Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των τζιχαντιστών στην Αγία Πετρούπολη

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των τζιχαντιστών στην Αγία Πετρούπολη

Τρίτη, Απρίλιος 4, 2017 - 11:46
120 0 0

 

Με τις πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη στην πολύνεκρη επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης να δίνονται με το σταγονόμετρο από τις ρωσικές Aρχές, οι τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι η αστυνομία, με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών, έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τζιχαντιστών που βρίσκονται πίσω από τα όσα θλιβερά εκτυλίχτηκαν τη Δευτέρα στη ρωσική πόλη, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα.

Την ώρα που οι πληροφορίες για την ηλικία και την καταγωγή του βομβιστή που ανατινάχτηκε παραμένουν συγκεχυμένες, τo RT μετέδωσε ότι πρόκειται για έναν 22χρονο Ρώσο πολίτη, με καταγωγή από το Κιργιστάν. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από τις ρωσικές Αρχές ότι ο δράστης καταγόταν από το Καζακστάν, κάτι που η Αστάνα διέψευσε, επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κιργιστάν, μιλώντας από την πρωτεύουσα Μπίσκεκ, γνωστοποίησε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τη Μόσχα για την ανταλλαγή πληροφοριών.

​Οι ρωσικές Αρχές αναζητούν έναν νεαρό, με καταγωγή από την Κεντρική Ασία, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με ριζοσπάστες ισλαμιστές που δρουν σε Τσετσενία και Καύκασο ή με εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν με τραύματα στα κατά τόπους νοσοκομεία της πόλης. Ο θλιβερός απολογισμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος σε περίπτωση που έσκαγε και η δεύτερη βόμβα, η οποία εξουδετερώθηκε έγκαιρα σε άλλο σταθμό, όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ. Επιπλέον, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, εάν ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε αποβάθρα γεμάτη κόσμο που περίμενε τον επόμενο συρμό. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι ρωσικές Αρχές αναζητούν έναν νεαρό, με καταγωγή από την Κεντρική Ασία, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με ριζοσπάστες ισλαμιστές που δρουν σε Τσετσενία και Καύκασο ή με εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του ανθρώπου που άφησε τη δεύτερη βόμβα, η οποία δεν εξερράγη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη

«Εξετάζονται όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατικής επίθεσης» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περίμεναν επίθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν επανειλημμένα ενημερώσει το Κρεμλίνο για την πιθανότητα επίθεσης σε μια από τις μεγάλες πόλεις, με τον κίνδυνο να αυξάνεται μετά την εμπλοκή της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο βομβαρδισμός θέσεων των τζιχαντιστών του ISIS με πυραύλους από ρωσικά υποβρύχια και πλοία στην Κασπία ή ρωσικά μαχητικά που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της -φίλα προσκείμενης- Συρίας έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους τζιχαντιστές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σημαντικά εδάφη που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους. Χαρακτηριστική περίπτωση η ανακατάληψη της Παλμύρας, όπου τα στρατεύματα του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη συνδρομή της ιρανικής πολιτοφυλακής, κατάφεραν να εκδιώξουν τις δυνάμεις του ISIS, οι οποίες είχαν πληγεί βαρύτατα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Παρόλο που η Μόσχα διατεινόταν ότι είχε διαλύσει εκτεταμένα δίκτυα εξτρεμιστών, καταφέρνοντας να βάλει μια τάξη τόσο στον Καύκασο όσο και στην Τσετσενία, ο κίνδυνος παρέμενε υψηλός​Ήδη οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν καταρτίσει καταλόγους με ονόματα και διευθύνσεις, καθώς ενδεχόμενη επιστροφή Τσετσένων ανταρτών, που έχουν παρεισφρήσει στο ISIS, θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύκλο αίματος τόσο στον Καύκασο όσο και στην Τσετσενία. Παρόλο που η Μόσχα διατεινόταν ότι είχε διαλύσει εκτεταμένα δίκτυα εξτρεμιστών, καταφέρνοντας να βάλει μια τάξη τόσο στον Καύκασο όσο και στην Τσετσενία, ο κίνδυνος παρέμενε υψηλός, με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να βρίσκονται τα τελευταία δύο χρόνια σε αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή επιθέσεων σε δημόσιους χώρους.

Υπήρχαν πληροφορίες ότι μέσα μαζικής μεταφοράς και κεντρικές πλατείες αποτελούσαν στόχους εξτρεμιστών. Οι έλεγχοι ήταν συνεχείς, ωστόσο τα «χτυπήματα» δεν ήταν λίγα τα τελευταία χρόνια ανά τη ρωσική επικράτεια. Από τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο στη Μόσχα (Ιανουάριος 2011) και την ανατίναξη μιας «μαύρης χήρας» μέσα σε λεωφορείο στον Καύκασο (Οκτώβριος 2013), στην επίθεση αυτοκτονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόλγκογκραντ (Δεκέμβριος 2013) και το αιματοκύλισμα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Επιθέσεις σημειώθηκαν και κατά Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό, με χαρακτηριστική περίπτωση την ανατίναξη αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Αίγυπτος-Ρωσία πάνω από το Σινά (Οκτώβριος 2015).

Εικόνες καταστροφής

Με τις έρευνες για τον εντοπισμό του βομβιστή να βρίσκονται σε εξέλιξη, σοκ προκαλούν οι εικόνες καταστροφής από τον συρμό μέσα στον οποίο πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. Νωρίτερα, προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη.

Το αιματοκύλισμα στον υπόγειο σιδηρόδρομο σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά το κάλεσμα του ΙSIS για επιθέσεις στη Ρωσία ως αντίποινα στην υποστήριξη που παρέχει το Κρεμλίνο στον Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

 

www.zougla.gr

 

Πηγή: 
Verianet.gr