Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Σαν σήμερα - 21 Μαΐου 2005: Η Έλενα Παπαρίζου κατακτά την κορυφή της Eurovision με το «My Number One»

Σαν σήμερα - 21 Μαΐου 2005: Η Έλενα Παπαρίζου κατακτά την κορυφή της Eurovision με το «My Number One»

Πέμπτη, Μάιος 21, 2020 - 02:02
228 0 0

 

21 Μαΐου 2005. Η Έλενα Παπαρίζου κατακτά την κορυφή της Eurovision με το «My Number One» και γράφει ιστορία.

H Έλενα Παπαρίζου μας έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές, ανάμεσά τους και μία που θα θυμόμαστε πάντα ως την πιο ιδιαίτερη, συγκινητική και ανεπανάληπτη.

Πώς φτάσαμε σε εκείνο το θρίαμβο, τη μοναδική νίκη της Ελλάδας στη Eurovision;

Η Έλενα Παπαρίζου είχε ξεκινήσει τη σόλο πορεία της μετά τους Antique (και την 3η θέση στη Eurovision του 2001 με το «Die For You») και είχε ήδη κυκλοφορήσει το παρθενικό προσωπικό της άλμπουμ με τις μεγάλες επιτυχίες «Αναπάντητες Κλήσεις», «Τρελή Καρδιά», «Κάτσε Καλά», «Αντιθέσεις» κ.ά.

Τότε, οι ιθύνοντες της ΕΡΤ αποφάσισαν να προτείνουν στην Έλενα Παπαρίζου και το φλογερό ταλέντο της που ξεχείλιζε να εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για το 2005, ο οποίος διεξήχθη στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Ο πήχης ήταν ήδη υψηλά διότι είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Σάκη Ρουβά που έφερε την τρίτη θέση με το «Shake It».

Το τραγούδι της Έλενας Παπαρίζου δεν επιλέχθηκε απευθείας από κάποια επιτροπή ή υπεύθυνο, αλλά κλήθηκαν οι συνθέτες και οι στιχουργοί να καταθέσουν τις δημιουργίες τους.

Τελικά, από τα 100 περίπου τραγούδια που στάλθηκαν, επιλέχθηκαν για να ριχθούν στη μάχη τέσσερα τραγούδια. Ήταν το «O.K.» (Χριστόδουλος Σιγανός / Χρ. Σιγανός – Valentino), το «Let’s Get Wild» (Douglas Carr), η μετέπειτα επιτυχία «The Light In Our Soul» (Κώστας Μπίγαλης) και φυσικά το «My Number One» (Χρήστος Δάντης / Χρ. Δάντης – Ναταλία Γερμανού).

Παρά τα απρόοπτα, τον αποκλεισμό του «The Light In Our Soul» επειδή φερόταν να είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο σε μορφή demo με τη φωνή τρίτου τραγουδιστή, ο ελληνικός τελικός διοργανώθηκε με επιτυχία στο «Fever», στις 2 Μαρτίου 2005.

Κριτική επιτροπή και τηλεθεατές έδωσαν τη συντριπτική πρωτιά στο «My Number One», με τη διπλάσια διαφορά ψήφων από το δεύτερο στην κατάταξη τραγούδι, το «O.K.». Καρμικό ή όχι, η αρχή είχε γίνει και τα υπόλοιπα γίνονται σιγά – σιγά ιστορία.

Το «My Number One» ήταν ένα πρωτότυπο έως τότε άκουσμα, συνδυάζοντας άφθονα ελληνικά στοιχεία και την αισθητή παρουσία της λύρας.

Με την πολύτιμη αρωγή του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ., η Έλενα Παπαρίζου προώθησε το «My Number One» σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών. (Ήταν η χρονιά όπου λανσαρίστηκε η υπερ-επιτυχημένη τουριστική καμπάνια «Live Your Myth In Greece».)

Όσο οι ημέρες για τον τελικό της Eurovision του 2005 στο Κίεβο πλησίαζαν, τόσο οι συζητήσεις για την Έλενα Παπαρίζου και το «My Number One» φούντωναν.

Το βράδυ της 21ης Μαΐου 2005, η 23χρονη τότε Έλενα Παπαρίζου ανέβηκε στη σκηνή με μεγάλη αυτοπεποίθηση και ασυγκράτητος πάθος και μαζί με την ανεξάντλητα σαγηνευτική παρουσία που διαθέτει έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, στην πιο δροσερή εμφάνιση που έχει περάσει από το διαγωνισμό.

