Αρχική / Νέα Της Βέροιας / ΕΟΠΥΥ: Πώς θα αποδίδεται η δαπάνη για εξέταση “Oncotype” μέχρι να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα αποδίδεται η δαπάνη για εξέταση “Oncotype” μέχρι να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση

Πέμπτη, Αύγουστος 17, 2017 - 09:07
221 0 0

 

Από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ θα εγκρίνονται τα αιτήματα για κάλυψη εξέτασης για τον καρκίνο “oncotype DX” στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το καθεστώς είναι προσωρινό και θα ισχύσει μέχρι να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα ορίζεται το καθεστώς κάλυψής της.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ Θεοφάνη Ρηγάτου, που παρατίθεται πιο κάτω, η διαδικασία για κάλυψη δαπάνης που θα ακολουθείται μέχρι την έκδοση της νέας απόφασης είναι η εξής:

  • Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν αίτημα για κάλυψη της εξέτασης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ.
  • Το αίτημα θα διαβιβάζεται από τις ΠΕΔΙ στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και θα εξετάζεται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), το οποίο θα γνωμοδοτεί.
  • Στην περίπτωση που υπάρξει θετική γνωμοδότηση από το ΑΥΣ, θα γίνεται εισήγηση του αιτήματος στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, το οποίο και θα αποφασίζει για την κάλυψη της εξέτασης.

Η εξέταση “oncotype DX” καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ από τον Σεπτέμβριο του 2013. Τον περασμένο Ιούλιο, εκδόθηκε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, με την οποία έπαψε να ισχύει η κάλυψη της εξέτασης.

Είχε προηγηθεί προσφυγή ασφαλισμένης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία είχε προσβληθεί η μη κάλυψη της εξέτασης σε ασφαλισμένους άνω των 65 ετών. Η προσφυγή δικαιώθηκε και το υπουργείο ανακάλεσε την απόφαση του 2013 μέχρι να εκδώσει νέα.

Ασθενείς

Το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, που είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος διευκρίνισε πως πρόκειται για αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε πως θα εκδοθεί νέα απόφαση, με την οποία θα καλύπτεται εκ νέου η εξέταση.

Για το θέμα – είπε – αναμένεται γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), με την οποία θα διορθώνεται η προηγούμενη απόφαση (2013) και θα καλύπτονται στο εξής όλες οι ηλικιακές ομάδες.

Δημ.Κ.

 

www.iatronet.gr

Πηγή: 
Verianet.gr
url