Αρχική / Νέα Της Βέροιας / Βέροια-Γέφυρα Κούσιου: Ωμή παρέμβαση στο Τεχνικό Συμβούλιο - 'Χουβαρνταλίκια' με ξένα λεφτά - 'Μαρουλόφυλλα' τα εκατομμύρια που δώρισε ο Κούσιος (βίντεο)

Βέροια-Γέφυρα Κούσιου: Ωμή παρέμβαση στο Τεχνικό Συμβούλιο - 'Χουβαρνταλίκια' με ξένα λεφτά - 'Μαρουλόφυλλα' τα εκατομμύρια που δώρισε ο Κούσιος (βίντεο)

Σάββατο, Οκτώβριος 1, 2016 - 11:51
808 0 0

"......αλλά όταν έκλεισε η πόρτα είπε ο κ.Λαζαρίδης στα υπόλοιπα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου «μην τον βγάλετε έκπτωτο, ο εργολάβος πρέπει να μείνει στο έργο».

Είναι απόσπασμα από πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Είναι από την ειδική συνεδρίαση που έγινε στις 27 Απριλίου 2015 με μοναδικό θέμα τη "γέφυρα Κούσιου"

Παρών ήταν και ο - αείμνηστος πλέον - δωρητής. Η μπαρμπα-Γιάννης ο Κούσιος.

Υπάρχει και το σχετικό βίντεο...

https://www.youtube.com/embed/Yu-rHLx5MWI

Λέει, λοιπόν, ο Αντώνης Τσιάρας ότι για μία και μόνη φορά ο Δήμος προσέφυγε στο Τεχνικό Περιφερειακό Συμβούλιο. Όπως όμως προκύπτει, η προσφυγή δεν είχε να κάνει με την επίλυσης του θέματος. Είχε να κάνει με την εκμαίευση μια απόφασης που θα ισχυροποιούσε τον εργολάβο και θα τον κρατούσε στο έργο.

Ποιος καιγότανε κυριολεκτικά για να παραμείνει ο εργολάβος; Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Δήμου Βέροιας που κατά τα άλλα προσέφυγε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όχι όμως για να βρει λύση, αλλά για να επιβάλλει μια συγκεκριμένη λύση.

Κοινώς ήταν ένα "θεατράκι" όπου, μετά τη λήψη της "απόφασης", αυτοί που καίγονταν να παραμείνει ο εργολάβος, θα βγαίνανε και θα λέγανε "ορίστε, έχουμε δίκιο... Συμφωνεί και το Περιφερειακό Συμβούλιο"!!!!

Εκεί λοιπόν, σε μια ανεξάρτητη, αδιάβλητη και ιδιαίτερη κρίσιμη Επιτροπή, εμφανίστηκαν ο εκπρόσωπος της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Δεν συμμετείχαν στην Επιτροπή, καθώς ήταν 'αντισυμβαλλόμενοι" με τον εργολάβο, άρα ο κ. Αντιδήμαρχος δε μπορούσε να επηρεάσει την πορεία της εξέτασης του θέματος.

Γι' αυτό έκανε κάτι που όταν ακούμε να συμβαίνει αλλού, μας πιάνει η οργή...

Μόλις έκλεισαν οι πόρτες, λέει ο κ. Τσιάρας, "είπε ο κ.Λαζαρίδης στα υπόλοιπα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου «μην τον βγάλετε έκπτωτο, ο εργολάβος πρέπει να μείνει στο έργο»!!!!

Ο Αντιδήμαρχος τεχνικών ενεργούσε από μόνος του; Ή με σύμφωνη γνώμη και άλλων;

Διότι αν ενεργούσε από μόνος του, γιατί δεν αντέδρασαν "κάποιοι"; Γιατί δεν αντέδρασε η Δήμαρχος; Ο Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής που εκείνο τον καιρό ήταν και Γ.Γραμματέας του Δήμου;

Σε μια χώρα στην οποία λειτουργούν στοιχειωδώς οι θεσμοί, αποτελεί λόγο άμεσης εισαγγελικής παρέμβασης!!!

Πως φτάσανε στο περιφερειακό Συμβούλιο και τι προηγήθηκε; Η περίφημη "μελέτη ικριωμάτων"...

Τι λέει ο Αντώνης Τσιάρας στο Δημοτικό συμβούλιο

     "Αυτή η εργασία λοιπόν, αν αφαιρέσεις τις εκπτώσεις, την έκπτωση που έδωσε ο εργολάβος και προσθέσεις το εργολαβικό όφελος που είναι 28% γιατί το έργο αυτό έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι από ιδιωτική χρηματοδότηση και όχι 18%, δηλ. έχει πολύ μεγάλο εργολαβικό όφελος, που δεν είναι το σύνηθες στα δημόσια έργα, αν λοιπόν τα προσθέσεις όλα αυτά αυτή η εργασία ήταν μέσα επειδή με τα 100.000 δεν μπορούσε ο εργολάβος να κάνει τα συμβατικά ικριώματα και έπεισε;
     
     Πείστηκε ο δήμος από μόνος του; Αποφάσισε ο δήμος και τον παρότρυνε; Δεν ξέρω, δεν ξέρω πως ακριβώς έγινε να αλλαχθεί η μελέτη των ικριωμάτων και να γίνει με έναν άλλο τρόπο.
     
     Όταν αποφασίστηκε αυτό όλοι είπαν ότι εφόσον αλλάξετε τη μελέτη πρέπει να αλλάξετε το τίμημα. Λογικά πράγματα είπε και η Αποκεντρωμένη διοίκηση και το Περιφερειακό συμβούλιο δημοσίων έργων και όλοι είπαν το ίδιο πράγμα, αφού θα αλλάξετε τη μελέτη θα αλλάξετε τον τρόπο πληρωμής δηλ. τι;
     
     Η μελέτη με τον ένα τρόπο κάνει 130.000€ τα ικριώματα θα πείτε πόσο κάνει και με τον άλλο τρόπο και θα τα αφαιρέσετε και θα πληρώσετε την διαφορά ή θα πάρετε τη διαφορά πίσω αν υπάρχει ή θα κάνετε μια προσθαφαίρεση του τι πρέπει να γίνει. Αυτές ήταν οι αποφάσεις. Αλλά σε αυτές τις αποφάσεις ο δήμος είχε μια διάθεση, ο δήμος εξέφρασε τη διάθεση ότι η μελέτη πρέπει να αλλάξει.
     
     Ο αντιδήμαρχος είχε πει ότι ο εργολάβος θα πάρει άλλες 200.000€ το έργο θα τελειώσει, το είχε πει σε μια συνέντευξη τύπου, οι υπάλληλοι όταν κάνανε τον ΑΠΕ για δεύτερη φορά, την πρώτη φορά τον βγάλανε 5.000€ ότι πρέπει να πάρει έξτρα, την άλλη φορά 500.000€ ότι πρέπει να πάρει παραπάνω ο εργολάβος και το Περιφερειακό Συμβούλιο δημοσίων έργων που τότε ήμουν και εγώ μέλος του έβγαλε ένα υπολογισμό που τον κάναμε σε μιάμιση μέρα ότι πρέπει να πάρει 250.000€ παραπάνω, αλλά υπό ποια προϋπόθεση επαναλαμβάνω, την αρχική ότι πρέπει να αλλάξει η μελέτη, γιατί αν υπάρχουν εργασίες σε ένα κτίριο το οποίο έχει 50 εργασίες και ο σοβάς είναι χαμηλή τιμή και είναι μέσα, δεν αλλάζουμε τίποτα, λέμε θα βγάλεις από τα καλοριφέρ, θα βγάλεις από τα μπετά, θα βγάλεις από τις εκσκαφές, από αυτό θα μπεις μέσα, το κάνουν όλοι οι εργολάβοι δεν είναι πρώτη φορά στον κόσμο που συμβαίνει αυτό το πράγμα, αλλά όταν ο εργολάβος εξ αρχής φάνηκε ότι δεν θέλει να κάνει το έργο, θέλει να κάνει όσες εργασίες που του φέρνουν μεγάλα κέρδη και μετά να προσπαθήσει να πάρει από τη συγκεκριμένη εργασία, άλλο 1.000.000€ ζητούσε, 950.000€ ζητούσε ο εργολάβος για να πάρει έξτρα από μια εργασία που έκανε 211.000€ αυτός ζητούσε άλλα 950.000€."
     
     Ένας τρελό παζάρι με τα λεφτά των αδερφών Κούσιου, λεφτά δωρεάς για να γίνει μια γέφυρα, να σκορπάνε σαν μαρουλόφυλλα... 250.000 έλεγε ο ένας, μισό εκατομμύριο έγινε μετά, έφτασε στα 950.000 ευρώ κάποια στιγμή...!!! Παζάρια και χουβαρνταλίκια με ξένα λεφτά...
     
     Έχει ενδιαφέρον η "διαχειριστική επιτροπή" και ο τρόπος που λειτουργούσε.
     
     Λέει ο Νίκος Μαυροκεφλίδης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
     
     "Η πρώτη διαχειριστική επιτροπή αποτελούνταν από τον Ν.Παπαγιαννούλη, γιατρό, Κων/νο Τσιλογιάννη, οικονομολόγο, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, γιατρό, Αγαθόνικο Δελαβερίδη, Δημ. Σύμβουλο και Βασίλειο Γιαννουλάκη του Νικολάου, Δημ. Σύμβουλο".
     
     Αυτή ήταν η αρχική σύνθεση. Και συνεχίζει:
     
     Βέβαια το πρόσωπο που ξεκίνησε από τότε είναι μόνο ο κ. Τσιλογιάννης και ως πρόεδρος του όπως φαίνεται έχει ανασυντεθεί η επιτροπή από τις καταστάσεις που έχετε στα χέρια σας και βεβαίως ο ρόλος της περιγράφεται με σαφήνεια στο δωρητήριο συμβόλαιο και λέει αυτολεξεί: «εξουσιοδοτούνται οι δωρητές των εκάστοτε δήμαρχο να ορίζει τον αντικαταστάτη τους, ο ρόλος της πιο πάνω επιτροπής είναι η διαχείριση των χρημάτων για την ολοκλήρωση του σκοπού της δωρεάς»
     
     
     Δείτε βίντεο από εκείνη τη συνεδρίαση
     
     https://www.youtube.com/embed/jAlTpWBusJY
     
     Το χορό τον χιλιάδων ευρώ τον τερματίζει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που απαφαίνεται ότι δεν υφίσταται λόγος να δοθούν επιπλέον χρήματα.
     
     Κι όμως, ενώ υπήρχε η επιστολή Δάσκαλου, σπεύδανε να προσφέρουν τα επιπλέον που ζητούσε ο εργολάβος. "Χουβαρνταλίκι" με ξένα λεφτά...
     
     Κι όλα αυτά όταν από το καλοκαίρι του 2013 ο εργολάβος δήλωνε απερίφραστα ότι η γέφυρα δεν θα γίνει!!!!
     
     Ο τεχνικός σύμβουλος επισήμαινε με διαρκείς αναφορές ότι το έργο δεν προχωράει σωστά, κι αντί να επέμβουν και να απαιτήσουν συμμόρφωση του εργολάβου, απολύσανε τον τεχνικό σύμβουλο!!!
     
     Για να δοθεί παράταση στον εργολάβο, ακυρώσανε ψηφισμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επαναλάβανε την ψηφοφορία!!! Υπάρχουν τα πρακτικά, αλλά και το βίντεο από την "ψηφοφορία της ντροπής"... "Ντρέπομαι", φώναζε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ένας δημοτικός σύμβουλος.... Τελικά τον "πείσανε" να ψηφίσει και μετά τον εκθειάζανε ως "παντελονάτο"!!!
     
     Ακόμη δεν έχει ενημέρωση του Δημοτικό Συμβούλιο για το εξώδικο που έστειλε ο Γιάννης Κούσιος, το καλοκαίρι του 2015... Τί έλεγε εκίνο το εξώδικο; Γιατί το κρατάνε κρυφό;
     

     

     
     Είναι πλέον προφανής ο λόγος για το μένος, τη λύσσα  "κάποιων" ενάντια στο Verianet.gr και οι μεθοδεύσεις τους για να μας εξοντώσουν.
     
     Τα συστημικά "παπαγαλάκια" όχι μόνο είναι "μούγκα στη στρούγκα", αλλά "κάποιοι" κάνουν και φιλότιμες προσπάθειες να "κατεβάσουν" το θέμα στο επίπεδο της "κατασκευαστικής ατυχίας"... Μόνο για παράσημο δεν πρότειναν αυτούς που διαχειρίστηκαν την υπόθεση... Άξιος ο μισθός τους!!!
     
     Οι "αρμόδιοι" με μηνύσεις, αγωγές, διώξεις σκοπιμότητας και κάθε άλλη μορφής πιέσεις, ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα, επιδιώκουν τη φίμωση.
     
     Σε απάντηση τους, συνεχίζουμε τις αποκαλύψεις... Και θ' ακολουθήσουν κι άλλες.
     

     
     Παρακάτω είναι τα πρακτικά της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Ακριβώς όπως καταγράφηκαν.
     
     

 

 

 

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από το υπ’ αριθ. 9/2015 πρακτικό συνεδρίασης
του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας

Π ε ρ ί λ η ψ η
Πρακτικό συζήτησης επί του 2ου θέματος «Ενημέρωση για την πορεία του έργου «Κατασκευή γέφυρας αφών Κούσιου»

     Σήμερα 27 Απριλίου του έτους 2015 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 18:00 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Μητροπόλεως 46, στο Δημαρχείο, ύστερα από την με ημερομηνία 23-4-2015 γραπτή πρόσκληση του Προέδρου που δόθηκε σ’ όλους τους Συμβούλους, τους Προέδρους Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων, τους Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων και στον Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010.
     Αφού διαπιστώθηκε  ότι παραβρίσκεται ο Δήμαρχος και ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, αφού επί συνόλου 41 μελών βρέθηκαν παρόντα  30 μέλη:

                  Παρόντες                                                                                           Απόντες
1) Α. Λαζαρίδης, 2) Θ. Αγγελίνας, 3) Χ. Κούτρας, 4) Τ. Χατζηαθανασίου, 5) Β. Παπαδόπουλος, 6)Α.Σιδηρόπουλος, 7)Δ.Τραπεζανλής, 8) Θ. Κορωνάς, 9)Γ.Σοφιανίδης, 10) Ν. Μωυσιάδης, 11) Β.Λυκοστράτης, 12)Μ. Παπαϊωάννου, 13)Σ.Ασλάνογλου, 14)Γ.Ορφανίδης, 15)Ε.Ιακωβίδου, 16) Ν. Μαυροκεφαλίδης, 17)Α.Σιακαβάρας, 18)Ι.Κυρατλίδης, 19) Ν. Τσιαμήτρος, 20)Ζ.Πατσίκας, 21) Α. Καγκελίδης, 22)Γ.Γουλτίδης, 23)Ι.Παπαγιάννης, 24)Η.Τσιφλίδης, 25)Σ.Ελευθεριάδου, 26)Ν.Μπέκης, 27)Π.Παπαδίνα, 28)Α.Αποστολόπουλος, 29)Α.Μαρκούλης, 30)Γ.Μελιόπουλος.
Δ.Κουλουριώτης, Σ.Διαμάντης, Π.Τσαπαρόπουλος, Γ. Κάκαρης, Ι.Χειμώνας, Λ.Ακριβόπουλος, Χ.Γαϊτάνου, Θ.Τέτος, Κ.Καραπαναγιωτίδης, Μ.Σουμελίδης, Σ.Στουγιάννος
                 Παρόντες πρόεδροι Δημ. & Τοπ. Κοινοτήτων & Εκπρόσωποι Τοπ. Κοινοτήτων                                                               
Ε.Γκόγκα, Χ.Σταφυλίδου, Ι.Σιδηρόπουλος, Σ.Λυκοστράτης, Ι.Καραγιάννης, Ν. Αγγέλου
Απόντες πρόεδροι Δημ. & Τοπ. Κοινοτήτων
& Εκπρόσωποι Τοπ. Κοινοτήτων
Χ.Κεχαΐδης, Σ.Κωτσιαντής, Ν.Γερούκης, Δ.Παπαπετρίδης, Σ. Κρομμύδας, Ε. Εμμανουηλίδης, Η.Σοφιανίδης,  Σ. Μισοκέφαλος, Α. Βοργιαζίδου, Γ.Λιλιόπουλος, Α. Πέτρου, Α. Κακαγιάννης, Η. Μπατσαράς, Κ.Πιστοφίδης, Α.Γκεκόπουλος, Χ. Τσανασίδης, Ε.Μοτσιόπουλος, Π. Ποταμόπουλος, Α. Πιτούλιας, Κ. Τζήμας, Μ. Λαμπριανίδης, Μ. Τέτος.

Σημείωση: 1) Κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθ. 255/2015 απόφασης αποχώρησε ο κ.Γ.Ορφανίδης.
2) Κατά της συζήτηση του πρακτικού επί του 3ου εκτάκτου θέματος προσήλθαν οι κ.κ. Γ.Ορφανίδης, Ε.Ιακωβίδου.
3) Κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθ. 257/2015 απόφασης προσήλθε ο κ.Ν.Τσιαμήτρος και αποχώρησαν οι κ.κ. Ζ.Πατσίκας, Ν.Τσιαμήτρος
4)  Κατά τη συζήτηση του πρακτικού επί του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης προσήλθαν οι κ.κ. Ζ.Πατσίκας, Γ.Ορφανίδης και αποχώρησαν οι κ.κ. Ε.Ιακωβίδου, Μ.Παπαϊωάννου, Δ.Τραπεζανλής, Α.Σιακαβάρας, Γ.Μελιόπουλος, Γ.Σοφιανίδης, Ν.Μωυσιάδης, Η.Τσιφλίδης, Ι.Παπαγιάννης

 

     
     
     
     
     
     
