Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Λιβάνιος: Για την κυβέρνηση ποτέ δεν υπήρξε δίλημμα "Υγεία ή Οικονομία"

Λιβάνιος: Για την κυβέρνηση ποτέ δεν υπήρξε δίλημμα "Υγεία ή Οικονομία"

Δευτέρα, Δεκέμβριος 14, 2020 - 07:57
69 0 0

 

Για την κυβέρνηση ποτέ δεν υπήρξε δίλημμα "Υγεία ή Οικονομία" τόνισε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, σημειώνοντας ότι εδώ και εννέα μήνες, η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πρωτοφανή υγειονομική κρίση με υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ, με έμπρακτη οικονομική στήριξη όσων έχουν πληγεί και με έκτακτη, γενναία χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών με περίπου 400 εκατ. ευρώ που άρχισε, "πριν καν εμφανιστούν έντονα οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Συγκεκριμένα, από Μάρτιο έως Μάιο, δόθηκαν 86 εκατ. ευρώ για προμήθειες υλικού, μέσα προστασίας εργαζομένων και λοιπές δαπάνες. 2,5 εκατομμύρια για την υγειονομική προστασία των Ρομά. 1,5 εκατομμύριο για κάλυψη αναγκών για τροφές αδέσποτων ζώων. Στις περιφέρειες το ίδιο χρονικό διάστημα 15 εκατομμύρια ευρώ για αντίστοιχους λόγους".

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, πριν ξεκινήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον Οκτώβριο, υπήρξε ενίσχυση 40 εκατομμυρίων ευρώ, με συγκεκριμένο αλγόριθμο, με βάση τις πραγματικές απώλειες δήμων μέχρι τις 31 Ιουλίου. "Αν μη τι άλλο, κάναμε μια δίκαιη λύση" είπε ο υφυπουργός: Η οικονομική επιβάρυνση στους δήμους δεν είναι ίδια για όλους. Άλλη απώλεια έχει ένας ορεινός δήμος και άλλη ένας τουριστικός δήμος είπε ο κ. Λιβάνιος προσθέτοντας ότι τον Νοέμβριο δόθηκαν άλλα 50 εκατομμύρια οριζόντια σε όλους τους δήμους ως έκτακτη επιχορήγηση.

Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, τις αμέσως επόμενες μέρες, άλλα 75 με 80 εκατομμύρια ευρώ και πάλι εκτάκτως θα κατανεμηθούν στους δήμους της χώρας. Το μισό ποσό οριζόντια σε όλους τους δήμους και το υπόλοιπο με βάση τις απώλειες εσόδων σύμφωνα με τα στοιχεία των παρατηρητηρίων.

Εξάλλου, ο κ. Λιβάνιος ενημέρωσε το σώμα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσει με την αυτοδιοίκηση την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης με γνώμονα την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης: "Όλοι οι δήμοι από τη Γαύδο έως την Αθήνα και από το Αγαθονήσι έως τη Θεσσαλονίκη θα έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία για να ασκήσουν αποτελεσματική προοπτική. Και με έμπρακτη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της".

Τέλος, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα βρεθούν όλοι σύμμαχοι στην προοδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση, καθώς τον τελευταίο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση τσουρεκιών, ποδηλάτων και ανοιχτών τάφων.

 

www.capital.gr

Πηγή: 
Verianet.gr