Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Σαν σήμερα: 16 Σεπτεμβρίου 1982 - Σφαγές Παλαιστινίων στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα

Σαν σήμερα: 16 Σεπτεμβρίου 1982 - Σφαγές Παλαιστινίων στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα

Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16, 2019 - 13:01
29 0 0

 

Σφαγές Παλαιστινίων από Λιβανέζους πολιτοφύλακες στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου. Ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Oι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ξεκίνησαν το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτους του Ισραήλ στα εδάφη της Παλαιστίνης και χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν από τα εδάφη και να ζήσουν σε καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν στη Μέση Ανατολή.

Μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που δέχτηκαν οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1982 στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Σάμπρα και στη Σατίλα στη Βηρυτό και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.700 Παλαιστινίων. Τότε, οι Ισραηλινοί επέτρεψαν στις λιβανικές φασιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις να επιτεθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Παλαιστινίων και να σφαγιάζουν εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

Οι σκηνές στους καταυλισμούς τις ημέρες τις σφαγής ήταν αποτρόπαιες. Δεκάδες πτώματα στους δρόμους, παιδιά πυροβολημένα στο κεφάλι και γυναίκες βιασμένες με κομμένους λαιμούς. Κανένας ποτέ δεν καταδικάστηκε για το ειδεχθές έγκλημα. Η ευθύνη του Ισραήλ ήταν τεράστια, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι οι στρατιώτες του Ισραήλ άναβαν φωτοβολίδες το βράδυ για να συνεχιστούν οι σφαγές.

Το Ισραήλ είχε εισβάλλει στο Λίβανο, όπου δρούσε η Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης με αρχηγό τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε τους καταυλισμούς και σύμφωνα με φήμες ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ήρθε σε επαφή με τον Ελι Χομπέικα, επικεφαλής των λιβανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, λέγοντας του ότι εξτρεμιστές Παλαιστίνιοι είχαν δολοφονήσει τον Μπασίρ Τζεμαγιέλ, έναν από τους ηγέτες του κόμματος «Phalange», και κρύβονταν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Οι Ισραηλινοί αν και είχαν αναλάβει τη φρούρηση της περιοχής ήταν εκείνοι που έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση, η οποία κράτησε τρεις ημέρες. Η διαφυγή του Αραφάτ στην Ελλάδα Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) είχε αναγνωρίσει την ήττα της από το Ισραήλ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ είχε ήδη διαφύγει από το Λίβανο με ελληνικά πλοία και ήρθε στην Ελλάδα, όπου έγινε δεκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αναγνωρίσει την PLO του Αραφάτ μετά τη νίκη του στις εκλογές του 1981 και είχε δηλώσει τη συμπαράστασή του στον παλαιστινιακό λαό. Η στάση του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Δύση που θεωρούσαν την PLO τρομοκρατική οργάνωση. Αραφάτ και Παπανδρέου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στη Μεγάλη Βρετανία με τις υπόλοιπες χώρες να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να μείνει ουδέτερη.

Ο Αραφάτ αναγκάστηκε τελικά να αποχωρήσει για την Τύνιδα και λίγες ημέρες αργότερα έγινε η σφαγή στη Σάμπρα και Σατίλα. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2001, ο Αραφάτ μίλησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και θυμήθηκε την επίσκεψη του στην Ελλάδα, λέγοντας: "«Τότε έφτασα στην καλή ελληνική γη όπου βρήκα εκείνη την αξέχαστη λαϊκή υποδοχή στους Παλαιστίνιους αντάρτες».

Πηγή: thecaller.gr

 

Α ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ 1988
https://www.youtube.com/embed/GiaTv-NTKf8

 

Πηγή: 
Verianet.gr