Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Τρομολαγνεία.. - Γράφει ο Ευάγγελος Πάλλας

Τρομολαγνεία.. - Γράφει ο Ευάγγελος Πάλλας

Πέμπτη, Δεκέμβριος 17, 2020 - 14:13
522 0 0

 

Η Κοινωνία παλεύει για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η εξουσία κοροϊδεύει, παραπληροφορεί, εξουσιάζει, καταστέλλει. Είναι φυσιολογικό μέσα στις συνθήκες που ζούμε τις ιδιαίτερες, να υπάρχει διάχυτη η απογοήτευση για το παρόν και το μέλλον. Ειδικά  για τους έλληνες πολίτες που έχουν βιώσει μια δεκαετία μεγάλων περιορισμών (δημοκρατίας, ελπίδας, δικαιοσύνης, παιδείας, πολιτισμού και  ελευθερίας).

Τρομολαγνεία. Ολόκληρο το σύστημα των ΜΜΕ δεν έχει πλεον άλλη δουλειά από το  να καλλιεργεί εντέχνως το φόβο. Φόβος, ένα συναίσθημα ακόμα πιο παλιό κι από τη θρησκεία ή την πολιτική. Ένα συναίσθημα που  υπερτερεί της λογικής και που  εύκολα αλλάζει τις κανονικές συμπεριφορές του φοβισμένου ανθρώπου.

Τόσα κρούσματα, τόσες διασωληνώσεις, τόσοι θάνατοι. Και όλα σερβιρισμένα από  «ειδικούς» από ειδικούς επιδημιολόγους, εντατικολόγους, με ενδιάμεσους τους  «αντικειμενικούς», δημοσιογράφους και τους συνήθεις ύποπτους καλεσμένους των  ΜΜΕ. Μας εξυπηρετεί εμάς όλη αυτή η ατέρμονη τρομοκράτησή μας; Όχι  σίγουρα. Μόνο τους άλλους που εξυπηρετούνται στο να περνάμε με νομοθετικές  πράξεις όλα εκείνα που δεν μπορούσαν να περάσουν αλλιώς…

Ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του, τόσο απλά το λένε. Για όλους αυτούς που βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την πανδημία προς όφελός τους. Αλλά δεν χρειάζεται ν’ ασχοληθούν αυτοί. Υπάρχουν τα συστημικά ΜΜΕ, που σε άλλες εποχές σφάζονταν, αποκαλύπτοντας απίθανα σκάνδαλα υπαρκτά και μη, τώρα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τρομοκράτηση των πολιτών.

Ο φόβος νικάει τη λογική.

Ταυτόχρονα η πανδημία συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις καθότι η χώρα είναι εντελώς ανοχύρωτη.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ενισχύθηκε την περίοδο του καλοκαιριού, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επίσης δεν ενισχύθηκαν καθόλου με αποτέλεσμα ο κόσμος να εξακολουθεί να στοιβάζεται στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. Τα σχολεία όλης της χώρας παρέμειναν όπως είχαν ή και έγιναν χειρότερα,  παρόλο το αφήγημα της υπουργού για μικρότερο μέσο όρο μαθητών ανά τάξη) Σαν φυσικό επακόλουθο, το λοκ ντάουν της άνοιξης το διαδέχθηκε ακόμα ένα, ακόμα αυστηρότερο, με απαγόρευση κυκλοφορίας μάλιστα στο μενού, με σκοπό να προφυλαχθεί η υγεία του κάθε πολίτη.

Ο κορωνοιός υπάρχει. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την σοβαρότητα του ιού, αλλά ο ιός υπάρχει, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο μέλλον, αν επιβιώσουμε.

Μια «καλή» δημοσιογραφία, προφανώς κατά παραγγελία έχει απώτερο σκοπό τη συσπείρωση γύρω από την  εξουσία, που κάνει τα πάντα για να μας «προστατεύει»… Τρόμος  που απευθύνεται στο  ένστικτο του μέσου πολίτη, που ανήμπορος να αμυνθεί παραδίδεται άνευ όρων στους «ειδικούς» και στα παπαγαλάκια, που έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως.

 «Αυτός λοιπόν ο φόβος που έχουν οι κοινοί θνητοί, και που αφορά την οικονομική τους δυσπραγία, το μέλλον των παιδιών τους... αυτός ο φόβος που δεν αγγίζει τους κυβερνώντες, αυτό είναι και το βασικό τους όπλο στο να μας χειραγωγούν, μέσω μεσαζόντων opinion makers, και να νομοθετούν ό,τι τους καπνίσει για το καλό μας»

«Ο φόβος είναι ο θεμέλιος λίθος της κάθε κυβέρνησης»… Τζον Ανταμς, ΗΠΑ

Η επαναλαμβανόμενη προπαγάνδα, είναι γνωστή προπαγανδιστική μέθοδος που πάντα  χρησιμοποιείται για να διαδίδονται τα ψέματα σε μια κοινωνία που την  έχει καταλύσει ο φόβος. Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοηθάει αφάνταστα.

Η πειθαρχία και η καταστολή, είναι δύο πρακτικές άσκησης εξουσίασης.

Η κρίση δημοκρατίας βαθαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο 

Η πρόσφατη έκθεση του Freedom House, αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προώθηση ζητημάτων δημοκρατίας, με τίτλο «Η δημοκρατία σε lockdown», βασίστηκε στην έρευνα 398 δημοσιογράφων, εργαζόμενων σε κοινωνικές υπηρεσίες, ακτιβιστών/στριών και ειδικών από 192 χώρες. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, «η πανδημία του C0VID-19 έχει βαθύνει την κρίση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Από την αρχή της επιδημίας, το καθεστώς της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επιδεινωθεί σε 8ο χώρες, αναφέρει η έρευνα, ενώ το 60% των ερωτηθέντων/θεισών της έρευνας εκτιμούν ότι oι πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι κυρίως αρνητικές για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. 

Τα βασικά ζητήματα που εντόπισε η συγκεκριμένη έκθεση είναι: η απουσία κυβερνητικής διαφάνειας και πληροφόρησης για τον κορωνοϊό, η διαφθορά, η έλλειψη προστασίας ευάλωτων πληθυσμών και η κυβερνητική κατάχρηση εξουσίας.

 
Πηγή: 
Verianet.gr
url