Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Αξιωματούχοι: Εκτός του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ, με ειδικό ρόλο

Αξιωματούχοι: Εκτός του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ, με ειδικό ρόλο

Κυριακή, Οκτώβριος 9, 2016 - 10:10
40 0 0

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα αποδεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες που θα το κρατήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αναφέρουν στο Reuters δύο αξιωματούχοι με άμεση γνώση της πρότασης αυτής.
Το ΔΝΤ για περισσότερο από ένα χρόνο επιμένει σθεναρά στους όρους υπό τους οποίους θα συμμετείχε σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα, λέγοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι ρεαλιστικοί αν δεν γίνει μία σημαντική ελάφρυνση χρέους. Όμως το Ταμείο, που προσκρούει στην αντίσταση των Ευρωπαίων στο μέτωπο του χρέους, πλέον βρίσκεται σε συνομιλίες προκειμένου να αποδεχθεί έναν νεοσύστατο ρόλο που θα του επιτρέψει να έχει περιορισμένης επισημότητας συμμετοχή, δηλώνουν οι πηγές.
"Θα είναι κάτι παραπάνω από σύμβουλος αλλά ο ρόλος (του ΔΝΤ) δεν θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους, όπως ελέγχους συμμόρφωσης και οικονομικής υγείας κάθε τρεις μήνες", αναφέρει μία εκ των πηγών. 
Όπως σημειώνει το Reuters, οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας - Ευρωπαίους πιστωτές και ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο από τότε που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ για μία μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους. 
"Με αυτό τον τρόπο η Λαγκαρντ δεν μπορεί να πάει στο διοικητικό συμβούλιο και να ισχυριστεί ότι δεν παραβιάζει τους κανόνες του Ταμείου και ο Σόιμπλε, του οποίου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκλογές την επόμενη χρονιά, δεν μπορεί να πει "έχουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ" αναφέρει ο αξιωματούχος.
Η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί αλλά θα έχει περισσότερες εξουσίες από έναν απλό σύμβουλο και για παράδειγμα θα έχει την ευθύνη για την κατάρτιση συγκεκριμένων προτεινόμενων συμφωνιών και διαπραγματευτικών εγγράφων και το συντονισμό με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.
"Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα αλλά δεν θα προσφέρουν μόνο τεχνική βοήθεια - πιθανώς θα λάβουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για την ελληνική διάσωση", αναφέρει ο δεύτερος αξιωματούχος.
"Οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας το έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει επισήμως. Θα παραμένουν μέρος της τρόικας και θα βρίσκονται σε όλες τις συνομιλίες" είπε η πηγή.
Οι αξιωματούχοι συμπληρώνουν ότι παρότι το ΔΝΤ αναμένει επισήμως η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί φέτος κατά 0,1%, το πραγματικό ποσοστό είναι ακόμη πιθανό να είναι σε αρνητικό έδαφος. Γεγονός που απέχει κατά πολύ από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,8% το 2017.
Σύμφωνα με τις πηγές του ρεπορτάζ, μία συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παραμένει πιθανή αλλά το "παράθυρο" είναι πολύ στενό και εξαρτάται από τη γρήγορη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος.
Εαν η β' αξιολόγηση τραβήξει χρονικά, τότε οι συνομιλίες θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017, καθώς οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους θα απομακρύνει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, σημειώνουν οι δύο πηγές.
 

www.capital.gr

Πηγή: 
Verianet.gr
url