Η ψηφοφορία είχε αγωνία, όμως δεν εξελίχθηκε στο κλασικό θρίλερ. Από την αρχή του televoting ξεκαθάρισαν τη θέση τους δύο φαβορί, η Ελλάδα και η Μάλτα.

Όμως το τελικό αποτέλεσμα έστεψε νικήτρια του 50ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision την ακαταμάχητη Έλενα Παπαρίζου, δίνοντας στο «My Number One» συνολικά 230 πόντους, ανήμερα της ονομαστικής της εορτής.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι λίγο – πολύ γνωστά. Το νέκταρ της επιτυχίας είναι μεθυστικό και οι διακρίσεις δε σταματούν εδώ.

Πηγή: hit-channel.com

Ήταν η Παπαρίζου το απόλυτο Νο1 στη Eurovision του 2005;

Ακόμα και αν αυτό το ερώτημα σε θεωρητικό επίπεδο ταλανίζει πολλούς μετά από 13 ολόκληρα χρόνια… σε πρακτικό η Έλενα Παπαρίζου εκπροσωπώντας τη χώρα μας ήταν ξεκάθαρα πρώτη και νικήτρια της Eurovision το 2005! Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Στις 21 Μαΐου του 2005 η Έλενα Παπαρίζου ανήμερα της γιορτής της, εμφανίζεται πιο φρέσκια και εντυπωσιακή από ποτέ πάνω στη σκηνή του Κίεβου… κυριολεκτικά σαν ηλιαχτίδα! Επάνω της αποτυπωνόταν όλο το μεσογειακό καλοκαίρι, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα από παραλίες ελληνικών νησιών, η γνωστή ξέφρενη διάθεση των Ελλήνων, το κέφι και η χαρά μιας όμορφης και σέξι γυναίκας που ήταν έτοιμη να τα σαρώσει όλα! Και όταν λέμε όλα… εννοούμε όλα!

Μία εμφάνιση που… ευρωπαϊκώς έκοβε την ανάσα εκείνη τη βραδιά του Μάη. H μπρούτζινη, μαυρισμένη επιδερμίδα της σε συνδυασμό με το κοραλί φόρεμα του σχεδιαστή Roberto Cavalli το οποίο ήταν στολισμένο με κρύσταλλα Swarovski… δεν σου άφηναν περιθώρια. Δεν μπορούσες  να πάρεις το βλέμμα σου από εκείνη! Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ξεσηκωτικό και έξυπνο τραγούδι της που έκρυβε παραδοσιακούς ελληνικούς ήχους λύρας, αλλά και το χορευτικό του Φωκά Ευαγγελινού, συντέλεσαν στη μεγάλη νίκη της Ελλάδας στο διαγωνισμό της Eurovision.

Πολλοί από τότε θέλησαν να αμφισβητήσουν τους λόγους αυτής της νίκης και να «χρεώσουν» την επιτυχία του τραγουδιού και της ίδιας σε ένα σωρό άλλες αιτίες.

Το σίγουρο όμως είναι πως η -νεαρή τότε- τραγουδίστρια Έλενα, εξαιρετικά δημοφιλής ήδη μετά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό το 2001 ως μέλος των «Antique», (με το «Die for you» είχε κατακτήσει την τρίτη θέση)  ξεσήκωσε το κοινό στη διοργάνωση του 2005.

Ας μη γελιόμαστε… Ήταν μία συμμετοχή που διέθετε τη μαγική συνταγή της επιτυχίας.

1. Δυνατό team σε κάθε επίπεδο (οργάνωση, καλλιτεχνική επιμέλεια, styling κλπ)

2. Budget αρκετό για να εξασφαλίσει τα μέγιστα

3. Διαγωνιζόμενη που συνδύαζε σε άψογο βαθμό εμφάνιση και φωνητικές δυνατότητες

4. Ελληνικά στοιχεία που οι ξένοι ζηλεύουν σε εμάς και προσπαθούν να υιοθετήσουν ή να γευτούν με κάθε ευκαιρία

5. Συγκλονιστική σκηνική παρουσία και χορευτικά

Το πανέξυπνο «τρικ» με τη λύρα, ο χορός, το κέφι, τα χρώματα… Αντικειμενικά τώρα, η Έλενα Παπαρίζου και η Ελλάδα κατέκτησαν τη νίκη με το σπαθί τους… Ή πιο σωστά με τη λύρα τους, δε νομίζεις;

Πηγή: queen.gr - της Δήμητρας Λυγίζου-Κάρλου

 

https://www.youtube.com/embed/htRuUo4qhRE

Πηγή: 
Verianet.gr
url