Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Στο Βέρμιο, για πρώτη φορά, οι εικόνες της Παναγίας Σουμελά και του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα για την Κοίμηση της Θεοτόκου (βίντεο)

Στο Βέρμιο, για πρώτη φορά, οι εικόνες της Παναγίας Σουμελά και του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα για την Κοίμηση της Θεοτόκου (βίντεο)

Τρίτη, Αύγουστος 15, 2017 - 13:21
32 0 0
 
Μοναδικές στιγμές, γεμάτες συγκίνηση, έζησαν τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 όλοι όσοι έγιναν μάρτυρες της ιστορικής «συνάντησης» των εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που τέθηκαν δίπλα-δίπλα σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας. Με αυτό τον τρόπο η μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο γιόρτασε την 1605η πανήγυρή της.
 
Χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού ήρθαν στις πλαγιές του Βερμίου για να προσκυνήσουν τη χάρη Της και βρέθηκαν σε αυτή την ιστορική στιγμή.
 
Με τις αρμόζουσες τιμές η μπάντα του Γ΄ Σώματος Στρατού υποδέχθηκε τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, αλλά και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που την μετέφεραν ποντιόπουλα, μέλη της νεολαίας ποντιακών σωματείων, με τις παραδοσιακές φορεσιές.
 
Τον μητροπολίτη υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.
 
Ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός μετ’ αρχιερατικής συγχοροστασίας και στη συνέχεια η λιτανεία της εικόνας, που την συνόδευε άγημα από μέλη των ποντιακών σωματείων με τις παραδοσιακές φορεσιές αλλά και από τη Β΄ Μοίρα Καταδρομών.
 
 
Στο τέλος της λειτουργίας, το Πανελλήνιο Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» απένειμε τον χρυσό σταυρό της Σουμελιώτισσας στον εκπρόσωπο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» Νίκο Σιδερόπουλο, μέλος και έφορο εκδηλώσεων, για τη συμμετοχή του Σωματείου στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά.
 

Μετά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, ακολούθησαν οι καλλιτεχνικές
Ποντιακούς χορούς παρουσίασαν στον ανοιχτό χώρο της περιοχής τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής Νάουσας, Ποντίων Δυτικού Πέλλας «Υψηλάνται», Ποντιακού Συλλόγου Δάφνης Πέλλας, Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ», Συλλόγου Ποντίων Αξιούπολης Κιλκίς, Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων και Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς. Στα σωματεία απονεμήθηκε αναμνηστικό δώρο.

Ξεχωριστή μουσική νότα έδωσε η Ταμάρα Καρυπίδου, η εικοσάχρονη φοιτήτρια μουσικής από τη Σταυρούπολη της Ρωσίας, η οποία τραγούδησε το τραγούδι «Πατρίδα».

Στην πανήγυρη μεταξύ άλλων παρευρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτιστικών συλλόγων, και πλήθος πιστών.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Πηγή: 
Verianet.gr
url