     Στη συνέχεια ο πρόεδρος, εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον Προϊστάμενο της Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος εξέθεσε στο σώμα τα εξής:
     Θα διαβάσουμε ένα σύντομο ιστορικό της εργολαβίας. Το Δ.Σ. στις 9-11-2009 με την 658/2009 απόφασή του αποδέχθηκε και ενέκρινε τη μελέτη του έργου όπως συντάχθηκε από το μελετητικό γραφείο του Μαυράκης και συνεργάτες Α.Ε. με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Για κατασκευή του έργου είχε συνταχθεί η 76/2009 μελέτη προϋπολογισμού 3.155.000€.
      Στις 7-7-2010 υπογράφτηκε η εργολαβική σύμβαση του έργου μεταξύ του αναδόχου και της δημάρχου Βεροίας ποσού 2.080.152,11€ με ΦΠΑ.
      Με τη συμπληρωματική μελέτη αντιστήριξης του πρανούς και στήριξη του αρχαίου τείχους εγκρίθηκε η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση που υπογράφηκε στις 28-9-2012 ποσού 141.382,27 (με ΦΠΑ). Το αντικείμενο της 1ης Σ.Σ.Ε. έχει ολοκληρωθεί.
     Ο ανάδοχος μετά από συνεχείς οχλήσεις – ειδικές προσκλήσεις και προστριβές προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης των ικριωμάτων στο μελετητικό γραφείο του κ.Μαυράκη Ιωάννη στη Θεσσαλονίκη. Η υπηρεσία αποδέχτηκε την μελέτη ικριωμάτων με την μορφή δικτυωμάτων χωρίς παρατηρήσεις. Το Δ.Σ. Βέροιας με την υπ’ αρθμ. 427/16-7-2012 απόφαση του ενέκρινε την σχετική μελέτη.
     Η σύνταξη της μελέτης ικριωμάτων, ζητήθηκε εκ μέρους της υπηρεσίας από τον ανάδοχο ως συμβατική του υποχρέωση. Ο ανάδοχος αμφισβήτησε την υποχρέωση αυτή, αλλά τελικά με την απόφαση 6013/15-6-2012 του Γ.Γ.Α.Δ.Μ.-Θ η σύνταξη της μελέτης είναι υποχρέωση του αναδόχου χωρίς το δικαίωμα αμοιβής.
     Στη συνέχεια ο εργολάβος θεωρώντας τα ικριώματα εξωσυμβατικά προχώρησε σε προσφυγές στο Περιφερειακό συμβούλιο Δημοσίων έργων της Π.Κ.Μ. Ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης με τις 9640/13-9-2012 και 5215/3-6-2013 αποφάσεις του αποδέχθηκε τις προσφυγές του αναδόχου και ζήτησε η κατασκευή των ικριωμάτων να αποζημιωθεί ιδιαίτερα (σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων η έγκριση της εθνικής τεχνικής προδιαγραφής ΕΤΕΠ ΕΛΟΤ 1501-01-03-00-00 (ικριώματα) που έγινε νόμος του  κράτους με το ΦΕΚ 2221Β της 30-7-2012 και σε αυτήν στηρίχθηκε η απόφαση του Γ.Γ.Α.Δ.Μ.Θ. στην αποδοχή των αιτήσεων θεραπείας του εργολάβου). Για την εφαρμογή των αποφάσεων του Γ.Γ.Α.Δ.Μ.Θ. συντάχθηκε ο 5ος ΑΠΕ και το 4ο Π.Κ.Ν.Τ.Μ.Ε. που περιείχε και την 2η συμπληρωματική σύμβαση εργασιών. Η κατασκευή των δικτυωμάτων αποζημιώνονταν ξεχωριστά στον ΑΠΕ, απομειωμένη με ένα ποσό κατασκευής συμβατικών ικριωμάτων 9 (που θεωρητικά συμπεριλαμβανόταν στην τιμή σκυροδέματος του φορέα) σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων.
     Στη συνέχεια η 2η συμπληρωματική σύμβαση εστάλη για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο Αθηνών και κατόπιν θα ακολουθούσε η υπογραφή και εφαρμογή της 2ης Σ.Σ.Ε. Στις 27-2-2014 κοινοποιήθηκε στον Δ.Βέροιας η 46/2014 Απορριπτική Πράξη του Ε΄ κλιμακίου του Ελεγκτικού συνεδρίου σχετική για την 2η Σ.Σ.Ε. Η οικονομική επιτροπή Δ.Βέροιας με την 150-2014 απόφαση της αποφάσισε την άσκηση προσφυγής (αίτηση ανάκλησης) κατά της 46/2014 πράξης του Ελεγκτικού συνεδρίου. Τελικώς με την οριστική 2036/2014 απόφαση του IV κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίθηκε το σχέδιο της 2ης συμπληρωματικής σύμβασης εργασιών και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να εκτελεστούν περαιτέρω εργασίες στο έργο.
     Στο έργο χορηγήθηκαν συνολικά επτά παρατάσεις της συνολικής προθεσμίας μέχρι τις 17-2-2014. Με αποφάσεις διευθυντή Τ.Υ.Δ.Β. διεκόπησαν οι εργασίες στις 9-1-2014 και ξανά στις 23-4-2014.
     Στο έργο δεν εκτελούνταν καμία εργασία. Μετά την απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την 2η συμπληρωματική σύμβαση που περιείχε την αποζημίωση του κόστους των δικτυωμάτων εκδόθηκε απόφαση διάλυσης εργολαβίας από την Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών και η εργολαβία διαλύθηκε στις 31-7-2014. Μετά την διάλυση της σύμβασης, η αποδοχή της οποίας επέχει τη θέση της βεβαίωσης για την περαίωση των εργασιών, η υπηρεσία, σύμφωνα με την νομοθεσία, θα προβεί στην παραλαβή του έργου. Η υπηρεσία ανέμενε την σύνταξη των τελικών επιμετρήσεων του έργου από τον εργολάβο.
     Η υπηρεσία θεωρεί ότι η προθεσμία παρήλθε χωρίς να κατατεθούν τελικές επιμετρήσεις, και θα προβεί στην σύνταξη των τελικών επιμετρήσεων.  Επιπρόσθετα επειδή η επιτροπή προσωρινής παραλαβής παραλαμβάνει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά τις εκτελεσμένες εργασίες, θα πρέπει να γίνει και κάθε αναγκαίος έλεγχος παράλληλα με την σύνταξη των τελικών επιμετρήσεων.
     Η υπηρεσία για την αποτύπωση των τμημάτων του έργου όπως αυτά κατασκευάστηκαν (γεωμετρική αποτύπωση) και την παραβολή τους με αυτά της μελέτης, αλλά και για διατύπωση άποψης επί των υπολοίπων ενεργειών θα έχει την συνδρομή εξωτερικού συνεργάτη- εμπειρογνώμονα όπως αποφασίστηκε με την 223/2014 απόφαση Δ.Σ.
     Η υπηρεσία κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την υλοποίηση του έργου, πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν και η εργολαβία διαλύθηκε. Τα επόμενα βήματα είναι η εκκαθάριση της υπάρχουσας εργολαβίας και η επαναδημοπράτηση με νέα τεύχη οικονομοτεχνικής μελέτης.
     Μαυροκεφαλίδης: Θα παρακαλούσα να μου δοθεί ο λόγος ως μέλος της διαχειριστικής επιτροπής, να κάνω μια τοποθέτηση και εγώ και ας ακολουθήσουν οι ερωτήσεις. Είμαι ο μόνος δημοτικός σύμβουλος που εκπροσωπώ το δήμο στη διαχειριστική.
     Α.Τσιάρας(μέλος διαχειριστικής επιτροπής): Είμαι κι εγώ μέλος της διαχειριστικής επιτροπής, αν μου δοθεί ο λόγος να κάνω και εγώ μια τοποθέτηση ως πρόσωπο, γιατί νομίζω ότι δεν κλήθηκε η επιτροπή ώστε να διαμορφώσει ένα κείμενο να το διαβάσουμε και σας ενημερώνω ότι αν θα θέλατε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις και σ’ εμάς, κάποιες διευκρινήσεις, εγώ είμαι στη διάθεση σας, το προεδρείο θα αποφασίσει αν θα έχω το λόγο και αν θα μπορώ να απαντήσω σε κάτι.
     Μαροκεφαλίδης: Πρόεδρε, Δήμαρχε, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, κ. Κούσιο, κες και κοι, παίρνω το λόγο επί του εισαχθέντος θέματος με την ευθύνη που έχω ως Δ.Σ. και ως μέλος της διαχειριστικής επιτροπής.
     Οι Αφοί Κούσιου γλυκό το γλυκό, ζύγι το ζύγι κατά πως λέει ο θυμόσοφος λαός φασούλι το φασούλι, έχουν δημιουργήσει έναν οικογενειακό πλούτο οικονομικό, που αποταμιεύσανε στο πέρασμα του χρόνου και τον πλούτο αυτό από τον πλούτο της καρδιάς τους, της ψυχής τους, τον απέδωσαν στην κοινωνία της Βέροιας.
     Ο κ. Γιάννης Κούσιος, μιας και ο Μανώλης δεν είναι ανάμεσά μας, είναι από τη στόφα των ξεχωριστών ανθρώπων που τον οδηγεί το χάρισμα της μεγαλοσύνης της γενναιοδωρίας και της προσφοράς 2.500.000€. Κόπος πολύχρονος, όχι από έναν μεγαλοεπιχειρηματία που έχει αλυσίδα καταστημάτων, εφοπλιστή, έναν που ανήκει στην οικονομική ελίτ της Βέροιας ή της χώρας μας, αλλά από ένα επιχειρηματία πανάξιο, από έναν επιχειρηματία της Βέροιας. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της γενναιοδωρίας. Τηρουμένων των αναλογιών και των κλιμάκων της πόλης μας, ο κ. Κούσιος συγκαταλέγεται στους μεγάλους ευεργέτες όχι μόνο της πόλης μας, όπως προανέφερα.
     Το ηθικό χρέος μας απέναντι του για όλους μας, δεν χωρά στη σκιά της μικροπολιτικής και της άγονης αντιπαράθεσης. Κανένας δεν μπορεί εύκολα και απερίσκεπτα να κάνει κριτική και να δυσχεραίνει, την εξέλιξη του έργου, πιστεύω συνειδητά δεν το κάνει κανένας. Οφείλουμε να έχουμε πάντα στη σκέψη μας τον κ.Γιάννη που τόσο γενναιόδωρα και μοναδικά φέρθηκε στην πόλη μας και στους πολίτες. Βρισκόμαστε σε μία καμπή του έργου, ελπίζω εύχομαι και θα προσπαθήσω και εγώ με την ταπεινή μου ιδιότητα, τη θεσμική ιδιότητα να βοηθήσουμε να επανακινηθεί και επιτέλους να δρομολογηθεί η εξέλιξη και η περαίωση του έργου. Στο όνομά του και στα όρια της νομιμότητας οφείλουμε να πάρουμε κάθε πρωτοβουλία για να επανακινήσουμε όπως είπα το έργο.
     Ήδη έγινε μια αναφορά, έχω φροντίσει να πάρετε όλοι αυτό το δίφυλλο, σήμερα ζητήσαμε να τα πάρουμε από τις τράπεζες, από την τράπεζα Πειραιώς και από την τράπεζα Αττικής και έχετε έναν πίνακα που φαίνονται όλες οι κινήσεις. Θα δείτε ότι η πρώτη κίνηση λογαριασμού, η εκταμίευση έγινε 17-11 και η τελευταία έγινε 9-10-2014. Το υπόλοιπο που υπάρχει από το αρχικό ποσό της ευεργεσίας, της δωρεάς είναι 1.267.509,97€ και οι τόκοι απέδωσαν 511.175,85€, σύνολο αυτή τη στιγμή στις τράπεζες 1.778.685,82€. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι η Δημαρχιακή Επιτροπή 6-11-2008 με απόφαση της εξουσιοδότησε την Δήμαρχο, την κα Ουσουλτσόγλου, να συνυπογράψει με τους ευεργέτες δωρητές το δωρητήριο συμβόλαιο που έχει ημερομηνία 8 Νοεμβρίου, με αριθμό 25928 και υπογράφηκε μέσα στο Δημαρχείο με πανηγυρικό τρόπο.
     Η πρώτη διαχειριστική επιτροπή αποτελούνταν από τον Ν.Παπαγιαννούλη, γιατρό, Κων/νο Τσιλογιάννη, οικονομολόγο, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, γιατρό, Αγαθόνικο Δελαβερίδη, Δημ. Σύμβουλο και Βασίλειο Γιαννουλάκη του Νικολάου, Δημ. Σύμβουλο. Βέβαια το πρόσωπο που ξεκίνησε από τότε είναι μόνο ο κ. Τσιλογιάννης και ως πρόεδρος του όπως φαίνεται έχει ανασυντεθεί η επιτροπή από τις καταστάσεις που έχετε στα χέρια σας και βεβαίως ο ρόλος της περιγράφεται με σαφήνεια στο δωρητήριο συμβόλαιο και λέει αυτολεξεί: «εξουσιοδοτούνται οι δωρητές των εκάστοτε δήμαρχο να ορίζει τον αντικαταστάτη τους, ο ρόλος της πιο πάνω επιτροπής είναι η διαχείριση των χρημάτων για την ολοκλήρωση του σκοπού της δωρεάς»
     Κλείνω για να μην καταχρώμαι το χρόνο και να πω ότι η διαχειριστική επιτροπή και εγώ  σαν μέλος της θα έχει πάντα στο μυαλό της και την καρδιά της την υποχρέωση και το ηθικό χρέος, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τη διαχειριστική, αφορά όλους μας, αφορά όλη την κοινωνία. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν το έργο να ξαναμπεί στις ράγες και να ολοκληρωθεί.
     Μαρκούλης: Μήπως έπρεπε να έχουμε και την άποψη του δωρητή; Ή κάποιου από αυτόν εξουσιοδοτημένου προσώπου; Για το όλο θέμα; Γιατί ουσιαστικά αυτή η συνεδρίαση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ούτε απόφαση θα πάρουμε. Νομίζω ότι καλό είναι να διατυπωθούν και η άποψη των δωρητών όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί…
     Κουτόβας(εκπρ.Ι.Κούσιου): Ευχαριστούμε πολύ για το τρίωρο που περιμέναμε μέχρι να συζητηθεί το θέμα, αν και μας είχαν πει την προηγούμενη φορά ότι θα είναι πρώτο θέμα και μοναδικό μάλιστα.
     Εν πάση περιπτώσει αν και μας κούρασε αυτό, θέλουμε κάποια πράγματα να ρωτήσουμε και να μας απαντήσουν άμα γίνεται, δεν ξέρουμε από ποιον. Στην προηγούμενη συνεδρίαση ακούστηκε από την τεχνική υπηρεσία ότι διατέθηκε το 45% των χρημάτων για το έργο, αλλά δεν μας έδωσε απάντηση αν έγινε 45% του έργου και πληρώθηκαν αυτά τα χρήματα. Επίσης ακούγεται συνέχεια ότι δεν θα ζητήσουν άλλα χρήματα από τον δωρητή, ότι αυτά είναι και χίλια δύο. Όχι ότι αν θα ζητούσατε θα παίρνατε κάποια άλλα χρήματα, αλλά και αυτά τα χρήματα τα οποία δόθηκαν δεν δόθηκαν για να πληρωθούν λάθη του δήμου, δόθηκαν για την κατασκευή του έργου, τα λάθη του δήμου πληρώνονται από το δήμο.
     Α.Τσιάρας(μέλος διαχειριστικής επιτροπής): Καταρχήν ήθελα να πω ότι την προηγούμενη φορά είχατε πει αυτό που είπε και ο κ.Κουτόβας ότι θα ήταν μια ειδική συνεδρίαση, δηλ. δεν θα είχε κανένα άλλο θέμα θα ήταν μόνο αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει τελικά ήταν μια ειδική συνεδρίαση αυτή, είχε προ ημερησίας, είχε έκτακτα θέματα και καθυστερήσαμε και έτσι λυπάμαι γι αυτό.
     Δεύτερον, θα ήθελα να κάνω ένα παράπονο προσωπικό Τρίτη πρωί όταν Δευτέρα αποφασίσατε ότι σήμερα θα γίνει Δ.Σ. για το θέμα της γέφυρας, Τρίτη πρωί πήγα από το Δήμο και ζήτησα κάποια στοιχεία από το φάκελο του έργου και μου είπαν ότι θα κάνουν ερώτημα στο νομικό σύμβουλο ότι δεν ξέρω αν θα τα πάρω, αν έχω το δικαίωμα και θα κριθεί κατά πόσο θα τα πάρω ή όχι. Εν τέλει σήμερα το μεσημέρι πήγα στο δήμο και μου δώσανε αυτά που ζήτησα.
     Η διαδικασία πρόσληψης συμβούλου του έργου είναι μια διαδικασία που προβλέπει ο νόμος δημοσίων έργων. Ο σύμβουλος του έργου όμως είναι αντίστοιχος των πτυχίων που έχουν οι μελέτες και οι κατασκευές, δηλ. άμα το έργο είναι υδραυλικό δεν μπορεί ο σύμβουλος του  έργου να είναι ηλεκτρομηχανολόγος, αν το έργο είναι στατικό, όπως αυτό, έπρεπε σίγουρα να υπάρχει ένας στατικός αν έπρεπε να είναι μια ομάδα με ένα στατικό και ένα τοπογράφο το καταλαβαίνω, γίνεται, αλλά δεν μπορεί να μην υπάρχει σύμβουλος του έργου, να μην υπάρχει ένας στατικός στην ομάδα συμβούλων για το έργο αυτό. Τώρα να πούμε για το έργο ότι αυτά τα χρόνια από τη μέρα που δόθηκαν τα χρήματα η επιτροπή συνεδρίαζε πάντα με τα τακτικά και με τα αναπληρωματικά μέλη. Ο κ. Δελαβερίδης που είχα την τιμή να τον αντικαταστήσω το 2009, από τότε είμαι στην επιτροπή συνέχεια, δηλ. 6 χρόνια πια και ήθελα να επισημάνω ότι σε αυτά τα χρόνια επίτηδες,  επειδή το ήθελα έκανα αίτηση στο τεχνικό επιμελητήριο να μου αναθέσει να είμαι εκπρόσωπος του τεχνικού επιμελητηρίου στην ημέρα του διαγωνισμού και ήμουν εκπρόσωπος του τεχνικού επιμελητηρίου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο δημοσίων έργων της περιφερειακής ένωσης Ημαθίας μόνο και μόνο για να είμαι όσο γίνεται σε πιο πολλά όργανα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου αυτού προκειμένου να συμβάλω όπου μπορώ για την πρόοδό του.
     Σε αυτά τα χρόνια λοιπόν παρακολούθησα το έργο από όλες τις ιδιότητες και παράλληλα και ως μελετητής δημοσίων έργων και εγώ ως μηχανικός–μηχανολόγος μια αίσθηση είχα για μερικά πράγματα. Αυτά που ήθελα να σας πω είναι ότι ο Δ.Βέροιας κατά τη διαδικασία της δωρεάς αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, προβλήματα που μπορούσαν να επιφέρουν καθυστερήσεις. Εξηγούμαι, πρώτο θέμα, ποια μελέτη θα γίνει. Ο πιο εύκολος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ένα θέμα απλό ήταν η επιτροπή να επιλέξει μελετητή, η επιτροπή να επιλέξει τεχνική λύση και η επιτροπή να δωρίσει στο δήμο μια μελέτη υπό κατασκευή. Το κάναμε αυτό γιατί μας είπε ο Δ.Βέροιας, εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να πω ποιος ήταν στη διοίκηση τότε, ποια τετραετία, Δ.Βέροιας ήταν, Ελληνική Δημοκρατία Δ.Βέροιας λέει από κάτω και όποιος είναι κάτω από εκεί έχει την ευθύνη των πράξεων του, είτε είναι ο Δήμαρχος, ο προηγούμενος Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, οι τεχνικοί υπάλληλοι, οι προϊστάμενοι διευθυντές, όπου λέει Δ.Βέροιας η ευθύνη είναι του Δ.Βέροιας.
     Έτσι αποφασίσαμε εμείς να αναθέσουμε τη μελέτη σε ένα γραφείο το οποίο μπορούσε να κάνει αυτή τη μελέτη, το οποίο είχε τις δυνατότητες και τις προοπτικές και την εμπειρία να το κάνει και το έκανε. Η μελέτη ελέγχθηκε από την Εγνατία Α.Ε., ελέγχθηκε όλη η μελέτη, δηλ. ο έλεγχος της «Εγνατίας» λέει ότι ελέγχθηκαν τα συμβατικά τεύχη, όχι μόνο τα σχέδια, ελέγχθηκαν και τα συμβατικά τεύχη της μελέτης και λέω ότι εγκρίνει με τις παρατηρήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και παραλήφθηκε η μελέτη από την επιτροπή με κάποιον τρόπο, ο οποίος δεν μπορούσε να γίνει πέρα από το να ζητήσουν από το δήμο να την παραλάβει και εμείς να πληρώσουμε το μελετητή. Ο Δ.Βέροιας δια της υπηρεσίας την παρέλαβε και το Δ.Σ. μετά την παρέλαβε και έτσι παρελήφθη η μελέτη. Το πρώτο πρόβλημα λύθηκε γρήγορα από εμάς.
     Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, που ήταν επίσης σοβαρό, ήταν οι απαλλοτριώσεις και αυτό το πρόβλημα λύθηκε από εμάς γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά όταν τέθηκε το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων πόσο γρήγορα, οι δικηγόροι θα μας πουν καλύτερα από εμένα, παρόλο που έχω και εγώ μια προσωπική εμπειρία, πόσο γρήγορα μπόρεσε να λυθεί το θέμα αν ο δήμος ζητούσε να καθοριστεί η τιμή μονάδος για τα απαλλοτριούμενα κτίρια δικαστικά ή αν ο ιδιώτης προσέφευγε με το δήμο στα δικαστήρια ή πόσο καιρό θα έπαιρνε να βγει η οριστική τιμή μονάδος και πάλι η επιτροπή κλήθηκε και ζητήθηκε, μπορούμε να πληρώσουμε την απαλλοτρίωση για να προχωρήσει το θέμα γρήγορα; Και η επιτροπή τα πλήρωσε τα χρήματα αυτά πάντα σε συνεννόηση με τον κ.Κούσιο. Και πάλι επιταχύνθηκε το έργο και θα μπορούσε να κολλήσει εδώ.
     Τελικά το έργο κόλλησε σε μία εργασία από όλες τις εργασίες που είχε το έργο και οι οποίες εργασίες όλες μαζί έχουν έναν προϋπολογισμό συμβατικό 3.155.000€ και κόλλησε για μια εργασία 211.000€ από τα 3.155.000€ γιατί κατά τον εργολάβο και μάλλον στον τελευταίο το λογαριασμό…. Η συγκεκριμένη εργασία ήταν μέσα και τι είπε; Πρέπει να αλλάξουμε τη μελέτη, τα 1000κυβ. σκυροδέματος. Προσέξτε στα 30μ. ύψος η δαπάνη 211.000 € από τα οποία η δαπάνη του σκυροδέματος είναι κάτω από 80€. Τα υπόλοιπα 130€ είναι τα ικριώματα που πληρώνονται, γιατί από κάτω έχει ένα άρθρο που λέει ότι το ίδιο σκυρόδεμα στη θεμελίωση κάνει 86€, στο επόμενο άρθρο λέει ότι πάνω από τα 7μ. κάνει 206€, άρα λοιπόν τι έχουμε; 120€ διαφορά τα οποία αφορούν μόνο τα ικριώματα επί 1000κυβ. 120.000€ για τα ικριώματα.
     Αυτή η εργασία λοιπόν, αν αφαιρέσεις τις εκπτώσεις, την έκπτωση που έδωσε ο εργολάβος και προσθέσεις το εργολαβικό όφελος που είναι 28% γιατί το έργο αυτό έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι από ιδιωτική χρηματοδότηση και όχι 18%, δηλ. έχει πολύ μεγάλο εργολαβικό όφελος, που δεν είναι το σύνηθες στα δημόσια έργα, αν λοιπόν τα προσθέσεις όλα αυτά αυτή η εργασία ήταν μέσα επειδή με τα 100.000 δεν μπορούσε ο εργολάβος να κάνει τα συμβατικά ικριώματα και έπεισε; Πείστηκε ο δήμος από μόνος του; Αποφάσισε ο δήμος και τον παρότρυνε; Δεν ξέρω, δεν ξέρω πως ακριβώς έγινε να αλλαχθεί η μελέτη των ικριωμάτων και να γίνει με έναν άλλο τρόπο. Όταν αποφασίστηκε αυτό όλοι είπαν ότι εφόσον αλλάξετε τη μελέτη πρέπει να αλλάξετε το τίμημα. Λογικά πράγματα είπε και η Αποκεντρωμένη διοίκηση και το Περιφερειακό συμβούλιο δημοσίων έργων και όλοι είπαν το ίδιο πράγμα, αφού θα αλλάξετε τη μελέτη θα αλλάξετε τον τρόπο πληρωμής δηλ. τι; Η μελέτη με τον ένα τρόπο κάνει 130.000€ τα ικριώματα θα πείτε πόσο κάνει και με τον άλλο τρόπο και θα τα αφαιρέσετε και θα πληρώσετε την διαφορά ή θα πάρετε τη διαφορά πίσω αν υπάρχει ή θα κάνετε μια προσθαφαίρεση του τι πρέπει να γίνει. Αυτές ήταν οι αποφάσεις. Αλλά σε αυτές τις αποφάσεις ο δήμος είχε μια διάθεση, ο δήμος εξέφρασε τη διάθεση ότι η μελέτη πρέπει να αλλάξει. Ο αντιδήμαρχος είχε πει ότι ο εργολάβος θα πάρει άλλες 200.000€ το έργο θα τελειώσει, το είχε πει σε μια συνέντευξη τύπου, οι υπάλληλοι όταν κάνανε τον ΑΠΕ για δεύτερη φορά, την πρώτη φορά τον βγάλανε 5.000€ ότι πρέπει να πάρει έξτρα, την άλλη φορά 500.000€ ότι πρέπει να πάρει παραπάνω ο εργολάβος και το Περιφερειακό Συμβούλιο δημοσίων έργων που τότε ήμουν και εγώ μέλος του έβγαλε ένα υπολογισμό που τον κάναμε σε μιάμιση μέρα ότι πρέπει να πάρει 250.000€ παραπάνω, αλλά υπό ποια προϋπόθεση επαναλαμβάνω, την αρχική ότι πρέπει να αλλάξει η μελέτη, γιατί αν υπάρχουν εργασίες σε ένα κτίριο το οποίο έχει 50 εργασίες και ο σοβάς είναι χαμηλή τιμή και είναι μέσα, δεν αλλάζουμε τίποτα, λέμε θα βγάλεις από τα καλοριφέρ, θα βγάλεις από τα μπετά, θα βγάλεις από τις εκσκαφές, από αυτό θα μπεις μέσα, το κάνουν όλοι οι εργολάβοι δεν είναι πρώτη φορά στον κόσμο που συμβαίνει αυτό το πράγμα, αλλά όταν ο εργολάβος εξ αρχής φάνηκε ότι δεν θέλει να κάνει το έργο, θέλει να κάνει όσες εργασίες που του φέρνουν μεγάλα κέρδη και μετά να προσπαθήσει να πάρει από τη συγκεκριμένη εργασία, άλλο 1.000.000€ ζητούσε, 950.000€ ζητούσε ο εργολάβος για να πάρει έξτρα από μια εργασία που έκανε 211.000€ αυτός ζητούσε άλλα 950.000€.
     Δήμαρχος: κ.Τσιάρα συγνώμη λίγο, μια ερώτηση αν μου επιτρέπεται, επειδή είναι πολύ σημαντικό, κ.Παπαγιάννη μιλήσατε για αλλαγή μελέτης ικριωμάτων, υπήρχε μελέτη ικριωμάτων η οποία ζητήθηκε να αλλάξει;
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Α.Λαζαρίδης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Α.Τσιάρας(μέλος διαχειριστικής επιτροπής): Δήμαρχε δεν υπήρχε μελέτη ικριωμάτων, αλλαγή της δαπάνης εργασίας ζητήθηκε, αποφασίστηκε η αλλαγή του τρόπου σκυροδέτησης. Θα μπορούσε να πει η υπηρεσία ότι πρέπει να το κάνετε με τα συμβατικά ικριώματα, δεν έχει η μελέτη, θα την κάνετε τη μελέτη εσείς θα έλεγε τον εργολάβο ή θα είναι διαχειριστική όπως το είπε τόσες φορές ή να δώσουμε λίγα χρήματα σε μια μελέτη ικριωμάτων συμβατικών σε ένα μελετητή να το κάνει και δεν θα λέγαν όχι φαντάζομαι το 2010, για να τελειώσουμε.
     Αλλά ο δήμος εγώ πιστεύω το λάθος ήταν ότι πίστεψε ότι η πρόοδος και το τελείωμα του έργου σύντομα είχε συνδεθεί με τον εργολάβο αυτό, γιατί όποτε ο εργολάβος ζητούσε κάτι ο δήμος πολλές φορές και εγώ πιστεύω και κακώς, του έκανε τα χατίρια. Θα μου επιτρέψετε να σας πω και κάτι που δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Α.Λαζαρίδης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Πρόεδρος:  Έχετε δίκιο, κ. Τσιάρα οι εικασίες… παρακαλώ περιγράψτε με ακρίβεια το χρονικό όπως το ξέρετε και τις εικασίες προφανώς δεν έχετε κανένα δισταγμό ότι μπορεί να πέφτετε έξω κ. Τσιάρα; Γιατί κάνετε εικασίες;
     Α.Τσιάρας(μέλος διαχειριστικής επιτροπής):  Σε μία συνεδρίαση λοιπόν όταν…
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Ν.Μπέκης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Α.Τσιάρας(μέλος διαχειριστικής επιτροπής):  Όταν η υπηρεσία, ο Δ.Βέροιας ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δημοσίων έργων και ζήτησε ο εργολάβος να βγει έκπτωτος, το 2012 ή 2013 δεν θυμάμαι, δεν έχω το πρακτικό μαζί μου, ο δήμος έφερε εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο δημοσίων έργων να γνωμοδοτήσει επί της έκπτωσης του εργολάβου. Μία φορά ήρθαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο που ήμουν μέλος.
     Σε εκείνο το Περιφερειακό Συμβούλιο λοιπόν είπαν οι δικηγόροι του εργολάβου τη γνώμη τους είπε και ο Δ.Βέροιας τη γνώμη του  μετά έφυγαν όλοι, ζητήθηκε να μην ψηφίσουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι ο κ.Λαζαρίδης και ο κ.Βουτσιλάς επειδή ήταν και αντισυμβαλλόμενοι με τον εργολάβο σε αυτό το θέμα, άρα λοιπόν ζήτησε ο εργολάβος να μην ψηφίσουν, το αποδεχτήκαν οι άνθρωποι ο κ.Βουτσιλάς και ο κ.Λαζαρίδης αλλά όταν έκλεισε η πόρτα είπε ο κ.Λαζαρίδης στα υπόλοιπα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου «μην τον βγάλετε έκπτωτο, ο εργολάβος πρέπει να μείνει στο έργο».  Σε εκείνο το Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο εγώ ψήφισα κατά, υπέρ της έκπτωσης και υπέρ της εισήγησης του Δ.Βέροιας και όλοι οι άλλοι ψήφισαν κατά της εισήγησης. Γι’ αυτό η γνωμοδότηση του Περιφερειακού συμβούλου ήταν αρνητική, αυτό καταδεικνύει με όλους τους τρόπους ότι ήταν λάθος αυτή η επιλογή, ο εργολάβος έπρεπε να φύγει πολύ νωρίτερα από το έργο. Αυτό ήθελα να πω και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αυτή η ένταση. Έκανα μια λάθος επιλογή και εν πάση περιπτώσει όταν γίνονται λάθη καλό θα είναι να τα διορθώνουμε το συντομότερο, παρά μόνο να κατηγορούμε και να προσπαθούμε να μην τα επωμιστούμε, δεν είναι κακό, έγινε ένα λάθος, θα μπορούσε να διορθωθεί με χίλιους τρόπους γρηγορότερα, αυτό ήθελα να πω.
     Λαζαρίδης: Ξεκινάω από το τέλος, σχετικά με την έκπτωση του εργολάβου. Πράγματι βγήκε μια απόφαση από το διευθυντή, αρμόδιο να χειριστεί τον εργολάβο η οποία πήγε μετά στο τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων στο οποίο είμαι μέλος και ζητήθηκε να μην βρίσκομαι την ώρα της συνεδρίασης. Ξεχνάει όμως ο αγαπητός συνάδερφος το εξής: ότι είχαμε ζητήσει από αρμόδιο δικηγόρο Αθηνών ειδικό στα δημόσια έργα να μας πει την άποψή του για το αν πρέπει να κηρυχτεί έκπτωτος, για το αν στέκει η κήρυξή του ως εκπτώτου.
     Η απάντηση ήταν σαφής, ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί τα προβλήματα μετέπειτα θα ήταν περισσότερα, θα ήταν πιο βαθιά, θα ήταν πιο έντονα. Δεν το έκανε δηλ. ο Λαζαρίδης αυτό, είχαμε την εισήγηση του καθ’ ύλην αρμόδιου, ενός εκ των καλύτερων δικηγόρων περί τα δημόσια έργα, αυτό δεν το είπε, το ξεχνάει; Αν εγώ πρότεινα κάτι τέτοιο, οι άλλοι τι είναι; Μιλάμε για πολύπειρους μηχανικούς περί τα δημόσια έργα, μέλη της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, Παπαδόπουλος, Μεταξάς κλπ. μωρά ήταν; Οπότε ομόφωνα βγήκε η απόφαση να μην κηρυχθεί έκπτωτος, γιατί όλοι σεβάστηκαν αυτό, είχαν δική τους άποψη η οποία είναι βαρύνουσα και αφετέρου με τη γνωμοδότηση του σχετικού δικηγόρου, γιατί δεν ακούγονται αυτά;
     Δεύτερο, κάναμε χατίρια στον εργολάβο; Είναι δυνατόν να ακούγονται αυτά τα πράγματα εδώ; Εγώ είμαι περήφανος κ.Μαρκούλη για το ότι έχω αγωγή από τον ίδιο ύψους 500.000€ για τις ενέργειές μου, … ακούστε θα σας πω, γιατί με τις ενέργειές μου έθιγα τα συμφέροντά του. Κατά συνέπεια για ποια χατίρια μιλάμε;
     Πρόεδρος: Περιγράφει τα γεγονότα, … μην παρεμβαίνετε …
     Λαζαρίδης: Ακούστηκαν και  τέτοιου είδους εκφράσεις, πείστηκε από ποιον και τι ο εργολάβος, ο Δ.Βέροιας να αλλάξει τη μελέτη. Μελέτη ικριωμάτων δεν υπήρχε και αυτή ήταν η βασική ένσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του κ.Μίλη, που είναι ένας διευθυντής που έχει κάνει τα μεγαλύτερα έργα στην κεντροδυτική Μακεδονία και του κ. Χατζηπαρασκευά. Δεν υπήρχε μελέτη ικριωμάτων, οποιαδήποτε μελέτη ικριωμάτων μέσα στο φάκελο του έργου.
     Πηγαίνουμε τώρα στο παρακάτω: Λέμε ότι μέσα στον αρχικό το φάκελο δεν υπήρχε τέτοια μελέτη και αυτό δεν το λέω εγώ, το έχουν πει άλλοι πολύ πιο αρμόδιοι και με μεγαλύτερο κύρος, ας ξεκινήσουμε από την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Όταν κάναμε τη συμπληρωματική σύμβαση, φτάσαμε εκεί, στην έγκρισή της για να μπορέσει να μπει ο εργολάβος του έργου ή έτσι ή αλλιώς βγήκαν αυτά τα 200.000 εξτρά πίστωσης, οπότε πρέπει να γίνει και η σχετική σύμβαση, η δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση για να μπει στο έργο.
     Θέλετε να δείτε τι έγκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο; Θα σας το διαβάσω, γι’ αυτό το ξαναλέω δεν είναι δικά μου λόγια αυτά, «οι λοιπές προτεινόμενες εργασίες που δεν έχουν εκτελεστεί και αποτελούν το αντικείμενο της ελεγχόμενης σύμβασης δεν αποδεικνύεται ότι κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων κλπ. που δεν ανάγονται στο χρόνο κατάρτισης της αρχικής σύμβασης. Αντίθετα ανάγονται …. Και μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, αποτελούν σφάλματα της αρχικής μελέτης, στην οποία δεν υπήρχε πρόβλεψη για την κατασκευή ικριωμάτων με μεταλλικά δικτυώματα παρόλο που η μορφολογία … κλπ. Επομένως η παράλειψη διαπίστωσης των προβλημάτων καθιστούν αναγκαία την σύναψη σύμβασης, οφείλεται σε αστοχία της μελέτης κοκ.»
     Κατά συνέπεια, τι να λέμε, δεν είναι δικά μου λόγια αυτά, δεν υπήρχε μέσα στο συνολικό τεύχος ξεχωριστή μελέτη ικριώματος. Ένα αυτό, απόφαση Ελεγκτικού Συμβουλίου. Ένα δεύτερο, πηγαίνω, σχετικά με το ότι πειστήκαμε να αλλάξουμε  τη μελέτη που δεν υπήρχε, τι αλλάξαμε λοιπόν; Αλλάζεις κάτι το οποίο το έχεις, δεν υπήρχε, τι αλλάξαμε; Δεν ξέρω.
     Αλλά να πω και το εξής: Σχετικά με το αν τα ικριώματα ήταν συμβατική υποχρέωση, άποψη του δήμου και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αυτής που παρέλαβα εγώ, αλλά και εμού προσωπικά αλλά και της τεχνικής υπηρεσίας είδαν ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση.    Και ότι η άποψη επίσης του μελετητή ο οποίος είχε και το know how, της μελέτης του έργου, το έβλεπε δηλ., στο μυαλό του ήταν κατασκευασμένο γιατί έτσι είναι ένας μελετητής, ήταν οποιαδήποτε μορφή ικριωμάτων αποτελεί συμβατική του υποχρέωση. Προσέξτε, είτε κοινά είναι αυτά, είτε  δικτυώματα, είτε αναρτήσεις με συρματόσχοινα, ότι επιλογή και αν έκανε ο εργολάβος ανάλογα με την τεχνογνωσία του, με τα υλικά που είχε, με την τεχνογνωσία του, αποτελεί συμβατική υποχρέωση.
     Έχω εδώ από τα προ ημερησίας του Δ.Σ. στον Αγ. Γεώργιο, όπου ο κ.Μαυράκης, ο μελετητής του έργου λέει ακριβώς αυτό το πράγμα, ότι οποιαδήποτε μελέτη … διαβάζω λοιπόν σχετικά: «συνέταξα τη μελέτη, την παρακολούθησα μέχρι τον έλεγχο και την έγκρισή της αρμοδίως κλπ. Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα κενό λόγο προστριβών και διαφωνιών με τους εργοδότες για το ποιος αναλαμβάνει το κόστος των ικριωμάτων, και αυτό που έκανε λοιπόν, για να ανέβει στο οριζόντιο τμήματος της γέφυρας που λέγεται ζύγωμα. Το θέμα αυτό λύθηκε με βάση τα συμβατικά τεύχη που υπήρχαν και οι ανάδοχοι του έργου, πριν από μια εβδομάδα συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου μας ανέθεσαν τη σύνταξη της μελέτης ικριωμάτων». Η μελέτη έχει ξεκινήσει, 7-12 γίνεται η συνεδρίαση και λέει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει παραδοθεί. Παρακάτω: «από την κατασκευή σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη που έχουν υπογραφεί από τον ανάδοχο και την εργοληπτική εταιρεία, δεν θα προκύψει καμία επιβάρυνση για το έργο όπως έχει προϋπολογιστεί». Δηλ. μαζί με τη μελέτη που κάνω, τη μελέτη των ικριωμάτων δεν προκύπτει, είναι συμβατική του υποχρέωση, δεν προκύπτει έξτρα κόστος. Επειδή είναι σαφής η αναφορά και ο προσδιορισμός στα συμβατικά τεύχη ότι η μελέτη και η κατασκευή και η υλοποίηση των ικριωμάτων είναι ανημένα, οποιαδήποτε ικριωμάτων επαναλαμβάνω, κοινά μη κοινά, κρεμαστά, οτιδήποτε, είναι ανηγμένα στη μονάδα του σκυροδέματος και χρησιμοποιούνται πληρώνοντας την τιμή του σκυροδέματος. «Δεν υπάρχει» επαναλαμβάνει, θέμα πρόσθετης επιβάρυνσης του έργου από τα ικριώματα, είναι θέμα μόνο του αναδόχου.
