Ερώτηση Θεοχαρόπουλου στην Βουλή προς την Υπουργό Εργασίας με θέμα την άρση των κυβερνητικών αστοχιών στην καταβολή επιδομάτων και συντάξεων
Ερώτηση στη Βουλή για την άρση των κυβερνητικών αστοχιών και αδικιών στην καταβολή και λήψη επιδομάτων και συντάξεων προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι παρότι η κοινωνία ασφυκτιά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ έρχονται νέες περικοπές στις συντάξεις, οι ανισότητες και τα κενά στο ασφαλιστικό σύστημα οδηγούν σε αστοχίες και προκαλούν το αίσθημα δικαίου των πολιτών.
Παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ βρίσκεται στη διακυβέρνηση του τόπου για πάνω από 2 έτη, οι παθογένειες του συστήματος διευρύνονται, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν έχει επιτευχθεί και δεν έχει εξασφαλισθεί μέσω της αυτοματοποίησης και της μηχανοργάνωσής του ότι θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια των πολιτών. Αποτέλεσμα της ανεπάρκειας και προχειρότητας της κυβέρνησης είναι τα τραγελαφικά περιστατικά χορήγησης του επιδόματος που κατευθυνόταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε κατηγορίες που δεν το είχαν ανάγκη, όπως ορισμένοι βουλευτές-συνταξιούχοι. Είναι αδιανόητο τέτοια έκτακτα επιδόματα να μην πηγαίνουν σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης.
Για αυτό ερωτάται η αρμόδια Υπουργός με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τυχόν αστοχίες και αδικίες που συντελέστηκαν κατά την καταβολή του επιδόματος καθώς και πως θα διασφαλίσει ένα σύστημα που θα αποτρέπει παρόμοια περιστατικά. Σε κάθε περίπτωση, καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες όσο και την πραγματική οικονομία, η χορήγηση τέτοιων επιδομάτων αλλά ακόμη και του ίδιου του 30% της σύνταξης σε ενεργεία βουλευτές καθώς και σε όσους λαμβάνουν ταυτοχρόνως άλλες υψηλές αποζημιώσεις, θίγει ευθέως το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών και συνεπώς τίθεται το ερώτημα εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί στην κατάργηση της χορήγησης αυτού του ποσοστού.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και ενώ έρχονται και νέα μέτρα περικοπών, οι ανισότητες και τα κενά στο ασφαλιστικό σύστημα που οδηγούν σε αστοχίες προκαλούν το αίσθημα δικαίου των πολιτών. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ έχουν ήδη κλείσει δύο χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου, αντί να πετύχουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και να εξασφαλίσουν μέσω της αυτοματοποίησης και της μηχανοργάνωσής του ότι θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια των πολιτών, έχουν οδηγήσει με την πολιτική τους και την αναποτελεσματική τους διαπραγμάτευση στην πλήρη αποδιοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Η περαιτέρω ανεπάρκεια και προχειρότητα της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται δε όταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά πίστωσης του επιδόματος που κατευθυνόταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε κατηγορίες που δεν το είχαν ανάγκη. Είναι αδιανόητο τέτοια έκτακτα επιδόματα να μην πηγαίνουν σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί (ν.4093/2012 άρ. 1ο, παρ. Β, υποπαρ. Β1) η περικοπή κατά 70% της σύνταξης των ήδη συνταξιούχων που ταυτόχρονα υπηρετούν σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (βουλευτών, αιρετών ΟΤΑ κ.ο.κ.) και λαμβάνουν αποζημίωση από την ενεργή επαγγελματική τους δράση. Σήμερα όμως και καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζει να πλήττει νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και την πραγματική οικονομία, η λήψη ακόμη και του 30% της σύνταξης από εν ενεργεία βουλευτές καθώς και από άλλους που λαμβάνουν ταυτοχρόνως άλλες υψηλές αποζημιώσεις θίγει ευθέως το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών.
Επειδή:
- Παρατηρούνται τραγελαφικά περιστατικά λήψεως από εν ενεργεία βουλευτές και ταυτόχρονα συνταξιούχους του επιδόματος που κατευθυνόταν σύμφωνα με την κυβέρνηση σε χαμηλοσυνταξιούχους.
- Όπως πληροφορούμαστε προωθούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημαντικές μειώσεις στις ήδη καταβληθείσες συντάξεις, δηλαδή ενδεχόμενη πολύ μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών. Και επιπλέον προβλέπεται η καταβολή χαμηλότατων με τον νόμο Κατρούγκαλου συντάξεων για όσους κατέθεσαν αίτημα σύνταξης μετά τις 13/05/2016.
- Στόχος πρέπει να είναι η ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών και η κοινωνική αλληλεγγύη.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να υπάρχει ένα σύστημα ώστε να είναι καταγεγραμμένοι αφενός μεν όλοι οι λαμβάνοντες σύνταξη αφετέρου δε να διασταυρώνεται η ενεργή επαγγελματική τους δράση και το ακριβές ύψος των εισοδημάτων τους, ώστε να μην προκύπτουν παρόμοια τραγελαφικά περιστατικά όπως της καταβολής του επιδόματος που προοριζόταν για χαμηλοσυνταξιούχους σε βουλευτές;
- Με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσετε τυχόν αστοχίες και αδικίες που συντελέστηκαν κατά την καταβολή του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους;
- Εξετάζετε το ενδεχόμενο να προβείτε σε κατάργηση του δικαιώματος λήψης σύνταξης κατά ποσοστό 30% των βουλευτών που είναι συνταξιούχοι αλλά και όσων άλλων είναι ταυτόχρονα συνταξιούχοι και υπηρετούντες σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα με υψηλές αποζημιώσεις, όταν η αποζημίωση από την ενεργή επαγγελματική τους δράση ανέρχεται σε ένα συγκεκριμένο ποσό που θα προσδιορίσετε και θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση; Κι αν ναι, πώς θα εξασφαλίσετε την αποτελεσματική εφαρμογή της εν λόγω κατάργησης;