνίου και θα καλύπτει, καταρχάς, διάστημα έως και την 30η Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά,  δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής:

· Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

· Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

· Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

· Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Οι  επιχειρήσεις, κάθε μήνα, θα πρέπει να  δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών.

Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019).

Σε περίπτωση επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, θα συγκρίνονται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα. Αλλά και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος "Συν-Εργασία" θα γίνει μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο του προγράμματος SURE, που σε πρώτη φάση για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ.

Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.

Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω, ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις εποχικές επιχειρήσεις, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Σημειώνεται ότι δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας).

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.

 

www.capital.gr

 

Πηγή: 
Verianet.gr