Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Νορβηγία: 'Πόρτα' στην Φινλανδία για το βουνό - δώρο 'γενεθλίων'

Νορβηγία: 'Πόρτα' στην Φινλανδία για το βουνό - δώρο 'γενεθλίων'

Σάββατο, Οκτώβριος 15, 2016 - 10:37
42 0 0

Ελπίδες έτρεφε η Φινλανδία για να πάρει ως δώρο από τη Νορβηγία για την επέτειο των 100 χρόνων της ένα...βουνό της Αρκτικής, ωστόσο αυτές εξανεμίστηκαν από την πρωθυπουργό της δεύτερης, η οποία επικαλέστηκε συνταγματικά κωλύματα καθώς προέκυπτε εκ νέου ορισμός των συνόρων των δύο χωρών.
Η προσπάθεια που είχε γίνει αφορούσε την κορυφή του βουνού Χάλτι, η οποία αν κατέληγε στα χέρια της θα αποτελούσε το υψηλότερο σημείο της, στα 1.330 μέτρα. Παράλληλα, όμως θα απαιτούσε μετακίνηση των συνόρων κατά λίγα μέτρα μέσα στη Νορβηγία.
"Προσαρμογές στα σύνορα μεταξύ χωρών αυξάνουν τα νομικά προβλήματα, που σχετίζονται με το νορβηγικό Σύνταγμα", έγραψε η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ σε επιστολή της την Παρασκευή προς τον δήμαρχο Σβέιν Λέιρος του Κάαφιορδ στη βόρεια Νορβηγία, ο οποίος ήταν εκ των υποκινητών της διαδικασίας. Να σημειωθεί ότι το Σύνταγμα της Νορβηγίας ορίζει ότι η χώρα είναι "αδιαίρετη".
"Θα εξετάσουμε άλλο κατάλληλο δώρο για την Φινλανδία για την επέτειό της", προσθέτει η Νορβηγίδα πρωθυπουργός. Η Φινλανδία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Ρωσία στις 6 Δεκεμβρίου του 1917.
"Είμαι απογοητευμένος, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι πρόκειται για πρωθυπουργική απόφαση", δήλωσε ο Λέιρος στο Reuters. Η εκστρατεία είχε συγκεντρώσει 17.000 υποστηρικτές και από τις δύο χώρες στο facebook.
Ο εμπνευστής της εκστρατείας για να δοθεί το βουνό στη Φινλανδία, ένας συνταξιούχος ειδικός στην χαρτογράφηση, Νορβηγός, ονόματι Μπιορν Γκέιρ Χάρσον είπε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. "Εμείς δεν θα πάρουμε το "όχι" ως απάντηση", τόνισε στο Reuters.
Το υψηλότερο σημείο της Φινλανδίας αυτή τη στιγμή είναι στα 1.324 μέτρα, σε μια πλαγιά του Χάλτι. Η μετακίνηση των συνόρων στην επίμαχη κορυφή του βουνού, θα αύξανε το υψόμετρο στα 1.330 μέτρα.
Νέες μετρήσεις, σύμφωνα με τον Χάρσον, έδειξαν ότι το δώρο αφορούσε την μετακίνηση των συνόρων κατά μόλις 31 μέτρα, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η επισήμανση στο νορβηγικό Σύνταγμα ότι η χώρα είναι αδιαίρετη, αντανακλά τους φόβους που υπήρχαν στις αρχές του 19ου αιώνα, σχετικά με τον κατακερματισμό της από τις μεγάλες δυνάμεις κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους, και όχι με το ενδεχόμενο να χάσει ένα μικρό κομμάτι σε μια άγονη βουνοπλαγιά στην Αρκτική.

 

news247.gr

Πηγή: 
Verianet.gr
url