Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Βέροια: Καρκίνος του μαστού - Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν – Η πρόληψη σώζει ζωές (βίντεο)

Βέροια: Καρκίνος του μαστού - Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν – Η πρόληψη σώζει ζωές (βίντεο)

Πέμπτη, Νοέμβριος 3, 2016 - 01:04
112 1 0

Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού».

Στην εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καρκίνου του μαστού συμμετείχαν ενεργά ο Δήμος Βέροιας, το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΠΕΔΥ – Μ.Υ. Βέροιας (3η ΔΥΠΕ), ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας «Άγιος Παρθένιος».

Η ημερίδα ξεκίνησε με μια χορευτική πανδαισία από το τμήμα χορού της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. 

Την αρχή στους χαιρετισμούς έκανε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιατζίδης, ο οποίος επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.

Ακολούθησαν ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, Θεόφιλος Κορωνάς με κύριο σημείο στον χαιρετισμό του τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει η κοινωνία να λάβει το μήνυμα για τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου θέματος υγείας.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής της Μονάδας ΠΕΔΥ Βέροιας, Δημήτρης Θεοδωρίδης, σημείωσε πως το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν και πρέπει τη νόσο να την προλαμβάνουμε όσο είναι νωρίς και όχι να προσπαθούμε να τη θεραπεύσουμε.

Αμέσως μετά εκ μέρους του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βέροιας η κ. Ψωμιάδου, αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας, ευχαρίστησε επίσης το κοινό για την προσέλευσή του. Αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και πως στηρίζει τον καρκινοπαθή συνάνθρωπο μετά τα χέρια των γιατρών.

Ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Βέροιας κ. Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους αφού έδωσε τα συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς για την ημερίδα, σημείωσε πόσο ενδιαφέρον και χρήσιμο είναι το νόημά της. Επεσήμανε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη για κάθε γυναίκα και πως ο καρκινοπαθής μπορεί να θεραπευθεί όταν η πρόληψη είναι έγκαιρη. Αντιθέτως οι γυναίκες που δεν κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και ανακαλύπτεται σε προχωρημένο στάδιο ο καρκίνος του μαστού, αυξάνουν τα ποσοστά θνησιμότητας.

Μετά τον κ. Παπαχαραλάμπους, τον λόγο πήρε το μέλος της Διοίκησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αναστάσιος Βασιάδης, ο οποίος αφού συνεχάρη το χορευτικό τμήμα για την χορευτική του πανδαισία, τους φορείς για τη διοργάνωση και το κοινό, έδωσε σε όλους το μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο.

Εισηγητές:
Ο Διευθυντής ΠΕΔΥ ΜΥ Βέροιας Ψυχίατρος, ο οποίος μίλησε «Περί στήθους…»

Ο Διευθυντής του ΕΣΥ και Γενικός Χειρουργός, Χρήστος Τσαχουρίδης μίλησε για τον καρκίνο του μαστού και πως σήμερα η επάρατη αυτή νόσος έχει νικηθεί. Σημείωσε πως ο καρκίνος του μαστού είναι ο πρώτος σε διάγνωση και θνητότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό. Αναφέρθηκε στα συμπτώματα (ασυμπτωματικός στα πρώιμα στάδια – μαστικός πόνος – εισολκή θηλής – εκροή υγρών / αίματος από τη θηλή – εισολκή δέρματος) και στη διάγνωση (Κλινική εξέταση – απεικόνιση – ιατρική πράξη – εργαστήριο / Θεραπεία: χειρουργική – συμπληρωματική – φαρμακευτική)

Ο Επιμελητής Α’ Γενικής Ιατρικής ΠΕΔΥ, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, αναφέρθηκε στο ρόλο του Γενικού Ιατρού στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. 

Μεταξύ άλλων, μίλησε και η Επιμελήτρια Α’ Ακτινοδιαγνωστικής Γ.Ν. Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας, Σωτηρία Ζωνίτσα η οποία μίλησε για τις μεθόδους απεικόνισης μαστού, τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς. Αναφέρθηκε στο ρόλο της μαγνητικής μαστογραφίας, ποιες είναι οι ενδείξεις της MRI. Τελικό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες πως η πορεία του καρκίνου μπορεί να σταματήσει με διαρκή και προληπτικό έλεγχο. 

Τέλος, στην ημερίδα έγινε λόγος και για τον καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να δοθεί βάση στη στόχευση, στο αν δηλαδή θα πρέπει να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη ή όχι. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με οινοποσία στο Φουαγιέ της Στέγης.

 

Βίντεο σε λίγο

Ρεπορτάζ: Βέϊου Σοφία
Βίντεο: Καρολίδης Δημήτρης

Πηγή: 
Verianet.gr
url