     Κατά συνέπεια ούτε πειστήκαμε, ούτε χατίρια κάναμε, ούτε οτιδήποτε από όσα ακούστηκε. Δεν υπήρχε μελέτη ικριωμάτων όταν του παραγγέλθηκε. Παρακάτω λέει: «μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα για τη γέφυρα και τη συμφωνία που είχαμε κάνει για τη μελέτη, ήδη στους αναδόχους προτείναμε τρεις διαφορετικές λύσεις και επέλεξα τη συγκεκριμένη λύση που εφαρμόζουμε με βάση τις δικές τους ικανότητες και τη δική τους οργάνωση». Όταν πήγαν δηλ. να τον βρουν τους πρότεινε τρεις λύσεις: Μία φαντάζομαι με τα κοινά ικριώματα, μία με τα ικριώματα που επέλεξε αυτός και συνεχίζουμε εμείς τώρα και μία λύση που μας είχε πει προσωπικά ήταν με αναρτημένα καλώδια με μεταλλικές κατασκευές πυλώνες πάνω στα βάθρα, αναρτήσεις με καλώδια, στον αέρα την κατασκευή. «Προσωπικά από τις λύσεις που τους πρότεινα, … αυτή που σας λέω τώρα τελευταία γιατί αυτό μας είχε εκμυστηρευτεί και εμένα και της Δημάρχου, όμως είμαι υποχρεωμένος να προσαρμοστώ στις δυνατότητες αυτού που πάει να το κάνει άρα υπήρχε ένα θέμα πρωθύστερο». Δηλ. θα μπορούσαμε να δώσουμε λύση πολύ νωρίτερα από το γκρουπ των αναδόχων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η λύση που προτείναμε είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορούσε να την εφαρμόσει και θα την άλλαζε. Από τις τρεις που τους προτάθηκαν αυτοί διάλεξαν αυτή που πίστευαν ότι τους κάνει ότι μπορούν να την κάνουν και ξέρουν να την κάνουν. Αλλά πάνω απ’ όλα και οι τρεις κατά το μελετητή ήταν ανηγμένες, ήταν συμβατική υποχρέωση ήταν μέσα στο κόστος, ήταν ξεκάθαρο. Άσχετα αν μετά τα Περιφερειακά Συμβούλια διαπίστωσαν ότι αυτό ήταν κάτι εξτρά και μας έβαλαν εμάς να πληρώσουμε δυο φορές. Κατά το μελετητή, και φαίνεται ξεκάθαρα, τι άλλο να πούμε ήταν όλα  … και εμείς είχαμε την υποχρέωση λοιπόν αποτελώντας συνέχεια αλλά και να διαφυλάξουμε το συμφέρον του έργου να έχουμε αυτή την άποψη, ότι δηλ. είναι συμβατική υποχρέωση, το υποστηρίζουμε ακόμα και τώρα γιατί είμαστε στα διοικητικά εφετεία.
     Τις αποφάσεις αυτές του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης, τις δύο, εμείς τις προσβάλαμε και πηγαινοερχόμαστε τώρα με το νομικό σύμβουλο του δήμου ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, να πούμε δεν έχετε δίκιο, αυτό είναι συμβατική υποχρέωση, οποιοδήποτε ικρίωμα κατασκεύαζε, όπως φαίνεται από την άποψη του μελετητή. Αν δεν ξέρει αυτός τότε ποιος ξέρει; Οπότε αντιπαρέρχομαι όλα όσα ακούστηκαν, περί πειστήκαμε δεν πειστήκαμε, χατίρια έκπτωση κλπ.
     Πρόεδρος: Μια παράκληση, τα έγγραφα αυτά καταθέστε τα στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης έτσι ώστε να έχει την ευχέρεια οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος να έχει πρόσβαση και να τα πάρει και να τα μελετήσει.
     Παπαγιάννης: Αξιότιμε Πρόεδρε πραγματικά θλίβομαι για το γεγονός ότι παρότι το θέμα είναι τόσο μεγάλης σημασίας, η διαδικασία δεν τηρήθηκε όπως θα έπρεπε. Παρενέβη ο κ.Μαυροκεφαλίδης ο οποίος δεν προβλεπόταν να μιλήσει, διεκόπη όταν έλεγε σημαντικότατα θέματα τόσο ο κ.Κουτόβας όσο και ο κ.Τσιάρας ούτως ώστε η σκέψη να ξεφύγει.
     Ακούσαμε, πραγματικά κατάπληκτος εγώ ότι ο αξιότιμος κ.Λαζαρίδης έχει μπροστά του ένα ζήτημα μιας αγωγής που ουδόλως ενδιαφέρει το σώμα και προέκυψαν όμως κάποια ζητήματα συγκεκριμένα και δεν ξέρω ποιος θα απαντήσει, γιατί έτσι όπως έχει γίνει η πρόσκληση…
     Πρόεδρος: κ.Παπαγιάννη ερώτηση δεν ακούω, βγάζετε ομιλία χωρίς ερώτηση
     Παπαγιάννης: Δεν βγάζω καμία ομιλία, εξηγώ το περιεχόμενο των ερωτήσεων μου οι οποίες είναι οι κάτωθι και αναρωτιέμαι ποιος θα μου τις απαντήσει.
     Κατά τον κ.Τσιάρα αγαπητέ κ.Λαζαρίδη, που συνίσταται η ευθύνη του ή της Δημάρχου και ποια είναι τα λάθη του δήμου εφόσον άκουσα τον κ. Τσιάρα. Σε τι συνίσταται η ευθύνη του δημάρχου και μετά μίλησε για λάθη του δήμου, ποια είναι αυτά; Του κ. Τσιάρα; Επίσης να μας πείτε επειδή δεν είμαστε μηχανικοί, να μας μιλήσετε και πολιτικά…
     Πρόεδρος: κ.Παπαγιάννη ο κ. Λαζαρίδης δεν αποδέχεται αυτά τα λάθη, ο κ.Τσιάρας θα απαντήσει.
     Παπαγιάννης: Θέλω να σας ρωτήσω κ.Λαζαρίδη, δεν ξέρω ποιος είναι άλλος συναρμόδιος γιατί χορηγήθηκαν βάσει της εισήγησης που βλέπω που κακώς δεν ήταν έτοιμη Πρόεδρε, συγνώμη που σας το λέω αλλά πρέπει να είναι έτοιμη αυτή…
     Πρόεδρος: Μου επέστησε την προσοχή ο κ.Μαρκούλης, ευχαριστώ και εσείς που μου το υποδείξατε…
     Παπαγιάννης: Θέλω να λαμβάνουμε τα μέτρα μας ούτως ώστε …
     Πρόεδρος: Θα λάβουμε τα μέτρα μας…
     Παπαγιάννης: Δόθηκαν κ.Λαζαρίδη εφτά παρατάσεις για το έργο, ενώ βλέπουμε ότι δεν προχωρούσε, παρά ταύτα το Δ.Σ. χορηγούσε συνεχώς παρατάσεις, γιατί παρακαλώ; θέλω να μου πείτε αν εκκρεμεί πέρα από την δική σας αστική υποχρέωση, ποινική προανακριτική διαδικασία και αν ναι, ενημερώστε μας παρακαλώ τι περιεχόμενο έχει αυτή. Επίσης μου έκανε εντύπωση αυτό που είπε ο κ.Κουτόβας και θα ήθελα να ρωτήσω αν το επιβεβαιώνετε ή έχετε κάποια ερμηνεία διαφορετική. Είπε ο κ.Κουτόβας ότι 45% περίπου των χρημάτων που ξοδεύτηκαν, ενώ κατά τον κ.Κουτόβα δεν έγινε το 45% του έργου, τι έχετε να πείτε γι αυτό;
     Λαζαρίδης: κ.Παπαγιάννη όπως είπα και πριν ρητά, ευθύνη δημάρχου, λάθη κλπ. κατά τον κ.Τσιάρα εγώ τα αντιπαρήλθα με επιχειρήματα. Για τις εφτά παρατάσεις, εδώ πρέπει να σας πω ότι σε κάποια φάση μετά από καταγγελίες που έγιναν από τους συμπολίτες μας πιθανόν, παραγγέλθηκε από αρμόδιο εισαγγελέα προς το Υπουργείο Δημοσίων έργων, Υπουργείο Υποδομών Ανάπτυξης Μεταφορών και Δικτύων μια πραγματογνωμοσύνη.
     Ήρθε λοιπόν στην πόλη μας ο κ.Λιούρμας, ένας πολύ έμπειρος πραγματογνώμων, πολιτικός μηχανικός του υπουργείου ο οποίος σε έκθεση του, έκθεση εκτάκτου ελέγχου διαδικασιών «Υλοποίηση του έργου κατασκευή γέφυρας Αφών Κούσιου», αφού ήρθε λίγες μέρες στην υπηρεσία, είδε τους φακέλους αναλυτικά, πήρε όσα στοιχεία ζήτησε, μετά από κάποιο ικανό διάστημα εξέδωσε αυτό το πόνημα που έχω μπροστά μου και είδε τις παρατάσεις, έχει άποψη για όλα και για τις παρατάσεις λέει: αφού περιγράφει τις επιμέρους παρατάσεις, τα διαστήματα και τους λόγους: «για τη χορήγηση 1,2,3,4, και 6 των ως άνω παρατάσεων, υπάρχει επαρκής αιτιολογία και οι λόγοι σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις σχετικές αποφάσεις ήταν απρόβλεπτοι. Για τις υπ’ αριθ. 2 και 5 των ως άνω παρατάσεων η επίκληση των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι ισχυρή. Από το γεγονός ότι το έργο κατασκευάζεται σε κοίτη ποταμού όπου οι συνθήκες που επικράτησαν είναι δυνατόν μόνο να αξιολογηθούν μόνο σε πραγματικό χρόνο χειμώνας 2011 άνοιξη 2012. Όταν εκεί ήταν εφικτή η διαπίστωση των υδατικών συνθηκών, παροχή ποταμού κλπ. και υπογραμμίζοντας δεν υπάρχουν αρνητικές διαπιστώσεις από τις ενέργειες των υπηρεσιών σχετικά με τη χορήγηση παρατάσεων και τον οικονομικό έλεγχο της σύμβασης.
     Για το 45% των χρημάτων, γι’ αυτό είχαμε την σπουδή να φέρουμε σε συνεννόηση με τη διαχειριστική αρχή τη σημερινή κατάσταση και των πληρωμών αλλά και του αποθέματος και του υπολοίπου, πρέπει να πούμε ότι οτιδήποτε πληρώθηκε, πληρώθηκε με βάση το ότι κατασκευάστηκε. Δηλ. κάθε λογαριασμός ανταποκρίνεται στις εργασίες που περιγράφει. Εξάλλου, για ένα μεγάλο διάστημα, μέχρι πρότινος ουσιαστικά, εν όσο κατασκευάζονταν το έργο από τη μεριά της διαχειριστικής αρχής, υπήρχε αρμόδιος μηχανικός ο οποίος έλεγχε κάθε λογαριασμό και πολλές φορές έκανε παρατηρήσεις οι οποίες λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την τεχνική υπηρεσία. Εγώ δεν ασχολούμαι με τους λογαριασμούς, υπάρχει ο επιβλέπων του έργου και η προϊσταμένη και ο διευθυντής. Κάθε λογαριασμός που μας έρχονταν από τον ανάδοχο ελέγχονταν και από εμάς και από τον αρμόδιο μηχανικό, σαν δεύτερο μάτι σαν δεύτερη άποψη. Κατά συνέπεια το 45% πληρώθηκε, 45% του έργου έχει κατασκευαστεί, πλην όμως να βγάλουμε συμβολαιογραφικά, μελέτη, απαλλοτριώσεις κλπ. αυτό δεν έχει να κάνει με το έργο παρόλ’ αυτά πληρώθηκαν. Ως προς το έργο ότι πληρώθηκε αυτό κατασκευάστηκε μέχρι και στο ευρώ. Ποινική διαδικασία δεν ξέρω αν υπάρχει, είναι σίγουρο ότι εγώ κλήθηκα μια δυο φορές με υπόμνημα για τις θέσεις του δήμου. Έκτοτε, αυτό έχει πάρα πολύ  καιρό, δεν είχαμε κάτι.
     Μπέκης: Ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις τεχνικές και άλλες δύο πολιτικές.
     Πρώτον, γιατί δεν υπήρχε μελέτη ικριωμάτων; Αυτό το πράγμα δεν ήταν απαραίτητο; Υπήρχε στη μελέτη υποχρέωση του εργολάβου να το κάνει; Γιατί δεν έγινε; Και δεν παρατηρήθηκε από κανένα ότι δεν υπήρχε τέτοια μελέτη;
     Δεύτερο, γιατί έγινε η λύση της σύμβασης με υπαιτιότητα της υπηρεσίας και δεν έγινε με υπαιτιότητα του εργολάβου ή εν πάση περιπτώσει κοινή συναινέσει; Αυτό σημαίνει ότι πήρε ο εργολάβος την εγγυητική και ακόμα καλύτερα και περισσότερο σημαίνει ότι μπορεί να  διεκδικήσει διαφυγόντα κέρδη; Ή μήπως αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά του ότι δε βγάζει το γερανό ή δεν κάνει επιμετρήσεις; Ή μήπως κάνει επιμετρήσεις με τις οποίες διαφωνεί η υπηρεσία;
     Τρίτη ερώτηση: Καταναλώθηκαν μέχρι σήμερα πάνω από 1.000.000€ αν βγάλουμε αυτά που είπε ο κ.Λαζαρίδης μόλις τώρα για δικηγόρους, για συμβολαιογραφικές πράξεις κλπ. το έργο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, που έχει γίνει, αντιστοιχεί στο υπόλοιπο ποσό αν το  αφαιρέσουμε ή δεν αντιστοιχεί; Ποιος θα το βεβαιώσει; Αν μπορεί ο εμπειρογνώμονας που κατά τη γνώμη μου έπρεπε σήμερα και μετά από αυτή τη συνάντηση να τον ορίσουμε και έπρεπε να είναι και μηχανικός μέσα και όχι μόνο τοπογράφος, γεωμέτρης κλπ. ποιος θα το υπολογίσει αν ανταποκρίνονται και πόσο;
     Τέταρτο, δεν μπορεί το έργο να φτάσει έτσι όπως έφτασε από παρέμβαση ας πούμε κάποιας μεταφυσικής δύναμης. Το έργο έχει σταματήσει πάρα πολύ, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό. Η μια απάντηση είναι ότι οι λόγοι είναι άκρως αντικειμενικοί. Αν όμως η άλλη απάντηση είναι ότι οι λόγοι είναι, πέρα από οποιαδήποτε αντικειμενικότητα είναι και υποκειμενικοί, δηλ. αν υπάρχουν λάθη, παραλείψεις ή προχειρότητες, ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Θα τα πληρώσει ο δωρητής; Οι δημότες μας; ο εργολάβος; Ή οι υπεύθυνοι;
     Λαζαρίδης: Γιατί όχι μελέτη ικριωμάτων; Άποψη δική μου αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου, γιατί ήμουν παρών σε κάθε ένα από αυτά, είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει μελέτη ικριωμάτων. Δεν υπήρχε μελέτη ικριωμάτων γιατί θεωρήθηκε, ότι κατά την άποψη του μελετητή, ότι ήταν συμβατική υποχρέωση να την κάνει και ότι έπρεπε να αφεθεί στην γνώση που είχε, στην τεχνογνωσία που είχε και στην επιλογή του τελικά. Δηλ. να του πει κανείς, πόσο θέλεις, τι εμπειρία έχεις; πως έχεις κατασκευάσει κάτι τέτοιο; Οπότε διάλεξε, αυτή η επιλογή έγινε γιατί δεν υπήρχε μελέτη ικριωμάτων. Κατά την άποψη μου έπρεπε να υπάρχει για να είναι σαφές αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε του σημείο, δεν υπήρχε.
     Γιατί λύση της σύμβασης; Σας είπα και πριν ότι λύθηκε η σύμβαση γιατί όταν στάλθηκε από τον δήμο προς το Ελεγκτικό Συμβούλιο η δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση προς έγκριση, αυτό δεν έγινε. Δεν εγκρίθηκε δηλ. από το ελεγκτικό συνέδριο, κατά συνέπεια αδιέξοδο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, δεδομένου ότι αυτή αφορούσε τα ικριώματα, στο έξτρα κόστος των ικριωμάτων, δεν έγινε αποδεκτή οπότε δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Ως προς το γιατί δεν κρίθηκε έκπτωτος. Αυτό έχει να κάνει γιατί λύση της σύμβασης με υπαιτιότητα του δήμου και όχι έκπτωση. Επανέρχομαι στο Λιούμα, ο οποίος πάλι με bold αλλά και υπογράμμιση, αφού αναλύει την κατάσταση, συμπεραίνει το εξής, «Αυτό συνεπάγεται, οποιαδήποτε ποινή ή ρήτρα είχε τυχόν επιβληθεί στον ανάδοχο, σχετική με το υπόψη ζήτημα (μη έγκυρη κατασκευή των δικτύων ικριωμάτων και κατ’ επέκταση του φορέα της γέφυρας) ακόμα και η έκπτωσή του θα είχε καταπέσει», εννοεί μελλοντικά από τις διεκδικήσεις του, με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από το … του έργου.
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι μιλούν δημοτικοί σύμβουλοι εκτός μικροφώνου)
     Λαζαρίδης: Όχι δεν είναι νομική, είναι από τα έγγραφα του υπουργείου. Αντιστοίχιση του έργου είπα και πριν και είπα αν αφαιρέσουμε, ταμείο νομικών για αποδοχή δωρεάς, συμβολαιογραφικά αποδοχής δωρεάς, αυτά που προηγήθηκαν της μελέτης και της κατασκευής, απαλλοτρίωση Μαραντίδου, απαλλοτρίωση Τσιλώνης, απαλλοτρίωση Ζέρβας, αμοιβή τεχνικού συμβούλου, τα υπόλοιπα είναι περίπου 1.000.000€ κατασκευασθέντος έργου, και η άποψη μου είναι και απόλυτα κάθετος σε αυτό ότι κάθε ευρώ αντιστοιχεί σε έργο.
     Μαρκούλης: κ.Βουτσιλά, ως τεχνική υπηρεσία, τους όρους της μελέτης αν θα κατασκευαστεί το έργο με δικτυώματα ή ικριώματα τους προσδιορίζει ποιος; Ο μελετητής ή η υπηρεσία; Αυτό αν θέλει λίγο να απαντήσει Πρόεδρε για να συνεχίσω με τα άλλα.
     Δεύτερον, κ.Λαζαρίδη πότε υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής της γέφυρας, ποιος ήταν ο συμφωνηθείς χρόνος κατασκευής, πότε έπρεπε να περαιωθεί; Ποιες ήταν οι τμηματικές ημερομηνίες στις οποίες έπρεπε να περαιωθούν κάποια τμήματα του έργου και πόσες; Αν επιβλήθηκε οποιοδήποτε πρόστιμο, οποιαδήποτε ποινή, ρήτρα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, μέχρι σήμερα ή με την παρέλευση των προθεσμιών; Από ποια ημερομηνία και μετά είχε τη δυνατότητα ο δήμος να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο; Και γιατί δεν το έκανε τότε; Τώρα αυτό επειδή εσείς το αναφέρατε, εγώ κατ’ αρχάς να σας πω ότι δεν μίλησα για ευνοιοκρατία, δεν έκανα καμία αναφορά, απλά στο θέμα το οποίο αναφέρετε εσείς σε σχέση με την αγωγή, είπατε ότι έχετε δεχθεί αγωγή, μπορείτε να μας πείτε τι αφορά αυτή η αγωγή;
     Λαζαρίδης: Να προλάβω κάτι, όλα αυτά τα τεχνικά θα μπορούσαν να σας δοθούν σε ένα έγγραφο γιατί είναι …
     Πρόεδρος: κ.Λαζαρίδη έχουν δίκιο προς αυτό, δεν τους δόθηκαν τα έγγραφα, θα τους δοθούν εκ των υστέρων.
     Λαζαρίδης: Αφού απαντήσει σε αυτό ο κ.Βουτσιλάς θα πω για το ποιος επιλέγει τη μελέτη. Σας είπα ότι αφέθηκε στην ευχέρεια του όποιου αναδόχου, όχι του συγκεκριμένου, από τη μελέτη ήταν έτσι φτιαγμένο του όποιου αναδόχου να πάει στον όποιο μελετητή και να πει εγώ αυτή τη μελέτη θέλω…
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Α.Μαρκούλης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Λαζαρίδης: Προσέξτε για τη μελέτη ικριωμάτων… όχι όπως τέθηκε το έργο όχι … ήταν στην ευχέρεια του. Εμείς θα μπορούσαμε να το πούμε αν είχαμε στη μελέτη μέσα έναν υποφάκελο της μελέτης ικριωμάτων για να το πούμε κάντε το έτσι. Πάλι όμως θα μπορούσε να δοθεί στην ευχέρεια του να το κάνει αλλιώς.
     Μαρκούλης: Να πούμε εγώ δεν θέλω ικριώματα, θέλω δικτυώματα;
     Λαζαρίδης: Όχι δεν θα μπορούσαμε, γιατί κάποιος έχει την τεχνογνωσία να το κατασκευάσει έτσι, μπορεί να το παραγγείλει, μπορεί να του δοθεί αυτή η δυνατότητα, ακόμα και μελέτη να είχαμε, πάντα μπαίνει ένας όρος, αν εσείς μπορείτε να το κάνετε αλλιώς κάντε το αλλιώς, ακόμα και μελέτη ικριωμάτων να είχαμε. Ο άλλος θα πει εγώ έτσι ξέρω να το κάνω, εσένα σε ενδιαφέρει να το καλουπώσω και να το παραδώσω.
     Για την αγωγή, σε κάποια φάση, όταν έγινε η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση, έχει να κάνει με την αντιστήριξη του πρανούς από τη μεριά του κτηνιατρείου γιατί προέκυψε εκεί η ανακάλυψη ενός τμήματος του αρχαίου τείχους, οπότε η διαδικασία της αντιστήριξης κατά παραγγελία της αρχαιολογίας. Έγινε μια σχετική μελέτη αντιστήριξης του πρανούς η οποία κοστολογήθηκε γύρω στα 141.000 και κλήθηκε ο εργολάβος να την υλοποιήσει για να συνεχίσουμε το έργο, γιατί και το πρανές ήταν οριακό. Δεν έμπαινε στο έργο, μία όχληση, δεύτερη δεν έμπαινε, τρίτη όχληση το ίδιο, του στέλνουμε χαρτί επίσης το ίδιο, οπότε στην αγωνία μας επάνω, είχαμε αυτή την έγνοια  που μας απασχολούσε και μας απασχολεί καθημερινά, όλη την τεχνική υπηρεσία. αποφασίζουμε να κάνουμε το εξής: Στέλνουμε το τελευταίο έγγραφο προς την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκδίδει τις εγγυητικές κλπ. Με το που έγινε αυτό την άλλη μέρα στήθηκε, ενώ εκεί που τον περιμέναμε δεκάδες ημερών την άλλη μέρα στήθηκε και το έκανε σε χρόνο ρεκόρ.
