Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Θεσμοί: Πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% για τα αντίμετρα!

Θεσμοί: Πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% για τα αντίμετρα!

Τετάρτη, Μάρτιος 15, 2017 - 08:57
22 0 0

 

 Η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα αντισταθμιστικά μέτρα και τον περιβόητο δημοσιονομικό χώρο που πρέπει να δημιουργηθεί μετά το 2019, προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν, «κρύβει» νέες παγίδες για την κυβέρνηση. Οι Θεσμοί, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι απαιτείται επιπρόσθετο «πακέτο» μέτρων 1 με 1,5 δισ.ευρώ, για την περίοδο μετά το 2018, που θα έχουν δημοσιονομική απόδοση 0,5-0,9% και θα διασφαλίζουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα ελάφρυνσης. αντίστοιχου οικονομικού «βεληνεκούς». Επί της ουσίας επισημαίνουν ότι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού» των αντιμέτρων, θα γίνει μόνο με επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 4%.

Όπως περιγράφεται και στο έγγραφο Ντάισελμπλουμ, που διέρρευσε την Δευτέρα στον Τύπο, η Ελλάδα χρειάζεται υπεραπόδοση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το 2019, προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής των αντιμέτρων. Το εξόχως σημαντικό είναι ότι τα μέτρα και κατ’ επέκταση το εύρος τους θα προκύψουν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Τώρα, οι Θεσμοί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προχωρούν τη συζήτηση για τα αντίμετρα ένα βήμα παραπάνω. Προτείνουν τη λήψη μέτρων λιτότητας, που θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2021, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης, 1-1,5 δισ.ευρώ.

Αντισταθμιστικά μέτρα σε επιχειρήσεις και όχι σε κοινωνικές παροχές

Μάλιστα οι δανειστές θέτουν και συγκεκριμένο πλαίσιο στην εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποδοθούν κυρίως σε φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία και όχι σε κοινωνικές παροχές, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή… προσέγγιση για το ζήτημα των αντιμέτρων, δείχνει την εκ διαμέτρου αντίθετες σκέψεις που έχουν κυβέρνηση και Θεσμοί. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο συνεννόησης στο θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων, το οποίο το Μαξίμου σήκωσε πολύ ψηλά, πολιτικά και επικοινωνιακά.

 

 

www.sofokleousin.gr

Πηγή: 
Verianet.gr