Αρχική / Νέα Της Βέροιας / ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Βέροιας - Ομάδα - «Έκφραση Α’» «Η παρεξήγηση» του Αλμπέρ  Καμύ - Ακόμη μια συγκλονιστική παράσταση (βίντεο)

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Βέροιας - Ομάδα - «Έκφραση Α’» «Η παρεξήγηση» του Αλμπέρ  Καμύ - Ακόμη μια συγκλονιστική παράσταση (βίντεο)

Κυριακή, Οκτώβριος 9, 2016 - 09:10
488 0 0

"Είναι πιο εύκολο να σκοτώνεις αυτόν που δεν ξέρεις"

"Σ' ένα πανδοχείο στην Τσεχία, δυο γυναίκες, μάνα και κόρη, ζουν μόνες και αποκομμένες από τον κόσμο. Μην μπορώντας να αντέξουν το σκοτεινό και κρύο τόπο τους, πιστή αντανάκλαση του ψυχισμού τους, έχουν εγκλωβίσει τη ζωή τους σε μία ψευδαίσθηση κάποιου παραδείσιου αλλού...γεγονός, που τις παρέχει το άλλοθι να δολοφονούν, δίχως ενδοιασμούς, τους λιγοστούς πελάτες τους , με σκοπό να τους ληστέψουν, για να μπορέσουν να φύγουν «Εκεί όπου ο ήλιος σκοτώνει τα προβλήματα και κατατρώει τα πάντα… μέχρι και τις ψυχές».

https://www.youtube.com/embed/lBFQAw0Zyxo

Ο ξαφνικός ερχομός όμως του γιου, που τις εγκατέλειψε πριν χρόνια, ανατρέπει με τον πιο τραγικό τρόπο το  σχέδιο τους. Δε λέει το όνομά του, δεν τον αναγνωρίζουν (;) και γίνεται το τελευταίο θύμα τους. Τότε είναι που η ζωή, τιμωρός και λυτρωτής συνάμα, δίνει σε τούτη την παρεξήγηση, το τέλος.
Συνοπτικά, θα έλεγα ότι…αν δε χωράς στον εαυτό σου, δε χωράς πουθενά. Αν μέσα σου βιώνεις την ξενιτιά, δε θα βρεις τόπο φιλόξενο, που θα κάνει την επίγεια διαδρομή σου ευχάριστη ή έστω υποφερτή. Όπως πολύ εύστοχα ο Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε μέσα από το ποίημά του «Η πόλις», γράφει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης του έργου, Κωνσταντίνος Αποστολίδης.

Σκηνοθέτησε το έργο με την Ομάδα - «Έκφραση Α’» Τμήματος  Θεατρικής Υποδομής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, αλλά για λόγους υγείας, δεν ήταν στις παραστάσεις.
Οι ηθοποιοί που ερμήνευσαν τους ρόλους, του έστειλαν και έστειλαν ένα εκκωφαντικό μήνυμα.
Ο συγκλονιστικός μονόλογος της Μάρθας, σε μια κρίση απόλυτης παράκρουσης, στην κορύφωση του δράματος.

"Μισώ αυτόν τον κόσμο που μας αναγκάζει να εκλιπαρούμε την προστασία του Θεού"...

Το παράλογο για τον Καμύ είναι συνακόλουθο της ζωής.
Ο θεατής δεν θα έχει την πολυτέλεια της αγωνίας του τι θα γίνει στην εξέλιξη της ιστορίας που θα παρακολουθήσει. Ξέρει από την αρχή το τέλος.

Η απόφαση για το έγκλημα είναι δεδομένη. Από την αρχή έχουμε ξεκάθαρη την εικόνα του θύματος και του θύτη. Η Αγωνία μας επικεντρώνεται στις αιτίες.
Ο Γιος είναι το ξεκάθαρο θύμα μιας βάσκανης μοίρας που θέλει τον άνθρωπο έρμαιο στο πιο απαλό δολοφονικό αεράκι. Το παράλογο είναι ότι όλα ορίζονται από μια αδυσώπητη τυχαιότητα, από μια παράλογη αλαζονεία και ένα τεράστιο εγώ.

Για το εγώ και το Θέλω οι ήρωες γίνονται θύτες και θύματα ταυτόχρονα. Η μάνα η αδερφή και η σύζυγος, τυπικά δείγματα του σύγχρονου ανθρώπου, στροβιλίζονται δίχως την ψευδαίσθηση της ελπίδας, δίχως την ασπίδα της φιλανθρωπίας, δίχως το ψεύδος της αγάπης.

Η Ομάδα Ενηλίκων «Έκφραση Α’» του Τμήματος Θεατρικής  Υποδομής του  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Βέροιας για μια ακόμη χρονιά αιφνιδιάζει τολμώντας να παρουσιάσει ακόμη μια παράσταση-γροθιά στο στομάχι.
Την στιγμή που ανάβουν και πάλι τα φώτα, στο φινάλε της παράστασης, εκείνα τα δευτερόλεπτα της παγωμένης σιωπής, ίσως είναι η απόλυτη αλήθεια της σχέσης σκηνής-αίθουσας. Με τον θεατή να αναζητά τον χρόνο του για να επιστρέψει σε όρους πραγματικού χρόνου

Συντελεστές  Παράστασης

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αποστολίδης

Σκηνικά: Ελπίδα Καλογερίδου

Kοστούμια: Ελπίδα Καλογερίδου – Ομάδα Έκφραση Α’

Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης - Λάζαρος Μπίντσης

Πιάνο: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Sound effects and ambient performance: Λάζαρος Μπίντσης

Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος - Κωνσταντίνος Αποστολίδης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Βέιου – Θεοδώρα Καραγιάννη

Οργάνωση Παραγωγής-Προβολή: Κατερίνα Γρηγοριάδου
 
Τους ρόλους ερμηνεύουν :

Μητέρα : Μαίρη Μεγγιάνη – Κάτια Κουπίδου

Μάρθα: Έλσα Πιπερίδου – Μαρία Κυροπούλου

Ζαν: Δημήτρης Τζιμογιάννης

Μαρία: Βίκυ Κουκάρα

Υπηρέτης: Νίκος Μανούδης
 

 

 

Πηγή: 
Verianet.gr