     Αμέσως μετά με δεύτερο έγγραφο προς την τράπεζα, το οποίο υπέγραφα εγώ τους έλεγα ότι παρήλθε ο λόγος για τον οποίο σας στείλαμε το πρώτο έγγραφο και στο οποίο υπήρχε μια μομφή για πιθανή έκπτωση, ακριβώς για να τον υποχρεώσουμε με όλη την καλή μας διάθεση, γιατί μέχρι τότε δεν μας άκουγε, δεν συμμορφώνονταν. Με δεύτερο λοιπόν έγγραφο έλεγα προς την τράπεζα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που περιγράφονταν στο πρώτο έγγραφο σχετικά με την υποχρέωση που έχει και με την πιθανότητα έκπτωσης. Αυτός μετά με την αγωγή που έκανε θεώρησε ότι του έθιγα τα συμφέροντα στη σχέση του με την τράπεζα, τη δυνατότητα χρηματοδότησης που είχε και για τα άλλα έργα του. Είναι ολοφάνερο ότι αυτό το κάναμε θεσμικά όχι προσωπικά, το έκανα θεσμικά μέσα στην αγωνία του δήμου , της τεχνικής υπηρεσίας, για να «τρέξει» το έργο. Γι αυτό και μετά που τελείωσε την υποχρέωση του έστειλα το δεύτερο έγγραφο, δεν είχα κάτι προσωπικό ούτε ποτέ. Και γι’ αυτή την πράξη μου έχω την αγωγή των 500.000€.
     Μαρκούλης: Για συκοφαντική δυσφήμηση;
     Λαζαρίδης: Όχι, γιατί θέλησα να διαταράξω την καλή σχέση που είχε με την τράπεζα.
     Βουτσιλάς: Όσο είμαι διευθυντής στην τεχνική υπηρεσία κατά ανάγκη στέλνω πάντα μια αναφορά για τα συμβατικά έργα, δηλ. κάθε δίμηνο ή τρίμηνο η υπηρεσία στέλνει αναφορά για τα πεπραγμένα της ανάλογα με το έργο.
     Συγκεκριμένα έχει στείλει και για τη γέφυρα Κούσιου, και από αυτό σας διαβάζω τις εφτά παρατάσεις που δόθηκαν, οι διακοπές που εμφανίζονται μέσα, είναι τα στοιχεία του έργου και μπορείτε να τα αναζητήσετε. Δεν ξέρω αν υπάρχουν αυτά στα πρακτικά, είναι ενημερωτικό σημείωμα κατατεθειμένο στα δικά σας πρακτικά, είναι στο Δ.Σ., είναι σαν ενημερωτικό σημείωμα στο Δ.Σ. και σας διαβάζω ότι έχουμε εφτά παρατάσεις συγκεκριμένες οι οποίες είναι πρώτη παράταση μέχρι τις 25-11-2010, είναι υπογραφή της σύμβασης 8-7-2010, 360 μέρες πρώτη παράταση, δόθηκαν 90 μέρες 25-10-2010 με αίτηση του αναδόχου. Δεύτερη παράταση 18-4-2011 60 μέρες, τρίτη παράταση 10-8-2011 … οι λόγοι παράτασης αναφέρονται μέσα στα εισηγητικά και βέβαια είναι υποχρέωση της υπηρεσίας, αναφέρονται στον 3669/2008. Τώρα αυτή τη στιγμή δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω για τους λόγους.
     Όσον αφορά τις ρήτρες φαίνονται και αυτές μέσα στο ενημερωτικό σημείωμα, συγκεκριμένες είναι. Επιβλήθηκαν τρεις ποινικές ρήτρες οι οποίες αναφέρονται μέσα στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο κατατέθηκε στο Δ.Σ. Περαιτέρω πληροφορίες θα μπορούσε να δώσει η υπηρεσία ανά πάσα στιγμή δηλ. θα καθίσει να γράψει ένα ενημερωτικό σημείωμα για περισσότερες πληροφορίες αν θέλετε και τι ποιότητα πληροφοριών θέλετε…. Στο ενημερωτικό σημείωμα απ’ ότι βλέπω επιβλήθηκαν τρεις ποινικές ρήτρες είναι 5.637,24€ στις 3-10-2011,12.922€ στις 27-8-2012, επιβλήθηκαν 19.307,46€ στις 7-2-2013 και έχουν επιβληθεί τουλάχιστον με δικιά μου απόφαση άλλες έξι ποινικές ρήτρες για μη κατάθεση επιμετρήσεων, δηλ. κάθε μήνα που καθυστερεί αυτή τη στιγμή να υποβάλει τις επιμετρήσεις του ο εργολάβος επιβάλλεται ποινική ρήτρα βάση του ν. 3669/2008.
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Α.Μαρκούλης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Πρόεδρος: Η ερώτηση που αφορούσε και αναφέρθηκε στην έκθεση του εμπειρογνώμονα, κ.Λαζαρίδη εσείς το αναφέρατε, και να μην το ξεχνάμε αναφέρει τους λόγους των παρατάσεων, μην ξεχνάμε δηλ. γιατί κάθε φορά επανερχόμαστε σε θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί.
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Α.Μαρκούλης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Δήμαρχος: κ.Πρόεδρε συγγνώμη, απαντήστε εσείς στον κ.Μαρκούλη αν τα έχετε αυτά τα στοιχεία, είναι ενημερωτική αυτή η συνάντηση σήμερα να μην μείνει κάτι αναπάντητο. Ότι στοιχεία έχετε αν δεν τα γνωρίζετε, σημειώστε και απαντήστε του κάποια άλλη στιγμή αλλά ότι έχετε να πείτε, πείτε το τώρα.
     Μαρκούλης: Σε πόσο καιρό έπρεπε να παραδοθεί το έργο;
     Πρόεδρος: κ.Λαζαρίδη είπα ότι το προεδρείο όλα τα πρακτικά θα τα συγκεντρώσει και θα τα έχει στη διάθεση του οποιουδήποτε ζητήσει πρακτικά, να κλείνουμε για κάθε ερώτηση που θα προκύπτει.
     Λαζαρίδης: Οποτεδήποτε ήταν διαθέσιμα αυτά.
     Πρόεδρος: Ήσασταν σαφής κ.Λαζαρίδη.
     Λαζαρίδης: Εξάλλου κάθε τόσο είχαμε και ενημερώσεις…
     Καγκελίδης: Πρόεδρε επειδή με το θέμα της γέφυρας έγινα κακός και το είπα και στο προηγούμενο συμβούλιο, σε όλα τα συμβούλια, είτε ψηφίζοντας λευκό ή οτιδήποτε, αλλά να μπω στις ερωτήσεις γιατί θα μου κάνετε παρατήρηση.
     Καταρχήν γιατί δεν κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι; Δεν κλήθηκε ο μελετητής τον οποίο ο αντιδήμαρχος ή ο προηγούμενος αντιδήμαρχος ο οποίος αναφέρει συνέχεια ότι η μελέτη δεν ήταν σωστή. Γιατί δεν κλήθηκε σήμερα εδώ ο άνθρωπος; Όταν πήγε ο ΑΠΕ, μετά τον πρώτο των 5.000 πήγε ο δεύτερος από την υπηρεσία με 500.000 στο Τεχνικό Συμβούλιο για έγκριση και το Τεχνικό Συμβούλιο τα κατέβασε στα 250.000. Ο κ.Δάσκαλος είχε κάνει μια καταγγελία και έλεγε πρέπει να μας δίνει 400 ο εργολάβος. Απαντήσατε στο Δάσκαλο ότι λέει ψέματα γιατί βγήκαν στη…
     Βλέπω τους τόκους εδώ και θέλω να ρωτήσω για τη διαχειριστική επιτροπή, πόσο είναι σήμερα ο τόκος κατάθεσης; Γιατί βλέπω εδώ 1.400€ και όλα είναι 11.000€ δεν ξέρω πότε έγινε ο προθεσμιακός, είναι ετήσιος; Είναι δεκάμηνος; Είναι εξάμηνος; Γιατί βλέπω ένα ποσό το οποίο αν το καταθέταμε θα παίρναμε τριπλάσιο τόκο. Πόσο είναι, δεν γράφετε πότε λήγει; Από πότε ξεκίνησε; Γράφει ότι 30 του μηνός λήγει. Πότε λήγει; Έγινε ο προθεσμιακός, πότε κατατέθηκε;  Ο αείμνηστος ο Νίκος ο γιατρός (Παπαγιαννούλης) ήρθε εδώ σε ένα συμβούλιο και ο άνθρωπος τοποθετήθηκε με ένα τρόπο και τεχνικές γνώσεις φανταστήκαμε ότι έχει ο άνθρωπος και κατηγόρησε εργολάβο και υπηρεσίες. Γιατί δεν έγινε τίποτα πάνω στην κατάθεσή του, ή μήπως είναι ψέματα αυτά που έλεγε για ανικανότητες. Όταν ο εργολάβος λέει ότι είναι ικριώματα – δικτυώματα το ξέρετε αυτό εσείς κ.Λαζαρίδης ότι πρέπει αυτός 40 μέρες σε ότι δει να φέρνει τις αντιρρήσεις του
     Πρόεδρος: κ.Καγκελίδη μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε λογύδριο σε κάθε ερώτηση; Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη, κάντε την ερώτηση και όταν μιλήσετε θα κάνετε το λογύδριο σας, κάθε ερώτηση συνοδεύεται και από ένα λογύδριο, δεν τελειώνει αυτό κ.Καγκελίδη. Θα πάρετε το λόγο και θα πείτε τη σκέψη σας επί των ερωτήσεων.
     Καγκελίδης: Θέλετε να σας ρωτήσω γιατί παραιτηθήκατε από την επιτροπή εσείς;
     Πρόεδρος: Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τη διαδικασία …
     Καγκελίδης: Πως θα την παρακολουθούσατε; Όταν λέμε αλλάχτηκαν τα ικριώματα μήπως πήραμε και απόφαση; Μήπως το Δ.Σ. σε κάποια συνεδρίαση πήρε απόφαση να αλλάξει και από ικριώματα πήγαμε σε δικτυώματα; Γιατί εκεί στηρίχθηκε και το Περιφερειακό για να κάνει, μήπως πήραμε απόφαση; Και ο κ.Τσιάρας αναφέρθηκε για τα σκυροδέματα το οποίο είπε, πρώτη φορά το ακούω αυτό, ότι 80€ ήταν η τιμή μονάδος και πάνω ήταν 200 και. Δεν νομίζω ότι λόγω υψομέτρου θα πήγαινε η σωλήνα για να ρίξει, άρα … αυτό δείχνει ότι ήταν μέσα στα ποσά που θα έπαιρνε ο εργολάβος και αυτά τα ικριώματα;
     Λαζαρίδης: Εγώ ποτέ δεν είπα ότι ο μελετητής, ο κ.Μαυράκης, έκανε λάθος. Διαβάζω αποφάσεις, μακριά από μένα, διαβάζω την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ότι άλλο, δεν είπα ότι έκανε λάθος ο κ.Μαυράκης, αυτή την άποψη είχε και την υποστήριζε μέχρι τελευταία, αποτελεί συμβατική υποχρέωση γι’ αυτό και θα παρουσίαζε και δυο και τρεις  και πέντε μελέτες να διαλέξει ο εργολάβος, δεν έχει να κάνει με μένα αυτό.
     Σχετικά με την επιστολή Δάσκαλου: Αυτή η επιστολή αποστέλλει προς το τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων και δεν υπήρχε καμιά επιστολή ερώτημα προς την τεχνική υπηρεσία ώστε να δοθεί απάντηση εκεί που θεωρούσε ότι έπρεπε και προς το τεχνικό συμβούλιο και από ότι ξέρω και ξέρετε λήφθηκε υπόψη, δεν εστάλη κανένα ερώτημα προς την τεχνική υπηρεσία. Πήραμε απόφαση έγκρισης, πρώτα-πρώτα δεν υπήρχε έγκριση, άλλη μελέτη, πήραμε μια απόφαση έγκρισης μελέτης ικριωμάτων, δεν υπήρχε άλλη μελέτη, δεν έγινε ποτέ αυτό. Στη μελέτη αυτή υπήρχε μια τιμή 220€, σε μία προηγούμενη μελέτη του 2004 για το σκυρόδεμα εγκεκριμένη μελέτη και από το δημοτικό  συμβούλιο και από την Εγνατία, η μελέτη η οποία ξεκίνησε επί δημαρχίας Χασιώτη και υλοποιήθηκε επί Σκουμπόπουλου. Επίσης χυτής γέφυρας το σκυρόδεμα είχε 370 το 2004…
     Πατσίκας: Αναφερόμαστε συνέχεια στο παρελθόν, εγώ θα ρωτήσω για το μέλλον. Παίρνουμε το χειρότερο σενάριο, εγώ λέω ότι επιδικάζονται τα πάντα στον εργολάβο, γίνονται οι επιμετρήσεις βγαίνουν τι ποσά, τι απομένει από τη δωρεά στο ταμείο. Και τώρα όλη αυτή η διαδικασία για πόσο καιρό θα μπλοκάρει το έργο; Ποια είναι η διαδικασία για να βγει νέος ανάδοχος και πόσα λεφτά; Μήπως ο δήμος θα χρωστάει και από επάνω, και αν χρειαστεί και άλλα λεφτά, που θα τα βρει ο δήμος; Μήπως από τα διαθέσιμα που δώσαμε;
     Πρόεδρος: Να μην κάνετε υποθέσεις, στην ομιλία σας μπορείτε να κάνετε υποθέσεις. Συγνώμη συνάδερφοι αν δεν συμμαζευτούμε λίγο και να κάνουμε ερωτήσεις και δεν βγάζουμε λόγο σε κάθε ερώτηση δεν τελειώνει αυτή η διαδικασία. Δεν μιλάω για εσάς κ.Πατσίκα, ήσασταν σαφής στις ερωτήσεις σας.
     Λαζαρίδης: Να πω .Πρόεδρε ότι η αρχική μελέτη είχε προϋπολογισμό 3.155.000 η δωρεά ήταν 2.500.000. Ο δήμος τσοντάρισε τα 600.000 προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο. Έχει γίνει αυτό το πράγμα, το αφήνουμε στην άκρη.
     Συγχαρητήρια κ.Πατσίκα γιατί αναφέρεστε στο μέλλον τι πρέπει να γίνει μετά από όλα αυτά προκειμένου  να συνεχίσει το έργο, είναι αυτό που λέω εγώ να καθαρίσει, να μηδενίσει το κοντέρ. Τι σημαίνει αυτό; Τελειώνουμε με τον εργολάβο, αυτό σημαίνει ότι τις επιμετρήσεις που έπρεπε να κάνει και δεν τις έφερε να τις κάνει η τεχνική υπηρεσία. υπάρχει κατά το νόμο ένα περιθώριο αποζημίωσης του από 0-5% για το υπόλοιπο του έργου.
     Εδώ πρέπει να πούμε ότι η απόφαση της ολομέλειας μας δίνει μια δυνατότητα ελιγμού του και εδώ πρέπει να τη διαβάσω, γιατί αναφέρεται πρώτη φορά σε λάθη και παραλείψεις του εργολάβου. Κατά συνέπεια μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Κατά συνέπεια καταλήγει η ανάγκη ουσιώδους τροποποίησης της αρχικής μελέτης και η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης θα ανέκυπτε μετά βεβαιότητας στην προκειμένη περίπτωση ανεξαρτήτως της θεσμοθέτησης των ΕΤΕΠ, είναι κανονισμός για τέτοιου είδους έργα, λόγο των ελλείψεων της αρχικής μελέτης γεγονός για το οποίο φέρουν ευθύνη τόσο η υπηρεσία όσο και η εταιρία-ανάδοχος κατασκευής του έργου η οποία όφειλε να εκτιμήσει την πληρότητα της αρχικής κατά το χρόνο υποβολής της προσφοράς. Θέλω να πω ότι αυτό μας δίνει κάποια δυνατότητα–επιχειρήματα αυτό το 0-5%  να το δούμε με άλλη σκοπιά. Τι γίνεται τώρα, εκκαθαρίζουμε το έργο με αυτό τον εργολάβο, ο οποίος όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ένσταση να συνεχίσει στα δικαστήρια. Εμείς όμως αποξενωνόμαστε από αυτόν και με μια αναθεώρηση της μελέτης, θα δούμε τώρα πως θα γίνει και γι’ αυτό πήραμε και τον εμπειρογνώμονα, με τον ίδιο μελετητή κατά πάσα πιθανότητα να την κάνουμε έτσι ώστε να μπει άλλος εργολάβος.
     Προσέξτε πως, αυτό που θα έπρεπε να γίνει πριν από πέντε χρόνια, επιμένω σε αυτό, με περιορισμό του εύρους των αναδόχων. Δηλ. θα γίνει η προσπάθεια, δεν είναι κάτι εύκολο αλλά θα γίνει η προσπάθεια, θα επιμείνουμε σε αυτό να μην μπορεί να έρθει ο καθένας να πάρει μέρος σε ένα τέτοιο έργο, κάποιος που κάνει απλά δρόμους, ο οποίος δεν έχει κατασκευάσει γέφυρα και μάλιστα μια τέτοια γέφυρα με ένα τέτοιο άνοιγμα σε ένα τέτοιο ύψος, σε ένα ποτάμι ενεργό και τέτοιου προϋπολογισμού. Θα αποκλείσουμε δηλ. ανθρώπους που δεν ξέρουν από τέτοια έργα και θα απευθυνθούμε σε δυο τρεις κορυφαίες εταιρείες. Επειδή τηρούμε κατά γράμμα τη σχετική νομοθεσία πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μέσα στο καλοκαίρι είναι εφικτό.
     Βουτσιλάς: Πρόεδρε μπορώ να συμπληρώσω κάτι;
     Ως διευθύνουσα υπηρεσία έχει την υποχρέωση και τη θέληση να κατασκευάσει αυτό το έργο. Θα πρέπει να διατρανώσω τη θέλησή μας για την κατασκευή αυτού του έργου. Πρέπει όμως να πω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τον  3669/2008 ως προς την εκτέλεση του έργου. Είναι μια διαδικασία δύσκολη, έχουμε προβλήματα και σίγουρα το Δ.Σ. το χρειαζόμαστε δίπλα μας. Είναι το Δ.Σ. αυτό το οποίο θα έρχεται συνεχώς να αποφασίζει για διάφορα θέματα πάνω στις ενστάσεις που θα προβάλει ο εργολάβος. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε μια ενδικοφανή διαδικασία ενστάσεων, αιτήσεων θεραπείας, οι οποίες θα έρχονται συνεχώς εδώ πέρα. Σκοπός μας είναι να αποξενώσουμε τον εργολάβο όσο το δυνατόν συντομότερα. Σκοπός της διευθύνουσας υπηρεσίας που λειτουργεί μέσα σε μεγάλη πίεση. Και το επαναλαμβάνω η πίεση είναι τεράστια. Είναι ένα έργο υπάρχουν τα χρήματα, υπάρχει η θέληση να εκτελεστεί. Αυτό μπορώ να το πω μόνο ως διευθύνουσα υπηρεσία.
     Γουλτίδης: Πρόεδρε θέλω πρώτα να ρωτήσω στον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας, έχω στα χέρια μου ένα έγγραφο της Εγνατίας οδού, λέει: «Κατά συνέπεια η οριστική μελέτη, αφού εξέτασε τη μελέτη που στάλθηκε» και μην ξεχνάτε την έχει εγκωμιάσει ο κ.Λαζαρίδης πάρα πολύ την Εγνατία, γιατί έχει κάνει εκεί λαδογέφυρες ουκ ολίγες και όχι σε αυτό το μέγεθος, γιατί για την Εγνατία είναι παιχνίδια τέτοιες γέφυρες σε αυτό το μέγεθος, λέει: «κατά συνέπεια η οριστική μελέτη του θέματος μπορεί να εγκριθεί από εσάς λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της έκθεσης ελέγχου και τις διορθώσεις με κόκκινο των σχεδίων και τευχών αυτής». Ήθελα να μου πείτε, ποιες είναι οι επισημάνσεις που έχει κάνει η Εγνατία πάνω στα τεύχη;
     Δεύτερον, με ποια κριτήρια έγινε η πρόσληψη του εμπειρογνώμονα, δηλ. γιατί πάρθηκε ο εμπειρογνώμονας; Και εδώ βλέπω τρίτη ερώτηση σε αυτό που μας διανεμήθηκε, αμοιβή τεχνικού συμβούλου 30.000€ από το 2009-2013. Ποιος ήταν και ποια είναι η θέση του τεχνικού συμβούλου επί όλης της υπόθεσης, να μας κατατεθεί η θέση του τεχνικού συμβούλου, γιατί ο τεχνικός σύμβουλος σημαίνει ότι είναι παρών σε όλες τις διαδικασίες του έργου. Να μας κατατεθεί η θέση του…
     Λαζαρίδης: Εδώ πρέπει να πούμε το εξής κ.Γουλτίδη η Εγνατία οδός έχει πάμπολλες γέφυρες μεγάλου ανοίγματος σε ορύγματα σε λαγκάδια, σε πρανή κλπ. προσέξτε δεν έχει κάνει τέτοια γέφυρα. Χυτή γέφυρα δεν έχει κατασκευαστεί από την Εγνατία, δηλ. από τις 100 γέφυρες δεν ξέρω αν είναι μία ή δύο, συνήθως κατασκευάζει προκατασκευασμένες ή με προβολοδόμηση Αυτό είναι σημαντικό.
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Γουλτίδης μιλά εκτός μικροφώνου)
     
