Αρχική / Νέα Της Βέροιας / «Καμπανάκι» τα μειωμένα έσοδα, φόβοι για νέα μέτρα

«Καμπανάκι» τα μειωμένα έσοδα, φόβοι για νέα μέτρα

Τετάρτη, Αύγουστος 16, 2017 - 10:32
157 0 0

 

 Προβληματισμό και ανησυχία επέφεραν στο υπουργείο Οικονομικών, η κακή πορεία που διέγραψαν τα δημόσια έσοδα, κατά το μήνα Ιούλιο. Η υστέρηση στις εισπράξεις από φόρο εισοδήματος, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν κατέβαλε την πρώτη δόση, αποτέλεσαν ένα ηχηρό καμπανάκι, για τα επιτελικά στελέχη του ΥΠΟΙΚ, που εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν καθοριστική για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. 

Αν τα προβλήματα και οι αστοχίες στα έσοδα συνεχιστούν, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος παρέμβασης των δανειστών, οι οποίοι είναι πιθανόν να ζητούσουν διορθωτικές κινήσεις, δηλαδή νέα μέτρα, που θα έχουν ως απώτερο στόχο το 2018 και την «προφύλαξη» του στόχου που ακούει στο όνομα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Σημείο αναφοράς και σημαντικό κριτήριο θα αποτελέσει ο Σεπτέμβριος, καθώς στα τέλη του θα καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς επίσης και η δεύτερη δόση φορολογίας εισοδήματος. Οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ έχουν ποντάρει πολλά, κατά τον βασικό σχεδιασμό, στην εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, που και φέτος έχει προϋπολογιστεί να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενδεχόμενη αστοχία στις εισπράξεις, θα δημιουργήσει τεράστιο κενό και ενδεχομένως να προκαλέσει την «αφύπνιση»-αντίδραση των δανειστών.

 
Πηγή: 
Verianet.gr
url