Αρχική / Νέα Της Βέροιας / ΕΝΦΙΑ 2017: Crash test για κυβέρνηση και φορολογούμενους

ΕΝΦΙΑ 2017: Crash test για κυβέρνηση και φορολογούμενους

Πέμπτη, Αύγουστος 17, 2017 - 09:07
22 0 0

 

Σημαντικό crash test για την ομαλή εφαρμογή του δημοσιονομικού πλάνου που έχει θέσει η κυβέρνηση, θα αποτελέσει ο φετινός ΕΝΦΙΑ και η εισπραξιμότητα που θα καταγράψει. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται, κάτι που διαφάνηκε και από την μικρή «ανταπόκριση»  στην καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.  Συνολικά 7,4 εκατ.ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν, μέχρι τις 31 Αυγούστου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2017, ο οποίος ακολουθεί την περυσινή «συνταγή», καθώς μεταξύ άλλων ο υπολογισμός του θα γίνει με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2016... 

Η πολυθρύλητη πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έμεινε τελικά στα… λόγια και οι μόνοι τρόπον τινά κερδισμένοι, είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια και ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, που απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο. Σε κάθε περίπτωση η δομή αλλά και ο δημοσιονομικός στόχος που προκύπτει και φέτος από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, παραμένει ίδιος και απαράλλακτος με την περυσινή χρονιά, γεγονός που αναμφίβολα δυσχεραίνει τους ήδη επιβαρυμένους πολίτες.

Ιδιος στόχος, ίδια πλατφόρμα

Το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή του οποίου θα γίνει σε πέντε δόσεις. Τα πρώτα εκκαθαριστικά για την πρώτη δόση θα αρχίσουν να φτάνουν σταδιακά στους ιδιοκτήτες, από την Παρασκευή 18 Αυγούστου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου. Η πρώτη δόση, βάσει των όσων εξήγγειλε το ΥΠΟΙΚ, θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο υπολογισμός του φόρου, θα γίνει και φέτος με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν το 2016, καθώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε έγκαιρα-λόγω και τεχνικών δυσκολιών- στη σχετική αναπροσαρμογή και στην εναρμόνισή τους με τις εμπορικές. Οι αλλαγές, κατόπιν συνεννόησης με τους δανειστές, μετακυλύθηκαν για το τέλος του έτους, όπου θα λάβει χώρα η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές. Σ’ ό,τι αφορά με τον φετινό ΕΝΦΙΑ, η πλατφόρμα υπολογισμού του φόρου θα παραμείνει κατά βάση ίδια.

Η απαλλαγή 100% έμεινε στα λόγια...

Εκτός συμπληρωματικό φόρου θα παραμείνουν όσοι διαθέτουν αγροτεμάχια και ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, ενώ η κλίμακα της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ θα έχει και φέτος ως «ταβάνι» το 50%. Η πλήρης απαλλαγή από το φόρου, για φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα και μικρή ακίνητη περιουσία, αποδείχθηκε ανεφάρμοστη «εξαγγελία» για την κυβέρνηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Αυτό σημαίνει ότι και φέτος «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι, που έχουν αποδεδειγμένα χαμηλά πραγματικά εισοδήματα , θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τον ΕΝΦΙΑ.

 

 

www.sofokleousin.gr

 

Πηγή: 
Verianet.gr