Αρχική / Magazino / Περίτεχνο σκάλισμα της ιαπωνικής τέχνης mukimono σε φρούτα και λαχανικά

Περίτεχνο σκάλισμα της ιαπωνικής τέχνης mukimono σε φρούτα και λαχανικά

76 0 0
24-08-2019

Η Ιαπωνία έχει πλούσια παράδοση στην γλυπτική τροφίμων, που ονομάζεται mukimono. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης GAKU, σκαλίζει φρούτα και λαχανικά με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτομέρεια. Το δύσκολο κομμάτι σ’ αυτή τη διαδικασία είναι ότι το σκάλισμα πρέπει να γίνει γρήγορα, μιας και από τη στιγμή που απομακρύνεται η φλούδα από το φρούτο, ξεκινάει η οξείδωση. Έτσι το φρούτο ή το λαχανικό αρχίζει να χάνει το χρώμα του. Ο καλλιτέχνης φιλοτεχνεί τα έργα του με X-ACTO, ένα εργαλείο το οποίο μοιάζει με μαχαίρι. Βέβαια, τα περίπλοκα σχέδιά του συχνά εμπνέονται από τα παραδοσιακά, ιαπωνικά μοτίβα.
 
 
Βεβαίως, ένας περιορισμός στην άσκηση αυτής της τέχνης είναι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δουλεύει ο δημιουργός. Διότι ορισμένες φορές, από τη στιγμή που αφαιρεθεί η φλούδα, αρχίζει η οξείδωση και τα χρώματα ξεθωριάζουν. Άρα, ανάλογα με το υλικό του, ο Gaku ολοκληρώνει το καλλιτέχνημά του μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Και σκαλίζει περίτεχνα μοτίβα, εμπνεόμενος συχνά από παραδοσιακά ιαπωνικά μοτίβα.
 
 
Στους επίδοξους γλύπτες τροφίμων, η συμβουλή του Gaku είναι να ασκηθούν στην μπανάνα. Λέει ότι η μπανάνα είναι φτηνή και επιπλέον λαξεύεται εύκολα. Κι όταν τον ρωτούν τι κάνει τα δημιουργήματά του όταν τα ολοκληρώσει, η απάντησή του είναι απλή: τα τρώει. «Εκτός από τις φλούδες της μπανάνας» διευκρινίζει.
 
 
 
Είναι, όντως, χάρμα οφθαλμών τα βρώσιμα γλυπτά του Gaku!
 
 
 

Προσθέστε νέο σχόλιο

url