     Πρόεδρος: … τι να κάνουμε κ.Γουλτίδη αυτή την απάντηση σας δίνει, θέλετε την απάντηση που θέλετε εσείς;
     Δήμαρχος: Τέθηκε θέμα λανθασμένης μελέτης;
     Λαζαρίδης: Σχετικά με τι έχει ελέγχει η Εγνατία. Τα κριτήρια, δεν ήσαστε στο προηγούμενο Δ.Σ., είναι ότι ο Άνθιμος Σπυρίδης είναι πρόεδρος της εταιρείας ΥΕΤΟΣ.ΑΕ. η οποία είναι εταιρεία συμβούλων και μελετών, έχει συνδράμει πολλές φορές στο δημόσιο και σε υπουργεία, ακριβώς σε τέτοιου είδους αρωγές, υποστηρίξεις, γι’ αυτό και έγινε. Έχει ξαναχρησιμοποιηθεί από το δήμο με πολύ μεγάλη επιτυχία, είναι άνθρωπος εχέμυθος, σοβαρός με καλά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Η αμοιβή του συμβούλου, εδώ θα πρέπει…
     Γουλτίδης:  Εγώ δεν ρώτησα αμοιβή, εγώ ρώτησα γιατί τον πήρατε; Που θα  χρησιμοποιήσετε τον εμπειρογνώμονα, σε επιμετρήσεις;
     Λαζαρίδης: Αναφέρεται στο εισηγητικό, το οποίο δεν είχατε, ότι εκτός από τη γεωμετρική αποτύπωση και στην παροχή συμβουλών σε κάθε συνυποστήριξη του έργου νομοθετικά. Σχετικά με την αμοιβή του συμβούλου αναφέρεται στον προϋπολογισμό από τη διαχειριστική αρχή ότι αύτη ήταν τα 30.000€ η άποψη του είναι καλά να συζητηθεί από τη διαχειριστική αρχή. Αυτό τουλάχιστον, είναι εδώ ο κ.Καπετάνος. Ο κ.Καπετάνος δεν είναι από την πλευρά του δήμου, υποστήριζε τη διαχειριστική, δεν είχε σχέση με εμάς δηλ.. θέλω να πω αυτό είναι μια διευκρίνιση, … όχι, ούτε του έργου, κύριος του έργου είναι η τεχνική υπηρεσία. Ο κ.Καπετάνος ή οποιοσδήποτε σύμβουλος της διαχειριστικής αρχής παίζει το ρόλο της υποστήριξης της διαχειριστικής αρχής. Ως προς το εύλογο….
     Γουλτίδης: Η αρχή η δική μας δεν είχε νομικό σύμβουλο, πήγαινε στα τυφλά;
     Λαζαρίδης: Όχι.
     Πρόεδρος: κ.Καπετάνο. κ. Λαζαρίδη θέλατε να απαντήσετε και σε άλλον;
     Λαζαρίδης: Όχι Πρόεδρε, ατυχής έκφραση να την πάρει πίσω ο αγαπητός συνάδερφος τι θα πει πήγαινε τυφλά;
     Πρόεδρος: Όλοι οι συνάδελφοι και από τη μια πλευρά και από την άλλη έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα στις ομιλίες τους, αλλά γιατί διανθίζετε την ερώτησή σας με κρίσεις και υποκειμενικά στοιχεία; Δεν το κατάλαβα. Κ.Καπετάνο απαντήστε παρακαλώ.
     Καπετάνος: Τι θέλετε να σας απαντήσω;
     Πρόεδρος: Τι ρόλο έπαιξε ο τεχνικός σύμβουλος;
     Καπετάνος: Εμένα με προσέλαβε η διαχειριστική επιτροπή στην αρχή του έργου το 2009, όταν έγινε η δημοπρασία…. Είμαι πολιτικός μηχανικός και μελετητής στατικών και έχω εμπειρία στις γέφυρες, γιατί δούλεψα στο εξωτερικό και εδώ δουλεύω σε ένα μεγάλο γραφείο που κάνει γέφυρες. Τώρα στο Μαυράκη συγκεκριμένα, όταν με προσέλαβαν δεν ήμουν εκεί, μετά που σταμάτησε το έργο πήγα και με προσέλαβε γιατί είχαν να διαχειριστούν όλο αυτό το ποσό να τους δίνω τις απόψεις μου και να τους σχολιάζω τι γίνεται, αν γίνεται σωστά, ή δεν γίνονται, να πηγαίνω στο έργο να βλέπω, να παίρνω τις επιμετρήσεις και τους λογαριασμούς και να λέω αν συμφωνώ να πληρωθούν τα ποσά αν όντως έχουν γίνει οι εργασίες ή δεν έχουν γίνει και γενικά ότι τεχνικές απορίες είχαν να τους δίνω τη γνώμη μου για να αποφασίζουν.
     Πρόεδρος: κ.Αποστολόπουλε ερωτήσεις.
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Γουλτίδης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Καπετάνος: Έγινε το έργο, γίνανε κάποια λάθη στην πορεία, το έργο δεν τελείωσε, εγώ τις απόψεις μου τις κατέθετα κατά καιρούς γραπτά. Υπάρχουν στο αρχείο του δήμου, έχω γράψει καμιά εικοσαριά επιστολές μπορεί και παραπάνω, αν θέλετε μπορείτε να τις διαβάσετε, υπάρχουν στο φάκελο του έργου.
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Γουλτίδης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Πρόεδρος: κ. Γουλτίδη σας παρακαλώ, απάντησε με αυτό τον τρόπο. Απαντήστε καθ’ υπαγόρευση κύριε, δεν είναι ικανοποιημένος ο κ.Γουλτίδης όπως και να απαντήσετε.
     Γουλτίδης: Συγνώμη ο κύριος από εκεί μας έκανε μια ενημέρωση…. (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Γουλτίδης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Παπαγιάννης: (Ομιλία εκτός μικροφώνου) Ο κ.Κουτόβας ρώτησε ποια είναι τα λάθη έχει κάθε δικαίωμα να απαντηθεί το ερώτημά του κ.Πρόεδρε, σεβαστείτε το ερώτημά του…
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν εκτός μικροφώνου)
     Πρόεδρος: Μα δεν απαντάει … θα σας παρακαλέσω να καθίσετε στις θέσεις σας. Ο σεβασμός πρέπει να επιδεικνύεται από όλους. Θα σας παρακαλέσω κ.Καπετάνο τις είκοσι σελίδες παρατηρήσεων να μας τις καταθέσετε και εδώ για να τις δώσουμε στον κ.Παπαγιάννη και στον κ.Γουλτίδη.
     Μπέκης: Τις είκοσι σελίδες δεν μπορεί να τις συνοψίσει σε πέντε φράσεις;
     Πρόεδρος: Μπορείτε παρακαλώ τουλάχιστον να επισημανθούν τα λάθη;
     Καπετάνος: Γίνανε κάποια λάθη, έγινε μια εσφαλμένη σκυροδέτηση και είναι στρεβλό η κολώνα, διάβασα ότι λείπουν κάποιοι συνδετήρες, υπάρχουν τεχνικά λάθη διάφορα.
     Επίσης κατά τη δική μου άποψη, από τον εργολάβο, και κατά τη δική μου άποψη ο εργολάβος θα έπρεπε να έχει βγει έκπτωτος εδώ και χρόνια. Γιατί ο ν.3669 που λέει ο Διευθυντής έχει 5,6,7,8, περιπτώσεις που λέει ότι η υπηρεσία μπορεί ή πότε πρέπει να τον κηρύξει έκπτωτο και εγώ νομίζω στις περισσότερες από αυτές ήμαστε μέσα. Και όταν έπρεπε να βάλουμε τον εργολάβο να τελειώσει το έργο ή αλλιώς να υπάρχει στο ταμείο η εγγυητική του επιστολή. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος για μένα, έτσι νομίζω εγώ. Αυτά τα είχα γράψει στις επιστολές μου. Τους χειρισμούς, εγώ δεν έπαιρνα αποφάσεις εγώ απλά συμβούλευα τη διαχειριστική επιτροπή η οποία έστελνε κάποιες επιστολές στο δήμο και στην τεχνική υπηρεσία και παντού. Είχα και διάφορες επαφές με την τεχνική υπηρεσία, με τον εργολάβο με τους αντιδημάρχους και τους έλεγα την άποψή μου.
     Δήμαρχος: Άρα κακώς ο εμπειρογνώμονας του υπουργείου είπε αυτά που είπε;
     Καπετάνος: Ο εμπειρογνώμονας του υπουργείου απλά έκανε μια καταγραφή των γεγονότων και δεν είπε τίποτα.
     Γουλτίδης: Βάσει των ημερολογίων του έργου;
     Καπετάνος: Πήρε το ημερολόγιο είπε τι έγινε, δεν εξέφρασε άποψη στο τέλος, είπε μπορεί έτσι μπορεί αλλιώς. Επίσης να ρωτήσω κάτι άλλο;
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν εκτός μικροφώνου)
     Πρόεδρος: κ.Λαζαρίδη προσθέστε τι έχετε να πείτε.
     Καπετάνος: Ωραία
     Δήμαρχος: …..ο κ.Πατσίκας να μας πει πως έγινε ο κ.Πατσίκας άμα ξέρει.
     (Αδύνατη οι απομαγνητοφώνηση διότι οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Χ.Κούτρας, Ζ.Πατσίκας μιλούν εκτός μικροφώνου)
     Αποστολόπουλος: κ.Λαζαρίδη, υπήρξε δωρεά υπό τρόπο; Εάν ήταν δωρεά υπό τρόπο, ποιος ήταν ο τρόπος;
     Δεύτερον, αν ο αείμνηστος ο Νίκος Παπαγιαννούλης σε κάποια συνεδρίαση είπε ότι έπρεπε να τον κηρύξουμε έκπτωτο τον εργολάβο. Ο Ν.Παπαγιαννούλης ήταν στη διαχειριστική επιτροπή και μέχρι πότε; Η διευθύντρια του τεχνικού επιμελητηρίου, των τεχνικών υπηρεσιών έχει βγάλει απόφαση διάλυσης της σύμβασης με υπαιτιότητα της υπηρεσίας. Αυτό που έγινε έχει συνέπειες περαιτέρω για το δήμο ενδεχόμενα, τίποτα αποζημιώσεων; Διαφυγόντων κερδών; Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος από την υπηρεσία; Αυτό το έργο το συγκεκριμένο που εντάσσεται; Στα κοινά έργα; Στα ειδικά έργα; Έγινε καμιά ειδική διαδικασία χαρακτηρισμού ως ειδικό δημόσιο έργο;
     Ο συγκεκριμένος εμπειρογνώμονας, τον οποίο ψηφίσαμε τις προάλλες για να κάνει την αποτύπωση, έχει χρησιμοποιηθεί σε κανένα άλλο έργο; Σε ποιο; Έχει την εμπειρία; Μπορούσαμε να απευθυνθούμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για να κάνει τη δουλειά που έκανε ο κ.Σπυρίδης. Απευθυνθήκατε σε κάποιο δικηγόρο και σας είπε να μην τον κηρύξετε έκπτωτο, γιατί οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες; Μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα του δικηγόρου, ποιος είναι ο συγκεκριμένος δικηγόρος που σας είπε; Είχε γραπτή εισήγηση ο συγκεκριμένος δικηγόρος; Είπατε πριν ότι έχουν εκτελεστεί όλοι οι λογαριασμοί και έχει μείνει ένα υπόλοιπο σχετικό; Είπατε ότι κάθε χρόνο αντιστοιχεί σε κάποια εργασία, ποια είναι η δουλειά που θα κάνει ο συγκεκριμένος εμπειρογνώμονας; Θέλω να μου πείτε και αν ο συγκεκριμένος εμπειρογνώμονας μπορεί μόνος να κάνει αυτή τη δουλειά; Θα κάνει μόνο αποτύπωση; Θα μιλήσει και για την ποιότητα του έργου; Ογκομετρικά θα το δει το έργο; Θα μιλήσει για όλα τα χαρακτηριστικά; Θα διατυπώνει και γνώμη; Χρήζει και την βοήθεια κανενός άλλου; Πρέπει να είναι και πολιτικός μηχανικός; Ή μήπως μόνο η ιδιότητα του τοπογράφου αγρονόμου του δίνει αυτή τη δυνατότητα;
     Λαζαρίδης: κ.Αποστολόπουλε ξεκινώντας από το πρώτο ερώτημά σας, δωρεά υπό τρόπο, φαντάζομαι είναι νομική έννοια αυτή, έγινε το 2008, δεν μπορώ να απαντήσω.
     Αποστολόπουλος: Αν μου επιτρέπετε θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο: Επειδή πληρώνουμε κάποιο τοπογράφο αγρονόμο 7.230€ ή ενδεχόμενα να χρειαστεί να πληρώσουμε κάποιο δεν ξέρω αν φτάνουν τα λεφτά. Αυτά από πού θα βρεθούν καταρχήν τα κονδύλια και αν αυτό μας δημιουργεί κάποιο θέμα στη δωρεά υπό τρόπο και να υπάρξει ανάκληση της δωρεάς ενδεχόμενα, δεν ξέρω. Γι’ αυτό σας ρώτησα αν γνωρίζετε ποιος ήταν ο τρόπος δωρεάς;
     Λαζαρίδης: Πιθανότητες ανάκλησης δεν με αφορούν, δεδομένου ότι είναι νομικά θέματα, κ.Αποστολόπουλε δεν μπορώ να απαντήσω εγώ σε αυτό.
     Σχετικά με το από πού τα χρήματα, με απόφαση Δημάρχου, ήσαστε εδώ, αποφασίστηκε τα χρήματα αυτά τα 7.230€ να δοθούν από το δήμο και όχι από τη δωρεά. Η δουλειά που θα κάνει το είπα πριν, έχει να κάνει με γεωμετρική αποτύπωση και με υποστήριξη νομοθετικά του έργου ως προς τις υπόλοιπες διαδικασίες.
     Αν δείτε το βιογραφικό του και προσωπικά και της εταιρείας του, είναι πάμπολλες οι αρωγές αυτού του είδους σε  υπηρεσίες, υπουργεία, σε εμάς χρησιμοποιήθηκε για τις επιμετρήσεις με πολλή μεγάλη επιτυχία για το Άνω-Κάτω Σέλι. Τις χρησιμοποιήσαμε, ήταν για μας ένας φάρος ώστε να δούμε πως θα χειριστούμε το κομμάτι αυτό του έργου γρήγορα και ικανοποιητικά.
     Δικηγόρος που είχαμε χρησιμοποιήσει τότε ήταν ο κ.Γαλελιανός ο οποίος θεωρείται από τις αυθεντίες του είδους, τουλάχιστον έτσι μας προτάθηκε και οι γνωματεύσεις του είναι ενυπόγραφες, υπάρχουν δηλ. στο φάκελο του έργου.
     Αν κρίθηκε το έργο ειδικό ή όχι απάντησα πριν και είπα αυτό θα κοιτάξουμε να κάνουμε μετά από 5 χρόνια και αυτό θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο, κατά συνέπεια το έργο ήταν κοινό, δεν κρίθηκε ως ειδικό, είναι κάτι που θα κάνουμε περιορίζοντας το εύρος των συμμετεχόντων.
     Η διάλυση της σύμβασης έγινε γιατί δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Γιατί όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο και δεν τον έχεις κηρύξει έκπτωτο η διάλυση της σύμβασης είναι μονόδρομος και γίνεται πάντα σε βάρος του κυρίου του έργου. Η αποζημίωση είναι αυτή που είπα προηγούμενα, κυμαίνεται από 0-5% του υπολοίπου του έργου. Αυτά είναι που μπορεί να διεκδικήσει και θα το κάνει σίγουρα, εμείς όμως μπορούμε να βασιστούμε στην απόφαση του ελεγκτικού και είναι κάτι που θα το δούμε υπό αυτό το πρίσμα. Δωρεά υπό τρόπο.
     Ο κ.Παπαγιαννούλης έχει πολύ καιρό, αυτό θα μπορούσε να μας το απαντήσει και ο πρόεδρος, δεν θυμάμαι αν είχε αναφερθεί, είχε σίγουρα κάποιες ενστάσεις αλλά δεν θυμάμαι αν είχε αναφερθεί για έκπτωση, δεν το θυμάμαι αυτό. Ως πότε ήταν στην επιτροπή ο κ.Παπαγιαννούλης; Μέχρι να πεθάνει.
     Κούτρας: Πριν πω τίποτα γιατί αναφερθήκατε στον κ.Παπαγιαννούλη. Επειδή τυχαίνει ήμουν μέλος του ιατρικού συλλόγου 15 χρόνια μαζί του, σε κάθε απόφαση του ιατρικού συλλόγου έβλεπε συνωμοσίες, έβλεπε καταγγελτικά, αυτό το αναφέρω γιατί δούλεψα στο συμβούλιο μαζί του 15 χρόνια… Αναφέρω για να ξέρετε τα καταγγελτικά πως είναι σε κάποια πρόσωπα…
     Πρόεδρος: Δεν είναι ορθό κ. Κούτρα, λάθος κάνετε …
     Κούτρας: 15 χρόνια αιρετός στον ιατρικό σύλλογο και γνωρίζω καλά τα πράγματα, γνωρίζω κάποια πρόσωπα καλά. Τώρα όσον αφορά την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου…
     Πατσίκας: Εσείς δεν τον βάλατε;
     Κούτρας: Εγώ τον έβαλα; Εγώ τι σχέση έχω; Αν ήμουν δεν θα έμπαινε ποτέ, αυτή είναι η άποψή μου. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Με τι ερώτημα πήγαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αν απήντησε ότι δεν μπορεί να γίνει συμπληρωματική σύμβαση ούτε με ικριώματα ούτε με δικτυώματα, είτε με τον τρόπο των καλωδίων κλπ., ο τρίτος τρόπος. Δηλ. το Ελεγκτικό Συνέδριο απήντησε αρνητικά να μην γίνει συμπληρωματική σύμβαση και με τους τρεις τρόπους;
     Λαζαρίδης: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή ήταν προχωρημένη η διαδικασία είχε ήδη επιλεγεί ένας τρόπος κατασκευής των δικτυωμάτων, είχε περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εξεδόθη η σχετική απόφαση από το Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης, έγινε ο ΑΠΕ από εμάς, διορθώθηκε ο ΑΠΕ, πέρασε από το τεχνικό συμβούλιο και ετοιμάστηκε μια συμπληρωματική σύμβαση, η δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση.
     Αυτή λοιπόν η οποία  αφορούσε σ’ αυτό το κομμάτι του έργου πήγε στο Ελεγκτικό και απορρίφθηκε, θεωρώντας όπως σας είπα πριν ότι έπρεπε να υπάρχει από μία αρχή μέσα στο έργο, ότι δεν είναι εξωσυμβατικό δηλαδή, έπρεπε να είναι συμβατική, να υπάρχει αυτή η μελέτη και όλα αυτά, σας τα διάβασα πριν.
     Ορφανίδης: Θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλες τόσες ερωτήσεις, για το θέμα, εγώ δεν θα το κάνω, αν και είχα άλλη επιλογή. Θα κάνω μόνο μια συγκεκριμένη ερώτηση δηλώνοντας την αγωνία μου για το έργο.
     Η ερώτησή είναι η εξής: Ας πούμε υποθετικά ότι όλα βαίνουν καλώς και διορίζουμε και έναν νέο εργολάβο και εφαρμόζουμε και μια μελέτη η οποία θα αποφασιστεί ή παραμένει η ίδια. Ερώτημα και θέλω να μου απαντήσετε. Πες ότι ξεκινάει το έργο τα χρήματα που υπάρχουν φτάνουν για να ολοκληρωθεί το έργο;
     Και ένα δεύτερο ερώτημα πάνω σε αυτό, πότε θα τελειώσει το έργο; Γιατί εμένα αγωνία μου είναι πότε θα γίνει το έργο και πότε θα τελειώσει, δεν με ενδιαφέρουν όλα τα άλλα.
     Λαζαρίδης: Εγώ αυτό που έχω να πω είναι αυτή τη στιγμή ας εκκαθαρίσουμε την εργολαβία αφού μηδενίζει το κοντέρ, θα ξανακάνουμε τα τεύχη, θα ξαναγίνει ο προϋπολογισμός γιατί δεν είμαστε σίγουροι αν φτάνουν ή δεν φτάνουν για το οποίο μπορώ να απαντήσω τώρα, κανένας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, θα ήταν βιαστικό, θα ήταν πρόχειρο, θα ήταν ανεύθυνο. …
     Πρόεδρος: Και για το χρόνο είπατε πριν, επαναλάβετέ το γιατί το ρώτησε ο κ.Ορφανίδης. Χρόνο αποπεράτωσης ρώτησε.
     Λαζαρίδης: Χρόνος… έχει να κάνει ….με τον προϋπολογισμό σίγουρα δεν έχουμε αλλά για το άλλο αν αυτή τη στιγμή καταφέρουμε να μπει ένας ανάδοχος στο έργο, θα δούμε.
     Μαρκούλης: Επειδή όταν ρωτούσα εγώ δεν υπήρχε ο κ.Καπετάνος στους φορείς των υπευθύνων για το έργο. Κε Καπετάνο θέλω λίγο να μου πείτε το εξής: Εσείς βλέπω ότι έχετε και εμπειρία, τελικά τη μελέτη για τα ικριώματα ή τα δικτυώματα την προσδιορίζει ο κατασκευαστής ή ο κύριος του έργου και η τεχνική του υπηρεσία; ένα αυτό.
     Δεύτερον, αυτό το έργο, έτσι όπως κατέληξε μπορεί να χαρακτηριστεί ειδικό έργο; και τρίτον οι ρήτρες που μπορούσαν να επιβληθούν, ποιο ήταν το ύψος των ρητρών που θ μπορούσαν να επιβληθούν και τι ρήτρες επιβλήθηκαν.
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Β.Παπαδόπουλος μιλά εκτός μικροφώνου)
     Πρόεδρος: κ.Παπαδόπουλε, θέλουν να έχουν μια πολύπλευρη ενημέρωση, δεν είναι κακό να απαντήσει ο κ. Καπετάνος. Είναι εκπρόσωπος της διαχειριστικής αρχής και έχει λόγο.
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Α.Μαρκούλης μιλά εκτός μικροφώνου)
     Καπετάνος: Δεν είμαι τώρα.
     Πρόεδρος: Και τι να κάνουμε; κ. Μαρκούλη είπα να απαντήσει. Γιατί παρεμβαίνετε;
     Καπετάνος: Οι ρήτρες που επιβλήθηκαν δεν τις θυμάμαι από έξω, υπάρχουν στο χαρτί που σας μοίρασα, δεν τις ξέρω, κάποια στιγμή που τις είχα δει εγώ νόμιζα ότι θα έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω, νούμερα δεν μπορώ να σας δώσω, δεν τα ξέρω από έξω.
     Παραβήκαμε τις τμηματικές προθεσμίες αρκετές φορές και για αρκετά μεγάλο διάστημα οπότε από εκεί προκύπτουν οι ρήτρες.
     Για το ειδικό έργο, εγώ προσωπικά θα το θεωρούσα μια κοινή γέφυρα, δεν θα το χαρακτήριζα εγώ ειδικό έργο. Τώρα τα συμβούλια ή όποιος άλλος θα το αποφασίσει δεν ξέρω ποιος θα το αποφασίσει….
     Μαρκούλης: Τα δικτυώματα και τα ικριώματα ποιος τα προσδιορίζει;
     Καπετάνος: Τα δικτυώματα και τα ικριώματα, έτσι όπως έγινε και στη δικιά μας περίπτωση, ήταν ελεύθερο να επιλέξει ο εργολάβος ότι ικριώματα ήθελε, μπορούσε να κάνει κοινά σωληνωτά, μπορούσε να κάνει δικτυώματα, οτιδήποτε ήθελε….
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν εκτός μικροφώνου)
     Μαυροκεφαλίδης: Πρόεδρε διαδικαστικά
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν εκτός μικροφώνου)
     Μαυροκεφαλίδης: Διαδικαστικά να πω αυτό που ακούστηκε ήδη, εδώ δεν ακολουθούμε διαδικασία ακροατηρίου, να ρωτάει ο συνήγορος, έλεος…
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν εκτός μικροφώνου)
     Λαζαρίδης: Εδώ πρέπει να πω γιατί ακούστηκε κάτι με τις ρήτρες, αν ήταν ή δεν ήταν… πάλι από την πραγματογνωμοσύνη του κ.Λιούρμα ο οποίος αφού περιγράφει το ύψος, τα ποσά των ποινικών ρητρών και τους λόγους για τους οποίους αποδόθηκαν, λέει: Οι επιβληθείσες ρήτρες είναι οι προβλεπόμενες από τη σύμβαση.
     Πρόεδρος: Αν υπάρχουν κενά στην ενημέρωση παρακαλώ να τα συμπληρώσουμε. Θέλετε να ρωτήσετε κάτι κ.Παπαγιάννη;
     Παπαγιάννης: Όχι θέλω να τοποθετηθώ. Πρόεδρε εμείς ήρθαμε εδώ ως πολιτικά πρόσωπα, όχι ως περαστικοί για να δεχθούμε ενημέρωση.
     Μπέκης: Έγινε μια συζήτηση κατά τη γνώμη μου διαφωτιστική σε πολλά σημεία, σε κάποια άλλα χρειάζονται περισσότερα και νομίζω ότι έστω και για λίγα λεπτά να υπάρξουν τοποθετήσεις για το συμπέρασμα όλης αυτής της συζήτησης. Δεν θα παρθεί καμία απόφαση, αλλά δεν μπορεί χωρίς μια συνολική τοποθέτηση, π.χ. εγώ θέλω να ζητήσω μερικά πράγματα, αυτά θα τα πω στην τοποθέτηση μου; Πως θα τα πω;
     Λαζαρίδης: κ.Μπέκη πάρτε ένα έγγραφο από την υπηρεσία για ότι θέλετε ή ελάτε εσείς ο ίδιος…
     Μπέκης: Εγώ θέλω όλο το φάκελο της υπόθεσης, όλο …
     Βουτσιλάς: Θα ήθελα να πω ότι ο φάκελος του έργου είναι δημόσια έγγραφα, βρίσκεται στη διάθεση του καθενός. Είναι στην υπηρεσία, οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να έρθει στο γραφείο μου, θα καλέσω το συνάδελφο να ενημερωθεί επί κάθε εγγράφου που υπάρχει.
     Μπέκης: Αντίγραφα μπορούμε να πάρουμε;
     Βουτσιλάς: Βεβαίως αντίγραφα μπορείτε να πάρετε.
     Πρόεδρος: κ.Μπέκη τα πάντα μπορείτε να τα πάρετε.
     Βουτσιλάς: Εκτός αν μας συμβουλεύσει διαφορετικά ο νομικός σύμβουλος για ορισμένα θέματα, γιατί υπάρχουν ορισμένα όπως είπα και στην προηγούμενη τοποθέτησή μου εδώ πέρα και θα συνεχίσω να λέω, η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ λεπτό σημείο.
     Άρα λοιπόν οτιδήποτε δίνεται θα πρέπει να δοθεί με φειδώ και κατόπιν νομικής συμβουλής γιατί οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε είναι πολύ λεπτές, το λέω για δεύτερη φορά.
     Γουλτίδης: Πρόεδρε, αν δεν έχουν διαβάθμιση εμπιστευτικού και απόρρητου είναι δημόσιο έγγραφο και δίνεται παντού, ούτε νομικός σύμβουλος χρειάζεται να γνωμοδοτήσει και ειδικά όταν ζητηθεί από δημοτικό σύμβουλο που θα ασκήσει έναν έλεγχο δεν υπάρχει περίπτωση να μην παραδοθεί.
     Πρόεδρος: Υποσχέθηκα ότι το προεδρείο θα βοηθήσει να τα έχετε στα χέρια. Δεν χρειάζεται να κωλυσιεργούμε.
     Παπαγιάννης: Καταρχήν Πρόεδρε μου κάνει θλιβερή εντύπωση το γεγονός ότι για ένα τόσο μεγάλο θέμα, ήρθαμε εδώ χωρίς να μας παραδώσετε κανένα στοιχείο. Έπρεπε και οφείλατε για πολιτικούς λόγους και για θεσμικούς λόγους ως πρόεδρος να έχετε έτοιμο φάκελο με αυτά τα στοιχεία που σας ζητήθηκαν σήμερα, είτε ήταν θέματα μηχανικής, είτε ήταν θέματα νομικής ή οποιαδήποτε άλλης υφής.
     Επειδή ξέρω ότι είστε ένας έμπειρος και σοφός άνθρωπος με πολιτική εμπειρία και πραγματικά σας σέβομαι, είναι προσωπική μου εκτίμηση αυτή για την οποία σίγουρα μπορώ να κάνω και λάθος, ότι έχει να κάνει με πολιτική παρέμβαση και πίεση από πρόσωπα που ήθελαν να σας φέρουν σε αυτή τη θέση σήμερα.
     Προσέξτε παρακαλώ Πρόεδρε στο μέλλον.
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν εκτός μικροφώνου)
      Παπαγιάννης: Μομφή είναι, ότι θέλεις είναι. Μομφή δεν είναι, είναι παρέμβαση, θετική παρέμβαση με καλή διάθεση.
     Δεύτερο θέμα, το θέμα για τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης, όπως αντιληφθήκατε αξιότιμοι κοι συνάδελφοι βρίσκεστε σε ένα θέμα το οποίο άπτεται νομικών εξελίξεων οι οποίες ενδεχομένως να παρασύρουν και εσάς. Προσέξτε αγαπητοί μου συνάδερφοι τι ψηφίζετε από εδώ και πέρα.
     Αγγελίνας: Δεν λέγονται αυτό από αρχηγό
     Παπαγιάννης: Τρίτο θέμα, μη με διακόπτετε κ.Αγγελίνα, δεν επιτρέπεται, δεν μπορείς να με διακόπτεις καταλαβαίνεις δεν είσαι εδώ με τους γύφτους τους Κουλούρας, εδώ δεν είσαι στους γύφτους της Κουλούρας κατάλαβες, πρόσεξε καλά τι σου λέω γιατί έχω και άλλα στοιχεία γι’ αυτό που σου είπα, τα γαϊδούρια ξέρεις γιατί διακρίνονται από τους ανθρώπους, πρόσεχε λοιπόν, θα σου κάνω όποια αναφορά θέλω, Πρόεδρε διακόπτομαι  παρακαλώ…
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν εκτός μικροφώνου)
     Πρόεδρος: Το χουλιγκανισμό θα τον σταματήσετε επιτέλους;
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Χ.Κούτρας μιλά εκτός μικροφώνου)
     Πρόεδρος: Δεν αφήνετε κ.Κούτρα, ανάσες δεν αφήνετε να πάρουν…
     Κε Παπαγιάννη μια παράκληση, να αφήσετε τις παραινέσεις και τις συμβουλές, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και γι’ αυτά που λέει, αφήστε λοιπόν τις παραινέσεις τις πατρικές, τις νομικές και τις όποιες άλλου είδους συμβουλές.
     Κούτρας: Άκουσες τι είπε; Αυτά να τα λέτε στους γύφτους της Κουλούρας είπε….
     (Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν εκτός μικροφώνου)
     Πρόεδρος: Διακόπτουμε τη συνεδρίαση για 10΄
     (Σε αυτό το σημείο διακόπτεται η συνεδρίαση του Δ.Σ. για 10΄)
     Παπαγιάννης: Η ελευθεροστομία ξέρετε, έχουν δοθεί αγώνες για να μπορούν οι άνθρωποι να μιλάνε ελεύθερα … στο 2015 στο σπίτι μας να φοβόμαστε να μιλήσουμε, οπότε θέλω να εκφραζόμαστε ελεύθερα…
     Πρόεδρος: Για να εκφράζεστε ελεύθερα αφήστε τις παραινέσεις, όλοι ελεύθεροι άνθρωποι είναι εδώ…
