Αρχική / Νέα Της Βέροιας / «Μάχη του σταυρού» στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις συνιστώσες στο περιθώριο

«Μάχη του σταυρού» στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις συνιστώσες στο περιθώριο

Δευτέρα, Οκτώβριος 17, 2016 - 05:18
52 0 0

 Η εικόνα ενός «ομογενοποιημένου» κόμματος, χωρίς έντονες εσωτερικές διαφοροποιήσεις και αντίπαλες ομάδες-τάσεις, αναδύεται από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και στη διαδικασία ανάδειξης των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία γίνεται χωρίς  τις εντάσεις, την αντιπαλότητα και το «κυνήγι του σταυρού» που είχαν χαρακτηριστικό γνώρισμα του προηγούμενου συνεδρίου.

Καθώς η εκλογή γίνεται τώρα με ενιαία λίστα – δεν υπάρχουν δηλαδή ξεχωριστά ψηφοδέλτια υποψηφίων κάθε τάσης – η μάχη του σταυρού παίρνει περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα. Οι διάφορες ομάδες/τάσεις  και ό,τι έχει απομείνει από τις παλιές συνιστώσες, προσπαθούν βέβαια να προωθήσουν τους προτιμώμενου υποψηφίους, αλά αυτό πλέον γίνεται υπόγεια και ανεπίσημα.

 Στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής δεν θα αποτυπώνονται λοιπόν οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων. Αλλωστε δεν υπάρχουν πλέον σαφείς διαχωρισμοί μεταξύ, ούτε σε ιδεολογικό-πολιτικό επίπεδο, ούτε στη σύνθεση τους.

Από την πανσπερμία των συνιστωσών, κινήσεων, ομάδων και τάσεων έχουν απομείνει πλέον  μόνον τρεις ομάδες, οι οποίες  επιδίδονται σήμερα – χωρίς ιδιαίτερο ζήλο είναι η αλήθεια -  στην προσπάθεια να εκλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη στην Κ.Ε. Μια άλλη μάχη μεταξύ της «Ενωτικής Κίνησης» και των «53+» για την πρωτιά στους σταυρούς προτίμησης - αν θα εκλεγεί με περισσότερους ψήφους στην Κ.Ε. ο Νίκος Παππάς ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 Η πρωτιά δεν έχει ουσιαστική σημασία, πέραν των εντυπώσεων που θα δημιουργηθούν και του μηνύματος που θέλουν να στείλουν οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ προς την ηγεσία και τα μέλη του κόμματος.

Η «Ενωτική Κίνηση» είναι η βασική ομάδα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, με άτυπο ηγέτη τον Νίκο Παππά. Διακεκριμένα μέλη της είναι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο προαλειφόμενος για γγ γραμματέας του κόμματος Νίκος Σκορίνης, ο επικεφαλής του εκλογικού μηχανισμού Κώστας Πουλάκης και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Μπουρνούς, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτρος Καραγεώργος.

 Εκτιμάται ότι η  ομάδα αυτή έχει την υποστήριξη του 55%-60% των συνέδρων και από τις τάξεις της θα εκλεγούν 85-90 μέλη στη νέα ΚΕ.

Ευδιάκριτο ξεχωριστό πολιτικό στίγμα συνεχίζει να δίνει η Κίνηση «53+», με σημαίνοντα εκπρόσωπο τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην τάση αυτή ανήκουν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης και η αν. υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και οι βουλευτές Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαντάς, Ελένη Σταματάκη, Γιώργος Κυρίτσης και Μάκης Μπαλαούρας. Στην Πολιτική Γραμματεία υπτου κόμματος εκπροσωπείται επίσης από τους Μιχάλη Υδραίο, Χάρη Γολέμη, Πάνο Λάμπρου και Μιχάλη Σαρρή.

Υπολογίζεται ότι ακολουθείται από το 25-30% των συνέδρων και θα εκπροσωπείται ατύπως στη νέα ΚΕ από 35 μέλη.

Η τρίτη ισχυρή εσωκομματική ομάδα-τάση είναι η «Πλατφόρμα 2010», η οποία εκφράζει τις πλέον μετριοπαθείς απόψεις και κατά κανόνα συμπλέει με τους «προεδρικούς».

Προβεβλημένα στελέχη της ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, η περιφερειαρχης Ρένα Δούρου,  ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας  και ο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας. Η δύναμη της στο συνέδριο εκτιμάται ότι ήταν 10%-15%.

 Μιά άλλη άτυπη ομάδα συγκροτούν οι αποκαλούμενοι «ΠΑΣΟΚογενείς», με βασικό εκφραστή τον ΥΠΕΣ Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι οποίοι όμως δεν έχουν ενιαία γραμμή πλεύσης και δεν δρουν κατά κανόνα συντονισμένα. 

 Μια ένδειξη για τους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων θα αποτελέσει ο αριθμός ψήφων που θα συγκεντρώσουν τα ηγετικά μέλη των ομάδων στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

 
Πηγή: 
Verianet.gr