Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Κυρώσεις κατά των «απείθαρχων» χωρών προτείνει η ΕΚΤ

Κυρώσεις κατά των «απείθαρχων» χωρών προτείνει η ΕΚΤ

Τετάρτη, Αύγουστος 16, 2017 - 23:03
165 0 0

 

Εκτιμώντας ότι το υψηλό δημόσιο χρέος και τα μεγάλα ελλείμμματα στο ισοζύγιο πληρωμών δημιουργούν σοβαρές ανισορροπίες στην Ευρωζών, η ΕΚΤ ζηρά από την Κομισιόν να "σφίξει τα λουριά" στις χώρες-μέλη, επιβάλλοντας   κυρώσεις και πρόστιμα σε όσες συστηματικά αρνούνται ή καθυστερούν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και αναπροσαρμογές πολιτικής απαιτούν οι Βρυξέλλες. Στο στόχαστρο μπάινουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Οι κυρώσεις μπορούν να έχουν τη μορφή προστίμου ύψους 0,1% επί του ΑΕΠ της  χώρας-παραβάτη. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ποσά της τάξεως πολλών δισ. ευρώ. 

Σε έκθεσή που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, η ΕΚΤ σημειώνει ότι «υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της εφαρμογής του διορθωτικού μηχανισμού που προβλέπεται για τις χώρες με υπερβολικές ανισορροπίες». Ως τέτοιες ανισορροπίες επισημαίνονται, ανάμεσα στα άλλα, τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, καθώς και οι «φούσκες» στις τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το επίπεδο των «υπερβολικών ανισορροπιών» εντός της ΕΕ είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς πάνω από το 90% των συστάσεων που έκανε πέρυσι προς τις χώρες-μέλη έχουν εφαρμοστεί «λίγο», «περιορισμένα» ή «καθόλου».

Από τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε "δείξει" ως παραβάτες τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία.

 
Πηγή: 
Verianet.gr