     Παπαγιάννης: Όλοι ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε εδώ πέρα, δεν δεχόμαστε παραινέσεις, τις οποίες ασμένως δέχομαι όταν μου τις κάνετε εσείς να ξέρετε, ασμένως θα πει πολύ ευχάριστα, οπότε δεν δέχομαι χαρακτηρισμού του τύπου χουλιγκανισμός κλπ. τους οποίους τους ξεχνάω αυτή τη στιγμή για να μη δώσουμε συνέχεια.
     Αναρωτιέμαι Πρόεδρε, κες και κοι, συζητήσαμε εδώ πολύ ώρα και καλά κάναμε που το συζητήσαμε σήμερα αλλά δεν καταλήξαμε σε κάποιο πολιτικό συμπέρασμα. Και το συμπέρασμα που θα ήθελα πραγματικά να μάθω είναι ποιος φταίει τελικά και δεν γίνεται η γέφυρα Κούσιου. Έχουμε περίπου 6 χρόνια τώρα, υπήρχαν 2.500.000€ τα οποία τώρα είναι λιγότερα και βρισκόμαστε σε ένα σημείο, και κανένας, και εδώ είναι το πρόβλημα της πολιτικής ευθύνης, να μην αναλαμβάνει την ευθύνη, φταίει η προηγούμενη διοίκηση, φταίει η σημερινή διοίκηση; Φταίει κάποια επιτροπή; Φταίει κάποιος μηχανικός; Η τεχνική εταιρεία; Μήπως ο κ. Κούσιος με τη μεγάλη ψυχή που έδωσε στο δήμο αυτά τα χρήματα; Αναρωτιέμαι.
     Δεν άκουσα αυτό που ζήτησα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. από τον κ.Βοργιαζίδη, τη συγγνώμη, την πολιτική συγγνώμη, τη συγγνώμη που θα δείξει πραγματικά μεγαλοψυχία. Οφείλει αυτό το σώμα και κυρίως ο Δήμαρχος και η προηγούμενη Δήμαρχος μια συγγνώμη σε αυτή την οικογένεια.
     Αυτή είναι πάλι μια προσωπική μου άποψη, δεν θέλω να θίξω κανένα, μιλάμε μόνο πολιτικά, δεν έχω τίποτα προσωπικά ούτε με τον κ.Βοργιαζίδη, ούτε με την κα Ουσουλτζόγλου, το συμπέρασμα είναι Πρόεδρε ότι αυτοί οι καλοί άνθρωποι, μακάρι και άλλοι άνθρωποι να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους, απογοητεύτηκαν από αυτό που είδανε κα άλλοι συμπολίτες μας μπορεί να απογοητευτούν και να μην κάνουν τέτοιες κινήσεις αβρότητας που θα βοηθούσαν την κοινωνία τους να πάει μπροστά.
     Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί, τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα για να γίνει το έργο, αλλά δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια κα να αναρωτιόμαστε ποιος φταίει γι αυτό το πράγμα.
     Μπέκης: Να πω ότι η στρατηγική θέση της παράταξής μας είναι να γίνει η γέφυρα. Βέβαια να γίνει με ένα τρόπο που θα είναι καθαρός, αφού προηγούμενα, γι’ αυτό ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση και την ενημέρωση ανιχνευτούν συγκεκριμένα λάθη, παραλείψεις έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ταχύτερα. Επειδή είναι το θέμα κρίσιμο και επειδή ο διευθυντής των υπηρεσιών μας είπε ότι θα χρειαστεί πολλές φορές να ξανάρθουμε εδώ, πρέπει να διαφωτιστεί κάθε γκρίζο, κάθε σκοτεινό, κάθε δυσεξήγητο σημείο από την υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο ούτε πρόχειρης αντιπολίτευσης, ούτε αντιδικίας ούτε τίποτα.
     Οι παρατηρήσεις γίνονται και θα γίνονται, έχουν στόχο, ακριβώς να ξεπεραστούν δυσκολίες να μην γίνουν λάθη, να μην υπάρχουν παραλείψεις για να τελειώσει το έργο και μάλιστα σε πιο σύντομο διάστημα. Εμείς κάνοντας κριτική, κάνοντας και αυτοκριτική παραδεχόμενοι και εμείς όσο μας αναλογεί. Από εδώ και στο εξής όποια λάθη κάναμε θα συμβάλουμε σε αυτή την στρατηγική επιλογή να γίνει το έργο, αφού διευκρινιστούν όλα όσα είπα προηγούμενα  και να υπάρχει και μία ευθύνη για το τι και πως προκλήθηκε, ποιος θα το πληρώσει αυτό;
     Μαρκούλης: Πρόεδρε το θέμα έτσι όπως φέρεται ενώπιον του Δ.Σ. έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Αυτό είναι σαφές και σε αυτό επικεντρώνονταν και το ενδιαφέρον όλων των δημοτικών συμβούλων, να πληροφορηθούν περί της τύχης αυτού του έργου, περί των γενικότερων παραμέτρων, περί των μελετών που έλαβαν χώρα, περί των παραλείψεων, των λαθών, των μέτρων των πειθαρχικών που επιβλήθηκαν.
     Το ζήτημα είναι και δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν μπορώ να το κατανοήσω, η διοίκηση επιμελώς αποφεύγει να προσφέρει την αλήθεια στο πιάτο, ειλικρινά δεν μπορώ να το κατανοήσω. Ρωτάμε επιμόνως αν υπήρχε η δυνατότητα προσδιορισμού της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου με μελέτη με δικτυώματα αντί ικριωμάτων και μας λένε αυτό το προσδιορίζει ο εργολάβος. Βεβαίως πρώτη φορά έχω ακούσει από τεχνικούς και δεν ξέρω κ.Βουτσιλά έπρεπε να είχατε πάρει θέση, να προσδιορίζει ο εργολάβος τον τρόπο κατασκευής ενός έργου. Εδώ τη σύμβαση που υπογράφηκε και έγινε κατόπιν δημοπράτησης του έργου και κατόπιν έκδοσης της σχετικής μελέτης από τον κ.Μαυράκη, από τη θεώρηση της συγκεκριμένης μελέτης από την τεχνική υπηρεσία, έρχεται ένας εργολάβος και λέει εγώ προσδιορίζω τους όρους της κατασκευής του έργου; Μα δεν είναι έτσι. Τους όρους τους προσδιορίζει η μελέτη και το λέει η σύμβαση ρητώς μέσα στους όρους, αναφέρεται, αφού έλαβαν υπόψη την από τάδε σύμβαση έργου, η οποία συντάχθηκε, εκπονήθηκε από τον κ.Μαυράκη και θεωρήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, προκηρύχθηκε το έργο, δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε ο ανάδοχος, ανέλαβε την κατασκευή του έργου και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Εδώ πέρα έχουν γίνει παραλείψεις, γιατί δεν συνομολογεί εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, είναι κακό να πείτε ότι έγινε ένα λάθος; Τόσο κακό είναι; Θα σας μαλώσει κανένας;
     Το δεύτερο, εδώ μιλάμε για ποινικές ρήτρες οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν, αφού το ξέρουν όλοι και δεν το λένε, ποιος είναι ο χρόνος κατασκευής περάτωσης του έργου; Ένα έτος. Δεν το λέει κανένας τους, τους ρωτάω ποιος είναι ο χρόνος παράδοσης του έργου; Ένα έτος. Δηλ. τον Ιούλιο του 2010 υπογράφηκε η σύμβαση, έπρεπε να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2011. Υπήρχαν 12 τμηματικές παραδόσεις στο έργο προβλεπτέες, έπρεπε να επιβληθούν ποινικές ρήτρες για κάθε παράβαση και δεν επιβλήθηκε καμία. Ρωτάμε εδώ, έρχεται ο κ.Καπετάνος, τον ρωτάμε επιμόνως πόσες είναι οι ποινές που έπρεπε να επιβληθούν;
     Πρόεδρε συμβουλεύομαι και τεχνικούς ανθρώπους και νομικούς αν χρειαστεί που έχουν σχετική εμπειρία σε τεχνικά έργα. Οι ποινικές ρήτρες που έπρεπε να επιβληθούν ξεπερνάν τα 100.000€ και επιβλήθηκαν δυο ποινές οι οποίες φτάνουν τα 12.000-15.000€, αυτά που είπε ο κ.Βουτσιλάς, μετά όταν ανέλαβα έγινα εγώ προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας διόρθωσε επέβαλε και τις άλλες ποινικές ρήτρες που επέβαλε. Δεν συνιστούν αυτά παραλείψεις; Δεν συνιστά παράλειψη το γεγονός ότι δεν κηρύχθηκε έκπτωτος ο συγκεκριμένος εργολάβος; Μετά την παρέλευση των πρώτων καθυστερήσεων; Είναι δυνατόν; Τα ρωτάμε, ξέρουμε τι μας γίνεται, ρωτάμε για να διαφωτιστεί και το σώμα, το σώμα είναι αυτό που θα αποφασίσει, δεν είναι ζήτημα γνώσης δικής σας Πρόεδρε ή του Δημάρχου ή του αρμοδίου αντιδημάρχου. Το ζήτημα είναι να διαφωτιστεί το σώμα και να πάρουμε την ορθή απόφαση, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στο σωστό δρόμο. Ποιος είναι ο στόχος μας; να ολοκληρωθεί το έργο, αυτό δεν θέλουμε όλοι; Αν θέλουμε να ολοκληρωθεί πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματα να πούμε τι λάθος έγινε, να αποδεχθούμε το λάθος και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε.
     Θέλει να χαρακτηριστεί ο κ.Λαζαρίδης, εγώ το είπα σε ανύποπτο χρόνο, του το ρωτάω έχει χαρακτηριστεί το έργο ως ειδικό; 4-5 συνεδριάσεις πριν μου λέει όχι και έρχεται τώρα και λέει πρέπει να χαρακτηριστεί ειδικό. Ρωτάμε τον κ. Καπετάνο, η πληροφόρηση που πηγάζει από τον Καπετάνο παράγει μονόδρομο ή ….., αλλοίμονο.
     Αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή έχει και μια σχετική εμπειρία το συγκεκριμένο έργο είναι ένα κοινό έργο, να μην το σεβαστούμε αυτό; Τι να κάνουμε αυτό το οποίο λέμε εδώ πέρα ο κ. Λαζαρίδης ή εγώ ή εσείς; Και να φτάσουμε πάλι στο σημείο μηδέν; Μετά από 4-5 χρόνια;
     2015 έχουμε Πρόεδρε, νομίζω ότι αυτό το οποίο προέχει είναι καταρχάς κανένας ευεργέτης να μην μετανιώσει που θέλησε να είναι ευεργέτης. Νομίζω ότι οφείλουμε ένα σεβασμό στους ανθρώπους, δεν μιλάω εγώ για υστέρημα, αυτά τα ποσά προφανώς προήλθαν από εμπορικό κέρδος, αλλά αυτό το ποσό το διέθεσαν για το καλό της πόλης τους και είναι από τους ανθρώπους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τον ευχαριστούμε πολύ τον κ.Κούσιο.
     Κούτρας: Το έργο αυτό της γέφυρας Κούσιου, όπως φαίνεται από την άποψη του Μαυράκη, που φαίνεται από τη συνεδρίαση 7-12-2011 στον Αγ. Γεώργιο, φαίνεται σαφέστατα ο κ.Μαυράκης πίστευε ότι και τα ικριώματα ή τα δικτυώματα ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή ότι ήταν μέσα στη μελέτη που είχε κάνει. Αυτή ήταν η άποψή του και μπορεί να ήταν μια επιστημονική άποψη, αλλά εκ των υστέρων η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και η τεχνική επιτροπή που μελέτησαν αυτή την άποψη έβγαλαν σαν συμπεράσματα ότι χρειαζόταν μελέτη συμπληρωματική.
     Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο, αλλά αν μια  επιτροπή της Αποκεντρωμένης αποφασίζει ότι ο κ.Μαυράκης δεν έχει δίκιο, οφείλουμε να την αποδεχτούμε. Εξαιτίας όλου αυτού μπλέξαμε σε μια ιστορία προσπαθώντας να ακολουθήσουμε την άποψη του κ.Μαυράκη και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Τι πρέπει να φταίει; Αν εξ’ αρχής είχε γίνει μια μελέτη για ικριώματα ή μια μελέτη για δικτυώματα εξ’ αρχής μαζί με την αρχική μελέτη, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, θα προχωρούσαν τα πράγματα μια χαρά. Αλλά αυτό ευθύνεται και δεν προχώρησαν.
     Τώρα το θέμα είναι τι γίνεται στο μέλλον. Από εδώ και πέρα ότι γίνει πρέπει να γίνει με συνετά βήματα και εδώ να κάνουμε έλεγχο, φυσικά δεν είμαστε ούτε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, ούτε τίποτα, άλλο η αίθουσα δικαστηρίων εκεί άλλα πράγματα.
     Εδώ είναι ένα πολιτικό όργανο όσο και σκληρά πολιτικά, είναι σκληρές πολιτικές θέσεις, να μην είναι θέσεις ρατσιστικές εδώ μέσα και ο πρόεδρος οφείλει να κρατήσει το επίπεδο, να μιλάει λιγότερο και να δίνει το λόγο περισσότερο.
     Πρόεδρος: Ευχαριστώ για τις παραινέσεις κ.Κουτρα.
     Κούτρας: Οφείλω να τις κάνω. Μετά τα 60 μου οφείλω να τις κάνω.
     Ορφανίδης: Δεν θέλω να μακρηγορήσω και δεν χρειάζεται κιόλας. Νομίζω ότι το θέμα της γέφυρας Κούσιου και της δωρεάς του μας έχει απασχολήσει εδώ και 5 χρόνια από ότι καταλαβαίνουμε όλοι.
     Εγώ θα πάω πάνω στο ερώτημά μου και να πω ότι εγώ τώρα δεν θέλω να μάθω ποιος έφταιγε και τι έφταιγε, μπορούμε να το αφήσουμε στην πορεία. Εγώ τώρα θέλω, γιατί αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο ο δωρητής δώρισε αλλά δεν είδε.
     Ο κόσμος ξέρει ότι υπάρχουν λεφτά και έργο δεν γίνεται και εμείς σήμερα αναλωνόμαστε σε καθημερινή βάση ή όποτε τυχαίνει να ψάξουμε να βρούμε τι φταίει.
     Θεμιτό να το ψάξουμε, τώρα πρέπει να επικεντρωθεί ο δήμος μας να βρει λύση το πως και πότε θα γίνει και αυτό είναι και το ερώτημά μου. Κατά πολλούς δεν ήταν ερώτημα, αυτό που με ενδιαφέρει να γίνει η γέφυρα και πότε. Και θα τονίσω και κλείνω, δεν θέλω να πω άλλα ότι τα λάθη ήταν πολλά. Μην επικεντρωνόμαστε στο τι έγινε να επικεντρωθούμε στο τι δεν πρέπει να γίνει στην πορεία για να τελειώσει αυτό το έργο.
     Καγκελίδης: Πρόεδρε το έχω πει πολλές φορές ότι ήμασταν ανίκανοι, τώρα πρέπει να το παραδεχτούμε κάποτε όπως παραδέχονται ορισμένοι για το θέμα των γενοκτονιών εκ των υστέρων και λένε μια συγνώμη. Έστω και πολιτικά να πούμε μια συγνώμη. Δεν αποποιούμαι εγώ τις ευθύνες που είχα αν και σε λίγες παρατάξεις ήταν και τα ξεδιαχώρησα τελείως τη θέση μου. Όταν ο πολιτικός μηχανικός της διαχειριστικής ο οποίος επέβλεπε και ότι έπρεπε πέντε φορές τουλάχιστον να τον βγάλουμε έκπτωτο. Όταν ο κ.Βουτσιλάς ο οποίος ανέλαβε και μόλις ανέλαβε είδε την πρώτη παρατυπία και τον έβγαλε έκπτωτο. Και ήρθαμε εμείς ή κάποιος νομικός σύμβουλος εξ Αθηνών και οι δικηγόροι έφτασαν στο σημείο να κρίνουν πότε πρέπει να βγαίνει έκπτωτος ένας εργολάβος
     Κούτρας: Τυπικός
     Καγκελίδης: Καλά κάνει, κατ’ εμέ όχι, γιατί να μην αναφερθώ όταν τον έβγαλε έκπτωτο ακουγόταν μέχρι τη Βενιζέλου, τον έκαναν παρατηρήσεις κάποιοι, έτυχε να είμαι εδώ πάνω, μήπως δεν συμβαίνει αυτό; Θα έλεγα ότι πρέπει να βγει έκπτωτος. Από εκεί και πέρα ακούστηκε από τον πολιτικό μηχανικό της διαχειριστικής επιτροπής ότι υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις τις οποίες αναφέρθηκα και σε προηγούμενο συμβούλιο και κάποιος οπλισμός με σίδερα, φαντάζεστε που θα εκτοξευτεί αυτό το χρέος; Εγώ εκείνο που θα ευχηθώ είναι ότι αυτοί, δεν ήμουν ούτε Κασσάνδρα, επιβεβαιώθηκα. Ν
     α πω ότι ο Θεός, ο μεγαλοδύναμος να δώσει χρόνια στον κ.Κούσιο γιατί θα φάμε χρόνια για να τελειώσει αυτή η γέφυρα, εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε να τη δει αυτή τη δωρεά του. Γιατί εμείς ήμαστε «λίγοι», δεν έπρεπε να το αναλάβουμε.
     Πατσίκας: Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος. Ακούσαμε σήμερα, «συγχαρητήρια δεχόμαστε για την καθαριότητα της πόλης», έρχονται βγάζουν φωτογραφίες την ανάπλαση τι ωραία που είναι. Η γέφυρα Κούσιου, όλα καλά, ο τάδε, ο δείνα, επιτροπή κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.
     Πέρασαν 5 χρόνια, δεν κάναμε χατίρια στον εργολάβο, εφτά οχτώ παρατάσεις δεν είναι χατίρια, όταν κατέβαινε ο Δήμαρχος να βρει την ψήφο για να περάσει η άλλη παράταση όχι. Απλά πίστευε και πιστεύει η δημοτική αρχή ότι τα έκανε όλα καλά. Γιατί αν το πίστευε ότι αυτός ήταν ο σωστός ο δρόμος εδώ μιλάμε για μια ομολογία ανεπάρκειας, ανικανότητας, αυτό δεν ήταν χατίρια ήταν ανικανότητα να το δεχτούμε, να το παραδεχτούμε κάποια στιγμή.
     Δυστυχώς μπάρμπα Γιάννη όπως κατάλαβες φταίει ο Γούσιας, ο Μούσιας, ο Λούσιας όλοι φταίνε, εκτός από αυτούς εδώ πέρα. Τι να πω; Μακάρι να είσαι γερός, μακάρι να το δούμε αυτό το έργο. Όπου μπορούμε και είναι σύννομο και λογικό και μας λένε την αλήθεια θα βοηθήσουμε, αλλά με τέτοιες πρακτικές που συνεχίζει αυτή η δημοτική αρχή δεν βλέπω να υπάρχει ομοφωνία και σύμπνοια σε αυτό το πράγμα. Κάποια στιγμή πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να ακουστεί η αλήθεια.
     Γουλτίδης: Στην ενημέρωση που ξεκίνησε, ήρθε ο διευθυντής μας διάβασε κάτι που δεν είχαμε εμείς, μια πολύ ωραία έκθεση, όπου όπως είπανε και οι προλαλήσαντες δεν φταίει κανένας.
     Εγώ τώρα εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος αλλά το ακούω αυτό από το 2008-2009 η γέφυρα Κούσιου, η γέφυρα Κούσιου. Από την εμπειρία που έχω την ελάχιστη στα τεχνικά έργα. για την «Εγνατία ΑΕ» που έδωσε την έγκριση της μελέτης γιατί να μην μπερδευόμαστε σε αυτό που ρώτησαν κάποιοι, δεν είναι μελέτη η κατασκευή του έργου, δεν αναλαμβάνει ο εργολάβος τη μελέτη, μελετάω χτίζω. Του δόθηκε μια οριστική μελέτη δημοπράτησης, την πήρε, την έλεγξε από ότι κατάλαβα η προηγούμενη δημοτική αρχή, την έστειλε σαν εμπειρογνώμονα στην «Εγνατία», πήρε όλες τις διαβεβαιώσεις, έβαλε κάποια κόκκινα γι’ αυτό ζήτησα από τον Διευθυντή, θα τα ζητήσω και προσωπικά να τα πάρω, ποιες διορθώσεις ήταν αυτές στα σχέδια; Δόθηκε η δημοπράτηση, έγινε η δημοπράτηση, άρα ήξεραν όλοι οι διαγωνιζόμενοι, έτσι τουλάχιστον είθισται στα δημόσια έργα, ξέρανε τον τρόπο κατασκευής της γέφυρας αυτής.
     Για μένα είναι το έργο μικρό για κάποιους φορείς, μεγάλο για το Δ.Βέροιας και φάνηκε στην πορεία ότι όταν έπρεπε να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί ο εργολάβος να κατασκευάσει και αρχίζει τα τερτίπια, έπρεπε να τον κηρύξει έκπτωτο, απεναντίας εγώ βλέπω του έδινε αναθεωρητικούς πίνακες, τον πλήρωνε το συνέχιζε και κάποια στιγμή τον έβγαλε έκπτωτο.
     Τέλος πάντων δεν θα σταθώ εκεί, θα σταθώ στο ότι συνεχίζεται αυτό. Πήραμε έναν ειδικό εμπειρογνώμονα την προηγούμενη Δευτέρα, ο οποίος θα μας επιλύσει τι; Βάσει του άρθρου 38 του νόμου που ισχυριζόμαστε όλοι, λέει ότι ο τεχνικός σύμβουλος ο οποίος πρέπει να είναι αναγνωσμένου κύρους και φήμης μεγάλης εμπειρίας σχετικής με το προς επίλυση θέμα, είναι ολιγοήμερη η σχέση του. Γι’ αυτό ζήτησα, νόμιζα ότι ο τεχνικός σύμβουλος είναι του Δ.Βέροιας και εξεπλάγη όταν είδα ότι είναι της διαχειριστικής αρχής, γι’ αυτό είπα Δήμαρχε ότι πηγαίνατε στα τυφλά, όχι εσείς, από τότε από την αρχή.
     Είναι δυνατόν να παίρνεις ένα έργο που δεν έχεις κατασκευάσει ποτέ, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών Βέροιας δεν έχει δει ποτέ τέτοιο έργο, να μην πάρει ένα τεχνικό σύμβουλο, να τον έχει από δίπλα και να τον έχει η διαχειριστική αρχή, ειδικό στα θέματα αυτά, να επιλύει και να προλαμβάνει τις καταστάσεις; Νομίζω ότι αυτά τα λάθη και οι παραλείψεις που έχουν γίνει πρέπει να γίνουν μάθημα, όχι πάθημα, για το επόμενο στάδιο υλοποίησης της γέφυρας, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αυτή η γέφυρα.
     Σιδηρόπουλος: Για μένα μετά από αυτή τη διαδικασία τη σημερινή και την ενημέρωση που είχαμε, πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο τι έφταιξε, γιατί το να φτάσουμε εδώ μετά από τόσα χρόνια και να μην έχει γίνει η γέφυρα σίγουρα κάτι έφταιξε. Ειπώθηκε από άτομα που ασχολήθηκαν με το έργο. Υπάρχουν έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν και τα οποία είναι στη διάθεση ολονών.
     Αυτό που φαίνεται και το είπε ο κ.Κούτρας είναι ότι υπήρξε μια παράλειψη στη μελέτη. Τουλάχιστον για μένα δεν ξέρω πόσοι το καταλαβαίνουν αλλά πιστεύω ότι οι τεχνικοί το καταλαβαίνουν. Υπήρξε μια παράλειψη στη μελέτη. Αυτό φαίνεται από όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν, φαίνεται και από τα γραπτά. Υπάρχει από τη μια μεριά η τοποθέτηση του μελετητή, που έχει ένα σκεπτικό τι περιλαμβάνει η μελέτη του, δυστυχώς τα διάφορα συμβούλια έχουν διαφορετική άποψη, υποχρεωμένοι να δεχθούν την άποψη των συμβουλίων.
     Το να έρχεσαι εκ των υστέρων και να κρίνεσαι είναι πολύ εύκολο. Πιστεύω ότι το δύσκολο είναι να διαχειρίζεσαι ένα πράγμα όταν τρέχει. Κάποιοι εδώ μέσα με λύπη μου διαπιστώνω ότι θέλουν να κάνουν αυτή τη συνεδρίαση και την ενημέρωση δικαστήριο, με ευθύνη και άλλων βέβαια αυτό. Αυτό που πρέπει πιστεύω να μείνει σήμερα είναι τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ποιος είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Και πιστεύω από όλες τις τοποθετήσεις σε αυτό συμφωνούμε όλοι, ότι η γέφυρα πρέπει να γίνει. Συμφωνούν οι δωρητές με τη διαχειριστική, από ότι κατάλαβα ότι ναι θέλουμε να γίνει το έργο και βέβαια αυτή η γέφυρα θα πρέπει να γεφυρώσει όλες μας τις διαφορές που υπάρχουν εδώ έτσι.
     Ας μη μείνουμε στο τι είπε ο μαθητής, στο τι είπε ο δάσκαλος στο τι έγραψε ο καθηγητής δεν νομίζω ότι μας βοηθάει να λύσουμε το θέμα, να σεβαστούμε την επιθυμία των δωρητών και να γίνει αυτή η γέφυρα. Εγώ προσωπικά σαν τεχνικός έχω άλλη άποψη για τη μελέτη, για τον τρόπο κατασκευής και κάποιες διαδικασίες.
     Παρόλα αυτά πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία τους να γίνει αυτή η γέφυρα, έτσι όπως την είδαν έτσι όπως την έχουν στο μυαλό τους, έτσι όπως θέλησαν με τη δωρεά αυτή. Πιστεύω αυτός είναι ο στόχος. Όλοι μαζί με τις ενέργειες και με τις αποφάσεις μας να συντελέσουμε σε αυτό.
     Παπαδόπουλος: Ειπώθηκαν τόσα πολλά και πολλές φορές από όλους σε όλους τους τόνους, ότι η γέφυρα πρέπει να γίνει και το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει να πούμε σε όλα όσα έχουν ακουστεί ότι και στη σημερινή ενημέρωση και στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ο Δ.Βέροιας, ο κύριος του έργου, ήταν υποχρεωμένος το καθετί να το λέει δημόσια και όπως πρέπει να γίνεται αυτό το πράγμα, ο δε ανάδοχος με κλειστές πόρτες έπαιρνε αποφάσεις, ήξερε πριν από εμάς τι ευχή θα κάνουμε εμείς και αντιδρούσε ανάλογα. Χτύπησε σε όλα τα κενά που μπόρεσε και μας έφερε σε αυτό το σημείο.
     Η μελέτη όπως αποδείχτηκε μόνο από το συμβούλιο, εγώ δεν θα πω τι πίστευα εγώ ή τι πίστευαν κάποιοι συνάδερφοι, όπως αποδείχτηκε μόνο από το συμβούλιο και με βάση τη νομοθεσία είχε ένα κενό στις επιμέρους μελέτες. Εκεί λοιπόν πάτησε ο ανάδοχος και μας έφερε εδώ που μας έφερε.
     Θεωρώ ότι έχει γίνει η καλύτερη ενημέρωση που θα μπορούσε να γίνει, με τις αντεγκλήσεις που υπήρχαν και με όλα, εξαντλήθηκε το θέμα. Και από εδώ και πέρα όλοι μαζί να προχωρήσουμε να γίνει το έργο όσο το δυνατόν συντομότερα.
     Λαζαρίδης: Τελειώνοντας θα ήθελα να πω, εξαιτίας ότι οι συνάδερφοι επιμένουν σε ποινικές ρήτρες, χρονοδιαγράμματα, εκπτώσεις, δεν θα επανέλθω. Για μένα έχουν απαντήσει άνθρωποι, ανώτατα δικαστήρια, τεχνικά συμβούλια με μεγαλύτερο ειδικό βάρος, πιο ειδικοί, για όνομα του θεού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
     Κατά συνέπεια συνεχίζω λέγοντας ότι αυτή η τεχνική υπηρεσία με τον υποφαινόμενο κατασκευάζει μεγάλα έργα και μικρά, με πολλή μεγάλη επιτυχία, το σχολείο στα Γιοτζαλίκια, για το οποίο δεν ακούγεται τίποτα, υλοποιεί την ανάπλαση με επιτυχία, δεν μιλάμε για τη μελέτη, για την υλοποίηση της, για τα Γιοτζαλίκια είχαμε και μελέτη και υλοποίηση, έτσι θα κάνει για το έργο αυτό καθαρίζοντας την εργολαβία, μηδενίζοντας το κοντέρ. Έτσι θα γίνει ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτό το έργο όπως ακριβώς πρέπει.
     Δήμαρχος: πολλά ακούστηκαν σήμερα εδώ πέρα.
     Υπήρχε και στο συμβούλιο, το 2012 και το 2013 διχογνωμία. Κάποιοι έλεγαν ότι θα πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος κάποιοι έλεγαν ότι όχι. Η έκπτωση δεν είναι τρόπος, δεν έχεις να κερδίσεις κάτι. το ποιος έχει δίκιο θα το δείξει η ιστορία. Βλέπουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε προβλήματα και έφτασε ως εδώ. Από την άλλη βλέπουμε ότι η ΔΕΥΑΒ εδώ και δύο χρόνια έχει έκπτωτο τον εργολάβο του Σελίου και ακόμα δεν βλέπουμε τι θα γίνει με εκείνο. Για μένα κάτι ξεκάθαρο δεν υπάρχει. Το μόνο ξεκάθαρο που υπάρχει είναι ότι θα εργαστούμε με όλη μας τη δύναμη για να γίνει αυτή η γέφυρα και εμπειρογνώμονα θα χρησιμοποιήσουμε και τεχνικό σύμβουλο θα χρησιμοποιήσουμε, γιατί; Γιατί αφ’ ενός θέλουμε όποιος θα είναι ο επόμενος εργολάβος να μην έχει κανένα απολύτως λόγο να μπορεί να προσβάλει ότι έχει γίνει μέχρι τώρα και από την άλλη γιατί θέλουμε όλοι αυτοί οι σύμβουλοι που θα ψηφίσουν τη συνέχιση του έργου και ως επί το πλείστον θα είναι από την πλευρά της πλειοψηφίας να είναι σίγουροι ότι αυτό που κάνουν είναι το σωστό και ότι δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα για το μέλλον.
     Κε Γιάννη (Κούσιο) γι’ αυτό το λόγο δουλεύουμε, να είστε σίγουρος ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να γίνει το συντομότερο δυνατό αυτό το έργο.
     Πρόεδρος: Λύεται η συνεδρίαση του Δ.Σ.
      

.............................................................................................……….................................
    Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύθηκε η συνεδρίαση συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφηκε ως εξής:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου

Αθανάσιος Αποστολόπουλος
ΤΑ  ΜΕΛΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Α.
Λαζαρίδης

Ε.
Γκόγκα

Θ.
Αγγελίνας

 

Χ.
Κούτρας

 

Β.
Παπαδόπουλος

ΠΡΟΕΔΡΟΙ & ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ
ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Α.
Σιδηρόπουλος

Χ.
Σταφυλίδου

Δ.
Τραπεζανλής

Ι.
Σιδηρόπουλος

Θ.
Κορωνάς

Σ.
Λυκοστράτης

Γ.
Σοφιανίδης

Ι.
Καραγιάννης

Ν.
Μωυσιάδης

Ν.
Αγγέλου

Β.
Λυκοστράτης

 

Μ.
Παπαϊωάννου

 

Σ.
Ασλάνογλου

 

Γ.
Ορφανίδης

 

Ε.
Ιακωβίδου

 

Ν.
Μαυροκεφαλίδης

 

Α.
Σιακαβάρας

 

Ι.
Κυρατλίδης

 

Ν.
Τσιαμήτρος

 

Ζ.
Πατσίκας

 

Α.
Καγκελίδης

 

Γ.
Γουλτίδης

 

Ι.
Παπαγιάννης

 

Σ.
Ελευθεριάδου

 

Η.
Τσιφλίδης

 

Ν.
Μπέκης

 

Π.
Παπαδίνα

 

Α.
Μαρκούλης

 

Γ.
Μελιόπουλος

 

 

 

 

 

Ακριβές απόσπασμα
Βέροια  3-6-2015
Ο Δήμαρχος

Πηγή: 
Verianet.gr